Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
julia_jarmola

-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Witaj Agnieszko!algaa pisze:Witam
Również potrzebuję pomocy i ja dołączę do tej litanii próśb - poszukuję 2 dokumentów ukrytych w AD w Płocku:
Akt urodzenia Franciszek Pieniążek ur 1843 r
Akt urodzenia Marianna Banasiak 1842 r
najprawdopodobniej parafia Radziwie.
Bede wdzieczna za pomoc i info
Pozdr Agnieszka.
Dobrą wiadomością jest to, że akta metrykalne z parafii Radziwie (a także z parafii Płock) są zindeksowane za lata 1826-1907 przez Archiwum Państwowe w Płocku, gdzie się również znajdują. Skany można zamawiać on-line, za niewielką kwotę. Nie ma więc konieczności zdobywania ich w Archiwum Diecezjalnym w Płocku. Link do wyszukiwarki, tu nazwisko "Pieniążek":
http://www.archiwum.plock.com/acts_radz ... ok=poka%BF
a tu Banasiak:
http://www.archiwum.plock.com/acts_radz ... ok=poka%BF
Akta par. Radziwie on-line 1808-1825:
http://szukajwarchiwach.pl/search?q=Rad ... =15&page=1
Pozdrawiam serdecznie.
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
- Bea

Julio, a wspomniany Piotr Lewendowski to czyj syn ? bo też mam takiego - z tymże to popularne nazwisko i imię - więc o niczym to nie świadczy.julia_jarmola pisze:Witam!
No i ja także uśmiecham się , prosząc o pomoc.
Chodzi o metrykę ślubu :
Rok 1810 nr 166
Ciechanów- wieś Pomorze
Piotr Lawendowski i Marianna Żelech.
Z góry pięknie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam![]()
Julia J.
Wydaje mi się, że AP Mława powinien mieć powyższy akt na mikrofilmach - choć może nie być z takim samym numerem jak w księdze pierwopisów. Spytać jednak nie zawadzi...
-
julia_jarmola

Witam!
Beato,nie wiem, jak nazywali się rodzice mojego Piotra, miałam nadzieję tego się dowiedzieć, tzn. tego czyim synem był mój Piotr Lawendowski, ale Pan, który ten akt indeksował, poinformował, że jest to łacina i danych o rodzicach tam nie ma:(
To, co może go jakoś scharakteryzować- bo Piotrów o tym nazwisku jest trochę - to fakt, że jego córka Tekla Lewandowska (1820 -1884), mieszkanka Pomorza wyszła za mąż w 1844 za Franciszka Ostrowskiego, s. Mikołaja i Anny z Morawki.
Pozdrawiam,
Julia.
Beato,nie wiem, jak nazywali się rodzice mojego Piotra, miałam nadzieję tego się dowiedzieć, tzn. tego czyim synem był mój Piotr Lawendowski, ale Pan, który ten akt indeksował, poinformował, że jest to łacina i danych o rodzicach tam nie ma:(
To, co może go jakoś scharakteryzować- bo Piotrów o tym nazwisku jest trochę - to fakt, że jego córka Tekla Lewandowska (1820 -1884), mieszkanka Pomorza wyszła za mąż w 1844 za Franciszka Ostrowskiego, s. Mikołaja i Anny z Morawki.
Pozdrawiam,
Julia.
Witam!B_Boa pisze:Witam!
Poszukuję aktu małżeństwa z 1801 par. Chorzele między Walentym Wilgą i Jadwigą Cesarz
Pozdrawiam
Ania
Do poprzedniej prośby chciałabym dołączyć kolejną - akt małżeństwa między Franciszkiem Kowalczykiem, a Katarzyną Śmiecińską, par. Krasnosielc-Sielce, rok 1819, akt 10
Dziękuję za dotychczas okazaną pomoc.
Pozdrawiam
Ania
-
julia_jarmola

-
Monika_Gierczak

Mam serdeczną prośbę pomoc i o sfotografowanie w AD w Płocku aktów urodzenia Wincentego Szmigrodzkiego, parafia Czerwińsk, 1794-01-22, ks. VII, karta 101 oraz również w Czerwińsku Jakuba Szmigrodzkiego 1796-07-18, ks. VII karta 114.
Jak jeszcze będzie możliwość to potrzebuję też aktu ślubu z Czerwińska Tomasza Szmigrodzkiego i Klary z 1798-09-03, ks. X karta 46.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Monika
Jak jeszcze będzie możliwość to potrzebuję też aktu ślubu z Czerwińska Tomasza Szmigrodzkiego i Klary z 1798-09-03, ks. X karta 46.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Monika
Dzień dobry,szczesna pisze:Dzień dobry,
mam wielką prośbę do osoby, która w najbliższym czasie będzie w AD w Płocku. Prosiłabym o zdjęcie metryki ślubu z parafii Szelków 1812 nr aktu 6 - Franciszek Kluczewski i Marianna Pietrzak. Jeśli byłby problem ze zdjęciem, to proszę spisać chociaż datę i miejsce urodzenia oraz imiona rodziców tegoż Franciszka.
Dziękuję i pozdrawiam
Joanna
ponawiam prośbę o zdjęcie zapisu slubu. Może byc spisany po łacinie.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak