Wykazy ubezpieczenia i szacunki szczegółowe zabudowań wsi ..

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Artur_Galas

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Artur_Galas »

Witam !
Czy ktoś z Państwa korzystał może ze źródła o tej nazwie - "Wykazy ubezpieczenia i szacunki szczegółowe zabudowań wsi ... " ?
Na stronie "Archives Portal Europe" znalazłem, że w AP w Kielcach znajdują się akta Dyrekcji Ubezpieczeń w Warszawie z lat 1849-1862 dotyczące wielu wsi z gubernii radomskiej. Wykazy dotyczące pojedynczych wsi są dość obszerne. Zawierają od 100 do 300 stron.
Czy źródło to jest przydatne pod względem genealogicznym (tzn. czy zawiera nazwiska posiadaczy zabudowań) ?

Do Kielc kawał drogi :( ; nie mam jak sprawdzić osobiście.
Pozdrawiam
Artur
TomekSz1

Sympatyk

Post autor: TomekSz1 »

Witam.
Korzystałem i bardzo polecam.
Jest spis mieszkańców którzy ubezpieczyli swoje budynki z krótkim opisem. Dokładniejsze opisy i planiki dotyczą dworów i zabudowań, również kościelnych.
Tomek
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sowa73 »

Witam,

Dokument dotyczy tylko dworów, a czy zabudowania chłopskie też są opisane?

Mietek
TomekSz1

Sympatyk

Post autor: TomekSz1 »

Wygląda to tak:
-w pierwszej kolejności zabudowania dworskie,
-następnie zabudowania chłopskie
podane jest: nr domu,imię i nazwisko gospodarza, budynki gospodarcze np. stodoła kryta słomą i wymiary budynków.
Tomek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Być może chodzi o coś takiego lub podobnego: Obrazek

Ten konkretny przykład z 1887, ale wcześniejsze które posiadam (1880) są w tej samej formie.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Wykazy ubezpieczenia i szacunki szczegółowe zabudowań ws

Post autor: marzanna62 »

Artur_Galas pisze:Witam !
Czy ktoś z Państwa korzystał może ze źródła o tej nazwie - "Wykazy ubezpieczenia i szacunki szczegółowe zabudowań wsi ... " ?
Na stronie "Archives Portal Europe" znalazłem, że w AP w Kielcach znajdują się akta Dyrekcji Ubezpieczeń w Warszawie z lat 1849-1862 dotyczące wielu wsi z gubernii radomskiej. Wykazy dotyczące pojedynczych wsi są dość obszerne. Zawierają od 100 do 300 stron.
Czy źródło to jest przydatne pod względem genealogicznym (tzn. czy zawiera nazwiska posiadaczy zabudowań) ?

Do Kielc kawał drogi :( ; nie mam jak sprawdzić osobiście.
Pozdrawiam
Artur
Wielkie dzieki za informacje o takim zrodle archiwalnym. Nie wiedzialam o nim a dzieki Tobie wiem ze jest takie zrodło dla 2 wsi ktore mnie interesuja. Ze swej strony polecam cos takiego:

Komisarz do spraw włoscianskich powiatu..

Ja w trakcie osobistej wizyty w Kielcach w AP przegladalam dla 2 powiatów. Dla jednego z moich powiatów pińczowskiego zachowały sie wspaniale dokumenty z "mojej" wsi z roku ok 1860 w ktorych wymieniany jest 1 z moich przodków. W takiej teczce komisarza sa akta dla poszczególnych wsi w tym pisma wloscian w róznych sprawach do ww komisarza.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”