Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Jarku, to o czym piszesz mam opanowane i umiem korzystać. Chodzi mi o to, że w roku 1835-1839 umieszczone są same skany akt urodzenia z 1834 rok.
Przykład:
Wybieram miejscowość Mąkoszyn - wczytuję,
W zakładce data- wybieram 1835 rok- wczytuję.
Rozwijam księgę za pomocą „spis treści dla księgi”.
Poszczególne metryki dotyczą 1834 roku.
Wybieram 1836 rok, postępuję jak wyżej, metryki dotyczą 1834 roku.
Tak dzieje się aż do 1839 roku. Innymi słowy w latach od 1835 do 1839 znajdują się ciągle te same akta z 1834 roku dotyczące tylko urodzin.
Pozdrawiam
Marianna
Przykład:
Wybieram miejscowość Mąkoszyn - wczytuję,
W zakładce data- wybieram 1835 rok- wczytuję.
Rozwijam księgę za pomocą „spis treści dla księgi”.
Poszczególne metryki dotyczą 1834 roku.
Wybieram 1836 rok, postępuję jak wyżej, metryki dotyczą 1834 roku.
Tak dzieje się aż do 1839 roku. Innymi słowy w latach od 1835 do 1839 znajdują się ciągle te same akta z 1834 roku dotyczące tylko urodzin.
Pozdrawiam
Marianna
-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Marysiu, potwierdzam. Sprawdziłem.
Indeksuję od miesiąca Przedecz i męczę się strasznie. Tam dopiero są cyrki. Brak aktów w ciągłości skanów, brak całych roczników a jakość zdjęć kompromitująca! Do tego skryba pisał chyba po pijanemu, mylił w rejestrach imiona, nazwiska, brak drugich imion, złe "przepisanie" nazwisk z oryginalnego aktu (np. Płaczkiewicz zamiast Ptaszkiewicz), świadka wstawiał jako ojca a de facto było to dziecko z nieprawego łoża. Znajdujące się w Genetyce zrobione indeksy z rejestrów zawierają dzięki temu masę błędów. Każdy rok zawiera od kilkunastu do kilkudziesięciu błędów, oczywiście przy wersji full.
Uważam,że lepiej jest zrobić porządnie kilkadziesiąt aktów w wersji full niż tysiące z takimi błędami.
Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Indeksuję od miesiąca Przedecz i męczę się strasznie. Tam dopiero są cyrki. Brak aktów w ciągłości skanów, brak całych roczników a jakość zdjęć kompromitująca! Do tego skryba pisał chyba po pijanemu, mylił w rejestrach imiona, nazwiska, brak drugich imion, złe "przepisanie" nazwisk z oryginalnego aktu (np. Płaczkiewicz zamiast Ptaszkiewicz), świadka wstawiał jako ojca a de facto było to dziecko z nieprawego łoża. Znajdujące się w Genetyce zrobione indeksy z rejestrów zawierają dzięki temu masę błędów. Każdy rok zawiera od kilkunastu do kilkudziesięciu błędów, oczywiście przy wersji full.
Uważam,że lepiej jest zrobić porządnie kilkadziesiąt aktów w wersji full niż tysiące z takimi błędami.
Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
- Berens_Jan

kolejne niepowodzenia
Strona www.genealogiawarchiwach.pl nie działa
Serwer www.genealogiawarchiwach.pl nie wysłał żadnych danych.
Strona www.genealogiawarchiwach.pl nie działa
Serwer www.genealogiawarchiwach.pl nie wysłał żadnych danych.
-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Wściekły jestem dzisiaj od samego rana na nich! Zaplanowałem sobie indeksowanie, poprzesuwałem spotkania a tu taka niespodzianka! Ostatnio uczciwie uprzedzili,a teraz to: pocałujta wójta!
Czy naprawdę nie ma na nich jakiegoś bata? Kto odpowiada za te: www.genealogiawarchiwach.pl ?
Czy my żyjemy w XXI wieku?
Krzysztof Pieczątkiewicz
Czy naprawdę nie ma na nich jakiegoś bata? Kto odpowiada za te: www.genealogiawarchiwach.pl ?
Czy my żyjemy w XXI wieku?
Krzysztof Pieczątkiewicz
-
Michał_Golubiński

-
Piotr_Juszczyk

-
Sroczyński_Włodzimierz

Z nowych (przynajmniej dla mnie) informacji:
serwis genealogiawarchiwach.pl ma być uzupełniony o materiały wytworzone w ramach umowy PTG-AP, czyli kopie ksiąg ludności z zasobu włocławskiego oddziału AP Toruń. W gestii AP pozostaje forma, tj czy część danych będzie wycięta jak w
http://meldunkowe.genealodzy.pl
czy w formie pełnej jak w przypadku poznańskich meldunkowych z szukajwarchiwach.pl
pozdrawiam
serwis genealogiawarchiwach.pl ma być uzupełniony o materiały wytworzone w ramach umowy PTG-AP, czyli kopie ksiąg ludności z zasobu włocławskiego oddziału AP Toruń. W gestii AP pozostaje forma, tj czy część danych będzie wycięta jak w
http://meldunkowe.genealodzy.pl
czy w formie pełnej jak w przypadku poznańskich meldunkowych z szukajwarchiwach.pl
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Czy para idzie w gwizdek ?
Wydaje mi się , iż od pewnego czasu zindeksowane nazwiska nie są dodawane do wyszukiwarki. Moje wcześniejsze indeksy( gdzieś z przed przedostatniej awarii systemu) są w wyszukiwarce, a obecne się tam nie pojawiają. Wszystkie czynności wykonuję tak samo.
Czyżby " para szła w gwizdek"
Czyżby " para szła w gwizdek"
Po kolejnych próbach skorzystania z serwisu poddałem się. W jednych jednostkach dostępne są skany z co trzecie, czwarte strony. Innych jednostek nie można w ogóle otworzyć chociaż ich skany są niby dostępne. Mam nadzieję, że sprawą zmarnotrawionych na ten projekt milionów zajmie się prokuratura.
Pozdrawiam, Wojciech
-
Michał_Golubiński

Nie wiem z jakiego powodu, ale zauważyłem, że zniknęła możliwości wybrania pojedynczej jednostki archiwalnej, co do niedawna było dostępne i ułatwiało wyszukać konkretną księgę. W tej chwili np. wyszukując i zawężając poszukiwania do jednego roku i określonej parafii trafiłem księgę która ma 400 skanów i są to łączone roczniki, i na drugą - pojedynczy rocznik. Nie mam możliwości wybrać jednej z nich, a musiałem przeklikać te 400 poprzez wyświetlanie kolejnych 20 skanów żeby dotrzeć do tej drugiej księgi.
Pozdrawiam
Michał Golubiński
PS. Dodano wreszcie regulamin.
Pozdrawiam
Michał Golubiński
PS. Dodano wreszcie regulamin.
-
Barbara_Kubcka

Witam
Od kilku dni na stronie wyskakuje okienko z informacją, że na stronie głównej został dodany przycisk,pod którym można wyświetlić podręcznik użytkownika. Dla kogo ten podręcznik? Ani razu nie udało mi się tego otworzyć.
Pozdrawiam
Barbara Kubacka
Od kilku dni na stronie wyskakuje okienko z informacją, że na stronie głównej został dodany przycisk,pod którym można wyświetlić podręcznik użytkownika. Dla kogo ten podręcznik? Ani razu nie udało mi się tego otworzyć.
Pozdrawiam
Barbara Kubacka
Barbara Kubacka
Witam
W moim przypadku wymieniony podręcznik ładuje się bez problemu.
To po prostu instrukcja opisująca działanie i funkcje programu obsługującego portal GWA.
W moim przypadku wymieniony podręcznik ładuje się bez problemu.
To po prostu instrukcja opisująca działanie i funkcje programu obsługującego portal GWA.
Pozdrawiam - Jan
szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
-
Barbara_Kubcka

Hm, a u mnie nie. Chętnie bym ten podręcznik
przeczytała, ale jak się tam dostać?
Barbara
przeczytała, ale jak się tam dostać?
Barbara
Barbara Kubacka