gzie urodziła się panna młoda?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

herka

Sympatyk

gzie urodziła się panna młoda?

Post autor: herka »

Witam

Czy ma ktoś pomysł gdzie znajduje się wieś - miejsce urodzenia panny młodej z poniższego aktu? Jaka to może być parafia?
akt nr 196
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =244&y=994

W akcie zgonu Marii Blizińskiej (to najprawdopodobniej panna młoda z powyższego aktu) są inne dane, ale może są jakieś zbieżności w obu aktach i da się jakoś dojść gdzie się urodziła.
akt nr 192
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=1512&y=0

Pozdrawiam
Krzysiek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jak będziesz miał trochę szczęścia to może nawet jutro będzie opublikowany aneks do tego małżeństwa ( w tym odpis aktu urodzenia młodej)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

W tych dwóch aktach występują inni rodzice, więc to raczej nie ta sama osoba.
A Malinin - wieś z pow. gdańskiego jest w "Słowniki geograficznym...".
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Dabkowski_Grzegorz

Sympatyk

Post autor: Dabkowski_Grzegorz »

Pierwsze miejsce odczytuję jako Malin albo Maliń (Maliniu), ale nie wiem, gdzie to może być. Jeśli w alegatach jest odpis aktu urodzenia, to się zapewne wyjaśni. Drugie to Trzemeszno w powiecie gnieźnieńskim.

― Grzegorz
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Z aktu małżeństwa nr 196 wynika, że panna młoda, Maryanna Kasprowicz, urodziła się w Maliniu w Kraju Pruskim.

Była kiedyś wieś Malinie, obecnie dzielnica Pleszewa, dawniej oddzielona wieś, wzmiankowana w dokumentach od 1429 r. W Maliniu koło Pleszewa znajdowała się siedziba właścicieli dóbr pleszewskich, przy której położony był folwark. Ojciec panny młodej, Stanisław, był prywatnym nauczycielem - może uczył we dworze we wsi Malinie. Wieś Malinie znajdowała się w Królestwie Prus. Obecnie miasto Pleszew, gmina Pleszew, powiat pleszewski. Wieś Malinie najprawdopodobniej należała do parafii w Pleszewie. Może była wieś Malinie w obecnej gminie Pleszew to miejsce urodzenia panny młodej?

Roman.

http://www.pleszew.pttk.pl/miejsca/malinie/malinie.html
http://www.turystykakulturowa.eu/?id=place&nr=38&txt=1
http://www.sloneczne3.neostrada.pl/historia.htm
http://www.turystykakulturowa.eu/?id=place&nr=38&txt=5
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

Dość często korzystam z wielkopolskich baz indeksów w Projekcie Poznań i BASiA i wiem, że warto tam zaglądać w przypadku poszukiwań w Księstwie Poznańskim i Kraju Pruskim.
Sugestie Romana wyżej przedstawione są dość realne, bo po wpisaniu nazwy Malinie ukazały się indeksy i skany z parafii Pleszew i okolicznych parafii w promieniu 10 km, a tam występowały metryki dla osób o nazwisku Kasprowicz. Niestety brakuje roczników do 1876 roku, ale w 1876 r zmarł tam Jan Kasprowicz urodzony 27.08.1830 r syn Nepomucena i Reginy, który przebywał u siostry Marii i szwagra Ignacego Jezierskiego. Rodzina Jezierskich tam osiadła bo dzieci Ignacego i Marii z Kasprowiczów Jezierskich tam mieszkały do XX wieku.
W bazie Projektu Poznań jest zapisany ślub akt 10/1833 w parafii Pleszew między Stanisławem Kasprowiczem wdowcem 36 lat i Małgorzatą Konecką 19 lat, co bardzo jest zbliżone do danych z aktu małżeństwa nr 196 w Warszawie par. Św Aleksandra.
Natomiast nigdzie nie widziałam nic o Janie i Marii z Lorentowiczów Kasprowiczach i wydaje mi się iż dane z aktu zgonu i aktu ślubu są tak różne iż dotyczą zupełnie innych osób. Możliwe jednak iż były to powiązania rodzinne z różnych ślubów Blizińskich i Kasprowiczów, co było dość częstą praktyką.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

aneks - akt znania młodej, wnosi niewiele. Nie ma dodatkowych "za" Pleszewem.
herka

Sympatyk

Witam

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i podpowiedzi.

Co do obu załączonych przeze mnie aktów to też byłem zdziwiony tą rozbieżnością danych rodziców ale chyba jednak dotyczą tej samej Marii(Marianny).
Otóż Piotr i Marianna mieli kilkoro dzieci: Edwarda (ur. 1861), Marię (ur. 1864), Kazimierza (ur. 1867), Karola (ur. 1869), Florentynę (ur. 1873) i Leokadię (ur. 1876)
Karol Bliziński został księdzem i był m.in. proboszczem parafii Św. Michała. On zgłaszał śmierć Marii Blizińskiej w 1916r. Tym bardziej dziwi rozbieżność danych.
Kazimierz Bliziński natomiast miał dwie żony Michalinę i Julię. Pierwsza żona Michalina z Dobrowolskich zmarła 6.02.1901r.
Zarówno Maria Blizińska z Kasprowiczów (zm. 16-05-1916) i Michalina z Dobrowolskich (zm. 6-02-1901r) zostały pochowane w tym samym grobie na Powązkach. Dane z nagrobka pokrywają się z aktami zgonów (oczywiście poza danymi rodziców). Wygląda na to, że Michalina była synową Marii/Marianny. Wiek obu osób zgadza się.
Niestety nie znalazłem aktu zgonu Piotra Blizińskiego i Małgorzaty Kasprowicz a one może by coś wyjaśniły.
Chyba się nie mylę w swoich przypuszczeniach?

Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Akta z Pleszewa i z Trzemeszna zachowały się i są odpowiednio w AP Kalisz i AP Poznań. Radzę sprawdzić oba archiwa za rok/lata 1840-1843. Można poprosić o pomoc parafie w Pleszewie i Trzemesznie. Wtedy może się okazać, gdzie urodziła się lub nie Panna Maryanna Kasprowicz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

tzn w Kaliszu są ...?
bo Pleszew z tego okresu na 100% w Poznaniu, a Trzemeszno nie w poznańskim państwowym?
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Poprawka. Oba w Poznaniu, późniejsze z Pleszewa są w Kaliszu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a wcześniejsze w AAGniezno :)
polecam tez Akta miasta Pleszewa (w wbc i szwa) z zasobu poznańskiego, a z kaliskiego archiwum - też już częściowo są zdigitalizowane
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

herka pisze:Witam

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i podpowiedzi.

Co do obu załączonych przeze mnie aktów to też byłem zdziwiony tą rozbieżnością danych rodziców ale chyba jednak dotyczą tej samej Marii(Marianny).
Otóż Piotr i Marianna mieli kilkoro dzieci: Edwarda (ur. 1861), Marię (ur. 1864), Kazimierza (ur. 1867), Karola (ur. 1869), Florentynę (ur. 1873) i Leokadię (ur. 1876)
Karol Bliziński został księdzem i był m.in. proboszczem parafii Św. Michała. On zgłaszał śmierć Marii Blizińskiej w 1916r. Tym bardziej dziwi rozbieżność danych.
Kazimierz Bliziński natomiast miał dwie żony Michalinę i Julię. Pierwsza żona Michalina z Dobrowolskich zmarła 6.02.1901r.
Zarówno Maria Blizińska z Kasprowiczów (zm. 16-05-1916) i Michalina z Dobrowolskich (zm. 6-02-1901r) zostały pochowane w tym samym grobie na Powązkach. Dane z nagrobka pokrywają się z aktami zgonów (oczywiście poza danymi rodziców). Wygląda na to, że Michalina była synową Marii/Marianny. Wiek obu osób zgadza się.
Niestety nie znalazłem aktu zgonu Piotra Blizińskiego i Małgorzaty Kasprowicz a one może by coś wyjaśniły.
Chyba się nie mylę w swoich przypuszczeniach?

Pozdrawiam
Krzysiek
Witaj

Biorąc pod uwagę to co wyżej oraz załączony do ślubu akt znania panny Marianny(Marii) Kasprowicz można postawić taką hipotezę:
1. Panna ta nie znała prawdziwych danych swoich rodziców i nie znała miejsca urodzenia.
2. Podała do aktu znania dane swoich opiekunów oraz miejsce zamieszkania w dzieciństwie jako miejsce swego urodzenia.
3. Stanisław i Małgorzata Kasprowiczowie mogli być jej opiekunami, np. Stanisław Kasprowicz - wdowiec ok 1833 roku (może bezdzietny ) przyjął na wychowanie córkę swego zmarłego lub ubogiego brata Jana, bo miał w Maliniu (Pleszewie)pracę i młodą żonę.
4. Dane podane do aktu zgonu mogły być prawdziwe i wynikać z ustaleń genealogicznych księdza Karola Blizińskiego, gdyż wstąpienie do stanu duchownego i kariera z tym związana miała ścisły związek z pochodzeniem społecznym.
W tej sytuacji trzeba badać jeden i drugi trop jako związany z życiem Marianny (Marii) z Kasprowiczów Blizińskiej.
Pisząc o braku danych w indeksach bazy wielkopolskiej miałam na myśli jedynie brak indeksów, a nie faktycznych metryk.
Tak jak wyżej podano należy ich szukać w archiwach i parafiach, ale o tym wiesz doskonale a pytałeś generalnie o Malinie, które Roman zlokalizował jako obecną dzielnicę Pleszewa. Ja natomiast tylko sprawdziłam czy w parafii Pleszew występowały osoby o nazwisku Kasprowicz i takowe występowały. Reszta poszukiwań należy do Ciebie i życzę powodzenia :)
Janina
herka

Sympatyk

Janino

Faktycznie chodziło mi jedynie o znalezienie Malinia a dostałem w prezencie kilka nowych informacji. Trop wskazany przez Ciebie będę badał. Jest ciekawy. Co prawda Poznań to nie moje rejony. Pewnie na początek zamówię mikrofilmy i trochę to potrwa ale mam kierunek poszukiwań.

Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”