Rok 1820 przodek żołnierz - jak trafić na jego ślad

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: DorotaP »

Witam serdecznie
utknęłam w swoich poszukiwaniach i nijak nie mogę dać rady. Myślę, że pomóc mogą mi tylko ci, którzy interesują się wojskiem i ich losami.
Wiadomości o poszukiwanej rodzinie mam bardzo skromne
1. 1820 rok Płock ślub bierze Feliks Aleksandrowicz i Małgorzata Kowalewska.
Feliks jest doboszem 2 kompanii 6 Pułku Piechoty Liniowej Wojska Polskiego. Na ślubie Feliks zeznaje, że urodził się w Łomży w 1794 roku (akt brak niestety)
2. 1821 Warszawa Praga odnajduję urodzenie córki Feliksa i Małgorzaty - Elżbiety. Feliks nadal jest doboszem w tym samym wojsku i stacjonuje na Pradze
3. 1841 roku Orszymowo Elżbieta Aleksandrowicz bierze ślub. Zeznaje, że oboje rodzice nie żyją.
I tyle moich wiadomości. Od ponad roku nie mogę trafić na ślad rodziny Aleksandrowiczów. Zupełnie nie wiem gdzie los rzucił tę rodzinę. Mogę jedynie przypuszczać, że żona wędrowała z mężem czyli z wojskiem. I tu kłopot. Nie mogę nic znaleźć o tej jednostce. Może ktoś z Was wie co to za Pułk i jak toczyły się jego losy po 1820 roku
Dorota
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witaj Dorotko,
Troche informacji na temat tej jednostki znajdziesz w publikacjach.
Np.:
https://books.google.de/books?redir_esc ... =Grochowem
inne:
https://www.google.com/search?tbm=bks&q ... +Polskiego
Specjalista w tej dziedzinie nie jestem wiec tylko tyle.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
trochę ww 6pp
https://pl.wikipedia.org/wiki/6_Pu%C5%8 ... y_Liniowej
pozdrawiam monika
Ostatnio zmieniony wt 19 kwie 2016, 19:33 przez MonikaNJ, łącznie zmieniany 1 raz.
msmkg

Sympatyk

Post autor: msmkg »

DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziękuję
będę szukała. Nawet jeśli dziadek zginął gdzieś na wojence to babcia przecież gdzieś musiała żyć
pozdrawiam Dorota
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

W 1830r 6pp należał do 1 dywizji piechoty.
Dokładnie to była 2 brygada pierwszej dywizji.
Sztab i jeden batalion stacjonował w Rawie Maz.
Dwa bataliony w Jerzewie (mazowieckie)
2 kompanie wyborcze w Warszawie.
Z "żołnierskimi żonami" wędrującymi za mężem jest lekki problem.
Ja moją znalazłam w Warszawie.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Niestety wszystkie źródła (tzw. księgi rodowodowe pułków) spłonęły w 1944 i zostały tylko opracowanie.
Dla tego okresu najważniejsze prace są Gembarzewskiego:
Wojsko Polskie http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetada ... ublication
Rodowody http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Jeśli chodzi o oficerów, to zachowały się wydrukowane spisy, ale zwykłymi żołnierzami nikt się nie interesował.
Żadnej listy strat w powstaniu nie drukowano.
Oczywiście po powstaniu listopadowym nie było już polskiej armii.
Można też spróbować prześledzić w Kurierze Warszawskim listy emigrantów po powstaniu.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Wielkie dzięki za wszelką pomoc
Dorota
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Pan Maciej słusznie zauważył, że zwykłymi żołnierzami nikt się specjalnie nie interesował..
Z tej właśnie przyczyny uważam, że to zainteresowanie winne są im ich własne rodziny.
Powiem tak: rodzina nie powinna się poddawać mimo braku źródeł oczywistych w postaci spisów.
Spróbuj ustalić czy ta para nie miała więcej pociech.
Jeśli tak to sprawdź księgi urodzeń, ślubów i zgonów z parafii ich urodzenia- Twój dziadek mógł być świadkiem tych wydarzeń i pojawić się na ślubie kolegi z koszar na przykład, jakieś dziecko mogło im umrzeć.
Jeśli mąż zmarł wcześniej, wdowa jeśli wyszła za mąż to najpewniej za jakiegoś wojaka...jeśli córka o ile było więcej dzieci (a jest cień szansy, że któraś miała przed 1841 rokiem jakieś 17-18 lat) to przynajmniej ograniczysz lata poszukiwań ewentualnych aktów zgonu dziadków.
Ja mojej szukałam wiele miesięcy, dotarłam do niej "na okrętkę" ustalając losy wszystkich dzieci.
Przerobiłam prawie wszystko- błędnie zapisane nazwiska, parafie urodzenia, różne rejony kraju.
Znalazłam ją za własnym płotem prawie- na Nowym Mieście.
Agnieszka
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Niestety nie natrafiłam na inne dzieci tej pary. Nie znalazłam również ślubu ewentualnej wdowy. Kamień woda.
Ponieważ jedyna córka Elżbieta bierze ślub w parafii Orszymowo a jest to parafia matki (Małgorzaty Kowalewskiej) miałam nadzieję, że gdy dziadek poszedł z wojskiem albo zginął babcia wróciła w rodzinne strony. Ale tam również nie ma ani ślubu ani zgony Małgorzaty.
Dorota
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

To były dziarskie kobity te nasze babcie, jeśli nawet dziadek zmarł a dzieci maleńkich nie było to one sobie same często radziły.
Jeśli dziadka przeniesiono to poszła razem z nim. :)
Jeśli nic nie znalazłaś to oznacza jedynie tyle, że jeszcze na nic nie trafiłaś.... na razie... :)
Dokładnie przejrzałaś księgi z Warszawy z roczników po 1821?
Agnieszka
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Zastanawiałam się gdzie szukać...
W 1821 dziadek stacjonuje na Pradze, w 1830 dwie kompanie 6pp mamy w Koszarach Ordynackich.
Nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej informacji o tych koszarach ale podejrzewam , że może chodzić o dwie koszarowe oficyny dobudowane do Pałacu Ostrogskich po 1820 roku. Jeśli tak było to najbliższą parafią byłby chyba Św.Krzyż.
Nie jestem specjalistką więc serdecznie proszę bardziej obeznanych z historią kolegów o weryfikację moich podejrzeń.
Agnieszka
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Ponieważ Feliks urodził się ok. 1794 r. 20 lat ukończył ok. 1814 r. Do wojska wzięto go najprawdopodobniej w 1816/ 1817 r. czyli raczej już po wprowadzeniu ustawy poborowej z 17.10.1816 r. Jeżeli tak, to obowiązkową dziesięcioletnią służbę powinien ukończyć w 1826/1827 r.

Rozejrzałem się nieco, z takim założeniem, że Feliksowi przytrafiło się coś w trakcie trwania służby wojskowej.
Mógł zostać przeniesiony. Mógł przedłużyć służbę podpisując umowę o zastępstwo / za ok. 2000 złp/ i mógł to być już zupełnie inny pułk i inne miejsce jego stacjonowania.

W czasie powstania zwiększano liczbę batalionów w pułkach nawet dwukrotnie, ze zwolnionych w ostatnim dziesięcioleciu weteranów. Mógł wówczas zginąć w którejś z bitew.

Swoje robiła przesadna tresura żołnierza, stąd szerzące się zbiegostwo. Mógł próbować ucieczki i został złapany, wówczas trzeba go szukać w Twierdzy Zamość, gdzie było główne więzienie wojskowe.

Służba w wojsku mimo iż był to okres pokoju przynosiła dużą ilość samobójstw, utonięć, kalectwa, czy śmierci ze względów zdrowotnych. Kondycja fizyczna i zdrowotna żołnierza z poboru nie była najlepsza, a takie ćwiczenia jak np. sześciokrotne przepłynięcie wszerz Wisły skutkowało dużą ilością utonięć. I wówczas można próbować szukać go w utworzonym w 1818 r. Szpitalu Głównym Wojskowym, znanym później jako "Szpital Ujazdowski".
Krzysztof
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Szpital Ujazdowski wydaje się dobrym tropem. Czy dobrze kombinuję, że to parafia Św. Aleksandra
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”