3. Pułk Łączności

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Justyna_M

Sympatyk

3. Pułk Łączności

Post autor: Justyna_M »

Dzień dobry,
przeglądając dokumenty pracownicze mojego pradziadka Józefa Miodowskiego natrafiłam na informację, że w latach 10.01.1920 - 22.11.1922 służył on w 3. Pułku Łączności jako szeregowiec. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o służbie mojego pradziadka ale nie wiem gdzie mogłabym zacząć...

Znalazłam informację, że Pułk stacjonował w Grudziądzu. Jestem ciekawa czemu pradziadek służył tak daleko od domu (pochodził z Dąbrowy Tarnowskiej, woj. małopolskie) i czy możliwe jest znalezienie jakichkolwiek dokumentów z tego okresu. Jakieś spisy żołnierzy?

Będę bardzo wdzięczna za sugestie.

Pozdrawiam
Justyna
msmkg

Sympatyk

Re: 3. Pułk Łączności

Post autor: msmkg »

Justyna_M pisze: Znalazłam informację, że Pułk stacjonował w Grudziądzu. Jestem ciekawa czemu pradziadek służył tak daleko od domu (pochodził z Dąbrowy Tarnowskiej, woj. małopolskie)
Podoficerów i szeregowców dzieli się wedle następujących rodzajów wojska:
1. Piechota
2. Kawaleria
3. Artyleria
4. Aeronautyka
5. Bronie pancerne
6. Saperzy
7. Wojska łączności
8. Żandarmeria
9. Wojska taborowe
10. Wojska samochodowe
11. Służba uzbrojenia
12. Służba intendentury
13. Służba zdrowotnaa
14. Służba weterynaryjna
Podoficerowie i szeregowcy przynależą do tego rodzaju wojska do którego formacji posiadają przydziały macierzyste
Obowiązkowa służba czynna
&70 Poborowy( ochotnik) otrzymuje przeznaczenie do jednego rodzaju wojska . Przydział poborowego ( ochotnika) do formacji w poszczególnych rodzajach wojska uskutecznia powiatowy komendant uzupełnień na podstawie rozkazów Ministra Spraw Wojskowych o wcieleniu poborowych ( ochotników) do szeregów.

„Służba wojskowa podoficerów i szeregowców „
Rozporządzenie wykonawcze M.S.Wojsk do rozporządzenia Pana Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7.X 1932r ogłoszonego w DZ.U.R.P. Nr. 89

Pozdrawiam,
Mirka
Justyna_M

Sympatyk

Re: 3. Pułk Łączności

Dziękuję za odpowiedź ale nie bardzo wiem jak wykorzystać te informacje :(
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

W styczniu 1920 r. 3 Pułku Łączności w Grudziądzu jeszcze nie było, dopiero jesienią 1920 r. utworzono trzy pułki łączności: 1. pułk w Zegrzu Południowym, 2. pułk w Jarosławiu i Radymnie oraz 3. pułk w Grudziądzu.

W styczniu 1920 r. trwała jeszcze wojna polsko-bolszewicka. Dopiero 12 października 1920 zawarto zawieszenie broni.
„W związku ze wzrostem zapotrzebowania na formacje łączności, 15 lipca 1919 r. z istniejących batalionów telegraficznych postanowiono utworzyć dwa pułki po 3 bataliony każdy: 1. pułk telegraficzny w Warszawie i 2. pułk telegraficzny w Krakowie.”

Nie wiem jakimi dokumentami dysponujesz, ale sprawdź na wszelki wypadek czy 3-ka nie jest 2-ką.
Krzysztof
Justyna_M

Sympatyk

Dziękuję.
Informację o służbie wojskowej pradziadka mam z pisanego przez niego życiorysu, wyraźnie jest zapisane 'służyłem w 3. Pułku Wojsk Łączności do dnia 22 XI 1922 r.' Natomiast zakres dat mam z kwestionariusza, który wypełniał. W rubryce: służba w wojsku polskim do września 1939r. wpisane daty 10.01.1920 - 22.11.1922, rodzaj broni: łączność, otrzymany stopień wojskowy: szeregowy.

Czy możliwe zatem, że na początku roku 1920 pradziadek nie służył jeszcze w tym 3. Pułku tylko był po prostu wcielony do Wojska Polskiego?
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Twego pradziadka dotyczyła prawdopodobnie ustawa z dnia 7 marca 1919 r. w przedmiocie poboru roczników 1896, 1897, 1898, 1899, 1900 i 1901 / nie podałaś roku urodzenia/. Pobór zaczynał się 1 stycznia roku w którym poborowy kończył 20 lat.

17 listopada 1918 roku utworzono pięć wojskowych okręgów generalnych/ przetrwały do 1921 r./: warszawski, lubelski, kielecki, łódzki i krakowski. Okręgi pełniły funkcje m.in. mobilizacyjne. Trudno przypuszczać, że Dowództwo Okręgu Generalnego Krakowskiego organizowało pobór dla innego Okręgu.

I sprawa trzecia, zwróć uwagę, że pradziadek był w wojsku / wg. tego co sam podał /prawie 3 lata, podczas kiedy zgodnie z Tymczasową Ustawą o powszechnym obowiązku służby wojskowej z 27.10.1918 r. powinien być tylko 2 lata. Owszem zdarzało się, że niektórym rocznikom przedłużano ten okres, ale zdarzało się to raczej wówczas kiedy trwały jakieś działania wojenne.

To co mogę Ci doradzić, to znalezienie czegoś co potwierdzi /dokumenty, zdjęcia, listy/ pobyt pradziadka w Grudziądzu. Pamiętaj o tym, że On nie wspomniał o Grudziądzu. Sprawdź kiedy pisał życiorys, pamiętając o tym, że upływ czasu robi swoje i 2 z 3 można pomylić.

Na Twoje ostatnie pytanie mogę odpowiedzieć tylko twierdząco.

Tymczasową Ustawą o powszechnym obowiązku służby wojskowej z 27.10.1918 r
http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_ ... df#zoom=90
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”