Poszukuję informacji o majątkach

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jadwiga25

Sympatyk

Poszukuję informacji o majątkach

Post autor: jadwiga25 »

Czy ktoś może mi pomóc ustalić gdzie ( prawdopodobnie teren obecnej Białorusi lub Litwy) znajdował się majątek prof.Mariana Massoniusa "Marianówka"? Ciekawi mnie też gdzie znajdowały się majątki "Drućkowszczyzna" i "Grudka"? Może ktoś ma informacje o właścicielach tych majątków?
Awatar użytkownika
Wcislo_Andrzej

Sympatyk
Kontakt:

Poszukuję informacji

Post autor: Wcislo_Andrzej »

Witam !
W książce : Krzysztof Jasiewicz "Lista strat ziemiaństwa polskiego 1929 - 1956" są wymienione majątki Gródka (Grudka) i Drućkowszczyzna, pow. Nieśwież, woj. nowogródzkie. Właścicielem był Ślizień - Ratsza (Ratsza - Ślizień) Otton, ur.1895 w maj. Gródka (Grudka) - zm. ?., syn Zygmunta.
Pozdrawiam, Andrzej Wcisło
Awatar użytkownika
Wcislo_Andrzej

Sympatyk
Kontakt:

Poszukuję informacji

Post autor: Wcislo_Andrzej »

Dodam : tytuł książki jest "Lista strat ziemiaństwa polskiego 1939 - 1956" (nie 1929).
Dotyczy to roku 1939. Ślizień - Ratsza Otton był aresztowany przez Sowietów we wrześniu 1939 r. w Gródce (Grudce), pow. Nieśwież, zaginął bez wieści.
Andrzej Wcisło
jadwiga25

Sympatyk

Re: Poszukuję informacji

Post autor: jadwiga25 »

Wcislo_Andrzej pisze:Dodam : tytuł książki jest "Lista strat ziemiaństwa polskiego 1939 - 1956" (nie 1929).
Dotyczy to roku 1939. Ślizień - Ratsza Otton był aresztowany przez Sowietów we wrześniu 1939 r. w Gródce (Grudce), pow. Nieśwież, zaginął bez wieści.
Andrzej Wcisło
Serdecznie dziękuję za informacje. Nareszcie wiem gdzie znajdowały się te majątki. Drućkowszczyzna była majątkiem rodziców mojej babci, Jana Slizienia i Eleonory z d. Kunicka. Po ich śmierci majątkiem zarządzał brat mojej babci Otton Ślizień, syn Jana ur. 1892r, który zmarł w 1985r.
jkosma

Sympatyk

Re: Poszukuję informacji o majątkach

Post autor: jkosma »

Witam ,
szukam informacji na temat Jadwigi Kuropatwińskiej majątek Kabaczki koło Chomska
archi74

Sympatyk

Re: Poszukuję informacji o majątkach

Post autor: archi74 »

Poszukuję informacji
jadwiga25 pisze:
Wcislo_Andrzej pisze:Dodam : tytuł książki jest "Lista strat ziemiaństwa polskiego 1939 - 1956" (nie 1929).
Andrzej Wcisło
Serdecznie dziękuję za informacje. Nareszcie wiem gdzie znajdowały się te majątki. Drućkowszczyzna była majątkiem rodziców mojej babci, Jana Slizienia i Eleonory z d. Kunicka. Po ich śmierci majątkiem zarządzał brat mojej babci Otton Ślizień, syn Jana ur. 1892r, który zmarł w 1985r.
Witam,

Moja Babcia Anna Tofil z d. Kowalska, córka Adolfa Kowalskiego oraz Anny Szczuki wychowywała się w Nieświeżu i bardzo często wspominała tamten okres. Przewijało się w opowiadaniach nazwisko Ślizień oraz Drućkowszczyzna, gdzie ponoć bywała Babcia na uroczystych obiadach i gdzie prawdopodobnie przyszła na świat (dworek)
Czy w Pani przekazach rodzinnych przewija się nazwisko Szczuka? Byłbym wdzięczny za każdą informację.
Serdecznie pozdrawiam,
Szymon Tofil
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

majątki na Ukrainie

Post autor: szczesna »

Witam serdecznie,

Czy ktoś ma informacje o majątkach z okolicy Żytomierza. Interesuje mnie miejscowość Deneszew ( obecnie Deneshi). Kiedyś był tam majątek Krasińskich, a mój krewny Antoni Kluczewski był zarządcą. Takie dane pochodzą z aktu chrztu mojej prababci (rok 1863). Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej, proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”