* podział (moderacja, m.j.n)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

R_PIOTR

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk

Post autor: R_PIOTR »

Pani Ewo bardzo bym prosiła o wyjaśnienie nazwiska KOŚMIDER i KIERYNKIEWICZ serdecznie pozdrawiam i dziękuje :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :D

Kierynkiewicz – nie znalazłam; prawdopodobnei od podstawy kier-, od kir, kier ‘dawniej ‘czarny materiał symbolizujący żałobę’ może od gwarowego kierać 'kierować' lub od niemieckiej nazwy osobowej Kehr lub od imienia Kirył (=Cyryl).

Kośmider 1478 – od gwarowego kośmider ‘człowiek roztargniony’, to od niemieckiego Koschmieder.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Jola21

Pochodzenie nazwiska Krawiecka

Post autor: Jola21 »

Prosze o sprawdzenie pochodzenia nazwiska Krawiecka. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Jolu :D

Krawiecki 1687 - od przymiotnika krawiecki, w grupie nazwisk pochodzących od krawać 'obcinać', krawiec.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
przemek_m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: przemek_m »

Dzień dobry

Chcialem się zapytać, czy ktoś coś wie na temat pochodzenia nazwiska Majchrzak.

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Przemku :D

Majchrzak 1670 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Melchior. Jest to imię pochodzenia hebrajskiego, od melki-or 'król (Bóg) jest moją światłością'. W Polsce notowane od XIV wieku.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
87kinia87

Post autor: 87kinia87 »

Pani Ewo była by pani w stanie sprawdzić jeszcze genezę nazwiska ORCIUCH. dziękuję
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Orciuch (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion Artemi, Artemij, używanych od średniowiecza w Kościele prawosławnym. Pochodzi od greckiego Arthemios, a to od imienia bogini Artemis.

Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

W imieniu znajomego chciałem jeszcze zapytać o nazwisko: Kałuska. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Kałuski 1712 – od czeskich nazw osobowych Kalus, Kalaus, te od kalous ‘sowa uszata’.

Świtalski

Post autor: Świtalski »

Jestem tu po raz pierwszy. Przy okazji, może coś wiadomo o pochodzeniu nazwiska Świtalski. Pozdrawiam
Andrzej Świtalski z Warszawy
Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Juraszczyk

Post autor: Abramczyk_Suleiman »

Witam
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest etymologia nazwiska 'Juraszczyk', oraz czy ma ktoś dane potwierdzające hipotezę skąd to nazwisko się wywodzi.

Znalazłem coś takiego:

JURASZCZYK - Polskie nazwisko pochodzenia czesko - chorwacko - serbskiego.
Od czeskiego imienia, „Juras” (chorw. „Juraj”, rum. „Jura”). Nazwisko to wywodzi się głównie z Moraw, lecz jego korzenie sięgają obszarów Chorwacji, Serbii, oraz częściowo Rumunii, dlatego też posiada ono Wołoskie pokrewieństwo. Jest to nazwisko patronimiczne, utworzone ze starego miejscowego dialektu, od greckiego, „Georgios” (pol. „Jerzy”).

Słyszałem również, że pokrewnym nazwiskiem jest 'Jurasz', oraz 'Juras'.
Proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony czw 27 sie 2009, 13:03 przez Abramczyk_Suleiman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Andrzeju :D

Świtalski 1669 – w grupie nazwisk pochodzących od świt ‘pora, gdy zaczyna dnieć, brzask’, świtać.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

A ja znalazłam to: :wink:

Juraszczyk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Jerzy. Greckie imię Georgios, to od georgios 'rolnik', przejmowane było przez języki słowiańskie w kilku postaciach. W staropolszczyźnie znane były formy Jerzy, Jura, Jurg (za pośrednictwem języka niemieckiego), na Kresach Wschodnich Jurij.

Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Post autor: Abramczyk_Suleiman »

Szczerze mówiąc, to imię 'Jura' występuje głównie w Chorwacji, Rumunii oraz Czechach, przy czym w Polsce także miało swoje miejsce, tak jak piszesz :)
http://genealogy.familyeducation.com/su ... detoured=1

Natomiast 'Juras' jako nazwisko znalazłem w Chorwacji, oraz Serbii ;) Myślę, że to może oznaczać jakieś pokrewieństwo z dawnej Jugosławii.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”