Która metryka bardziej wiarygodna?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

margit

Sympatyk
Ekspert

Post autor: margit »

Witam,

Jedna z moich pra wychodzi za mąż jako Agnieszka Woźnicka, ale w metrykach urodzeń dzieci jest Agnieszka Korbeczanka. W akcie jej zgonu jest napisane "z Józefa i Agnieszki z Korbeckich". W parafii w której się urodziła nazwisko Woźnicki występuje, a nazwisko Korbecki nie (jedyne podobne to Korwecki, ale nie zgadzają się imiona rodziców). Która metryka jest bardziej wiarygodna?
Pozdrawiam, Margit
Gashlug

Sympatyk

Post autor: Gashlug »

Mogła być z domu Korbecka, ale np. wyszła drugi raz za mąż i dlatego masz w akcie Woźnicką po pierwszym mężu. Nie musiała się urodzić w tej samej parafii, w której wychodziła za mąż. To pierwsze, co mi do głowy wpadło po przeczytaniu Twego posta.
Pozdrawiam
Grzegorz
margit

Sympatyk
Ekspert

Wychodząc za mąż była panną i na pewno urodziła się w tej parafii. Jest nawet akt urodzenia Agnieszki Woźnickiej (imiona rodziców się zgadzają). Tylko to zamieszanie z nazwiskami.
Pozdrawiam, Margit
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Podaj okres. Jeśli to początek XIX w to zapewne standardowy przypadek opisywany wielokrotnie na forum.
pozdrawiam
Piotr
jackun

Sympatyk
Tytan

Re: Która metryka bardziej wiarygodna?

Post autor: jackun »

Rozumiem, że fraza "z Józefa i Agnieszki z Korbeckich" dotyczy rodziców zmarłej osoby. Korbecka to nazwisko rodowe matki. A jak nazywał się Józef, czyli ojciec? Czy jest możliwe, że nazywał się Woźnicki?

Pozdrawiam - jackun
margit pisze:Witam,

Jedna z moich pra wychodzi za mąż jako Agnieszka Woźnicka, ale w metrykach urodzeń dzieci jest Agnieszka Korbeczanka. W akcie jej zgonu jest napisane "z Józefa i Agnieszki z Korbeckich". W parafii w której się urodziła nazwisko Woźnicki występuje, a nazwisko Korbecki nie (jedyne podobne to Korwecki, ale nie zgadzają się imiona rodziców). Która metryka jest bardziej wiarygodna?
margit

Sympatyk
Ekspert

jackun pisze:Rozumiem, że fraza "z Józefa i Agnieszki z Korbeckich" dotyczy rodziców zmarłej osoby. Korbecka to nazwisko rodowe matki. A jak nazywał się Józef, czyli ojciec? Czy jest możliwe, że nazywał się Woźnicki?

Pozdrawiam - jackun
Wiem, że "z Korbeckich", należałoby rozumieć, że dotyczy matki zmarłej, ale obstaję, że dotyczy jednak nazwiska rodziców zmarłej.

Tu jest akt zgonu nr 28:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

Prawdopodobnie znalazłam akt ślubu Józefa i Agnieszki i nie ma w nim nic w podobnego do Korbeckiego/-ckiej.

piotr_nojszewski pisze:Podaj okres. Jeśli to początek XIX w to zapewne standardowy przypadek opisywany wielokrotnie na forum.
Ślub XVIII w, zgon XIX w.

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Pozdrawiam, Margit
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Margit

Jeśli chcesz pomocy w rozpatrzeniu problemu jak w tytule postu, to najlepiej od razu podaj linki lub zdjęcia wszystkich posiadanych metryk dotyczących danej osoby. Niestety pytanie tylko z sugestiami prowadzi do domysłów i dalszych pytań bez możliwości odniesienia się do faktów.
Jeśli chodzi o zmiany nazwisk w XVIII i początkach XIX wieku to jak napisał Piotr Nojszewski sytuacja standardowa bo poza szlachtą rodową większość ludności nazwisk nie miała, a posługiwano się imionami i zawołaniami od imion rodziców lub ich funkcji.
Nie będę tu dalej rozwijała tematu bo możesz o tym poczytać, ale krótko wyjaśnię: jeśli ojciec tej Agnieszki urodzonej ok 1748 roku był woźnicą to mogli nazwać ją Agnieszka Woźnicka. Po wejściu na teren Polski zaborców ich administracja próbowała to uporządkować i ustalić jednolite nazwiska dla danej rodziny więc mogli przyjąć nazwisko Korbecki i dalej tym się stale posługiwać.
Jeśli chcesz rozwikłać problem to musisz dość szeroko zbadać dzieje tej rodziny i zebrać maksymalnie dużo metryk, szczególnie po stronie ojczystej. Zapewne ojciec tej Agnieszki miał także rodzeństwo i trzeba zbadać czy tam mieszkali i co działo się z ich nazwiskiem. Zapewniam, że nic szybko i na pewno nie da się ustalić i trzeba co najmniej kilku lat i wielu metryk rodziny, by zobaczyć jak nazwisko się zmieniało.
Mam tak z moim nazwiskiem rodowym Janiszewska i problem badałam od 2010 roku gdy dotarłam do XVIII wieku i zobaczyłam, że mój przodek urodził się jako Szczepan Janusz syn Grzegorza i Agnieszki Ziętarczanki. Ile ja się nagłowiłam! Ile domysłów i wątpliwości było! W końcu po tylu latach i wielu metrykach ustaliłam, że moja rodzina nosząca w XVIII wieku nazwisko Janus vel Janusz po wejściu Kodeksu Napoleona ok 1808 roku dokonała zmiany nazwiska na Janiszewski i tak już pozostało. Nadal jednak nie wiem dlaczego takie wybrano.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: gregorian76 »

U siebie miałem przypadek, że była sobie pewien Bartłomiej o nazwisku powiedzmy "ZZ" zawarł związek z Agnieszką urodzoną jako panna "XX"
Z tego związku narodził się Wincenty. Podawał w aktach urodzeń dzieci i własnego ślubu że ma rodziców swoich ojca Bartłomieja "ZZ" i matkę Agnieszkę lecz o nazwisku "XZ" A wzieło się to z tąd, iż wychowała go nie matka lecz, macocha. Swej matki nie znał, gdyż zmarła jak malutki był. Może powinieneś iść tym tropem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”