Temat: "Re: Przodkowie - Majchrzak"*
Poszukuję miejsca urodzenia mojego prapradziadka Wawrzyńca Majchrzaka syna Walentego i Agnieszki urodzonego około 1817 roku w Wielkim Księstwie Poznańskim w miejscowości Dębowo-Gogolewo proszę o podpowiedzi pozdrawiam Mirek.
* moderacja tematu [Sianin_2948]
Majchrzak Wawrzyniec, s. Walentego i Agnieszki
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
roza.kruza

Re: Przodkowie - Majchrzak
Witaj Mirku
Jeżeli Twoja 3x prababka była zd. Koniecznianka to jej ślub z Walentym Majchrzakiem odbył się w 1824 roku w parafii Niepart ale wtedy 2x pradziadek Wawrzyniec raczej nie urodził się w 1817.Jeżeli znasz nazwisko panieńskie 2x prababki, żony Wawrzyńca to można by spróbować znaleźć miejsce ich ślubu i kto wie może to przybliży Cię do ustalenia miejsca urodzenia.Jest taki Wawrzyniec który w 1856 roku mając lat 26 w Murowanej Goślinie poślubił Annę Burzyńską, prawdopodobnie szybko owdowiał i w 1858 roku w Długiej Goślinie bierze ślub z wd. Józefą Wróblewską, może to Twój Wawrzyniec?
Róża
Jeżeli Twoja 3x prababka była zd. Koniecznianka to jej ślub z Walentym Majchrzakiem odbył się w 1824 roku w parafii Niepart ale wtedy 2x pradziadek Wawrzyniec raczej nie urodził się w 1817.Jeżeli znasz nazwisko panieńskie 2x prababki, żony Wawrzyńca to można by spróbować znaleźć miejsce ich ślubu i kto wie może to przybliży Cię do ustalenia miejsca urodzenia.Jest taki Wawrzyniec który w 1856 roku mając lat 26 w Murowanej Goślinie poślubił Annę Burzyńską, prawdopodobnie szybko owdowiał i w 1858 roku w Długiej Goślinie bierze ślub z wd. Józefą Wróblewską, może to Twój Wawrzyniec?
Róża
Bardzo dziękuje za zainteresowanie moim tematem.Żona Wawrzyńca miała na imię Franciszka z domu Mikołajczyk(Staśkowiak) z aktu zgonu jakim dysponuję wynika że Wawrzyniec zmarł w wieku 56 lat 1.08.1873 rok,natomiast Franciszka zmarła w wieku 77 lat 20.03.1900 rok.Odnośnie nazwiska panieńskiego Franciszki jest mały problem,w spisie ludności stałej występuje to drugie.Metryki które odszukałem w archiwum dotyczą już miejsca zamieszkania w zaborze Rosyjskim.Nie mogę ustalić w którym roku Wawrzyniec przeprowadził się z W.K.P do zaboru Rosyjskiego.Imiona rodziców Wawrzyńca wymienione są w akcie zgonu. Co się tyczy rodziców Wawrzyńca ,Walentego i Agnieszki nazwiska panieńskiego nie znam w akcie zgonu Wawrzyńca jest tylko imię Agnieszki pozdrawiam Mirek,
- marzanna62

Czy w akcie zgonu Franciszki nie ma jej rodziców? Rodzice sa raczej podawani chyba ze osoba zmarla pochodzi z innej parafii wtedy moze byc zapis "nieznanych" rodziców. Bardzo wazne jest ustalenie rodzicow Franciszki wtedy mozna sprobowac znalezc slub z Wawrzyncem a w akcie slubu musi byc gdzie urodzil sie pan mlody i jak mieli imiona jego rodzice.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Drodzy forumowicze może ktoś w swoich poszukiwaniach zetknął się z nazwiskiem Mikołajewicz to jest nazwisko mojej praprababki lata 1855,1860 parafia Gogolewo mam problem z ustaleniem miejscowości w której to Wawrzyniec Majchrzak i Franciszka Mikołajewicz zawarli związek małżeński. W akcie urodzenia mojego pradziadka nazwisko Majchrzak napisane jest inaczej Malchrzak jest to akt z1860 parafia Gogolewo może ta informacja coś pomoże pozdrawiam Mirek.