ZBoWiD

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

andfi1

Sympatyk

ZBoWiD

Post autor: andfi1 »

Gdzie szukać akt dawnego ZBoWiD z terenu Żywca i Bielska
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85 ... racj%C4%99

czytaj: Zmiany organizacyjne po 1990
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

W przypadku akt z byłego województwa Szczecińskiego musiałem się skontaktować z Archiwum Urzędu ds. Kombatantow i Osób Represjonowanych w Warszawie aby otrzymać kopię akt mojego pradziadka.

Pozdrawiam

Daniel
andfi1

Sympatyk

Post autor: andfi1 »

Witajcie. Dopiero teraz widzę, że pośpiech nie jest dobrym doradcą. Zamieściłem na forum bez przywitania i zwyczajnego "proszę". Jak mówił klasyk "ani me, ani be, ani kukuryku". Przepraszam.Mimo to odezwali się ludzie, nie bacząc na mój brak dobrych obyczajów. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie
marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: marcinzabo »

Witajcie,
wszystkie akta dotyczące członków ZBOWiDu i osób pozostałych po kombatancie (żony/męża) znajdują się w Urzędzie do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa. Wysłałem tam mail z prośbą o informację czy posiadają jakieś archiwum i po 3 tygodniach oddzwoniła do mnie Pani żebym wysłał oficjalne pismo z podaniem pokrewieństwa oraz skanem dowodu a ona prześle mi ksero dokumentów. W ciągu tygodnia otrzymałem zwrotnie kopertę a w niej dokumenty:
Decyzja o nadaniu uprawnień wdowy po kombatancie
Protokół z przeglądu dokumentów stanowiących podstawę wydania legitymacji
Zapytanie o karalność do sądu
Kopię legitymacji wdowy po kombatancie
Zaświadczenie o tym, że osoba jest członkiem podopiecznym ZBOWiD w celu ubiegania się o rentę
Orzeczenie o przyjęciu w szeregi ZBOWiDu wdowy po kombatancie
Akt małżeństwa
Akt zgonu
Życiorys wdowy po kombatancie
Zaświadczenie o tym, że osoba jest członkiem zwyczajnym ZBOWiD
Dokument Zespołu ds Przeglądu Akt Członków ZBOWiD stwierdzający ważność korzystania ze świadczeń przyznanych kombatantom
2 oświadczenia świadków potwierdzające przebyty szlak bojowy i okresy przebywania w obozach jenieckich (z podaniem miejsc)
Deklaracja członkowska z prośbą o przyjęcie w szeregi ZBOWiD członka zwyczajnego
Deklaracja członkowska z prośbą o przyjęcie w szeregi ZBOWiD członka podopiecznego
Ogólnie bardzo wartościowe dla mnie akta :)
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Marcin,

Dziękuję za ten post :D

Pozdrawiam - Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”