Ewangelicy z Kociewia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

TomS

Sympatyk

Ewangelicy z Kociewia

Post autor: TomS »

Witajcie,

Zwracam się z prośbą do znawców Kociewia, pod kątem parafii ewangelickiej. Ku mojemu zaskoczeniu, mój 3xpradziadek Johann Schroeder w aktach katolickich parafii (śluby i narodziny dzieci) widnieje jako ewangelik. Pochodził najprawdowpodobnie z terenu parafii Zblewo i urodził się mniej więcej w 1815 r. Poszukuję jego aktu chrztu, tylko w jakiej parafii ewangelickiej z terenów Kociewia mógł być ochrzczony (albo przechrzczony, jeśli urodził się jako katolik)? Terytorialnie najbardziej pasowałby Tczew, ale czy dobrze mi się wydaje? Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam,
Tomek

ps. zapomniałem jeszcze o Starogardzie Gdańskim - jeżeli to byłby właściwy trop, to mam "pozamiatane", bowiem księgi ewangelickie są dostępne dopiero od 1823. Chyba, że ślub z katoliczką tam odnotowano? Mam taki przypadek z Kalisza, z początków XIX w.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Ewangelicy z Kociewia

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Tomku - obawiam się, że tak czy inaczej nie będzie łatwo, bo księgi jeśli są to w Niemczech lub u Mormonów.
O tym, że dziadek męża był ewangelikiem rodzina dowiedziała się ode mnie. Do dzisiaj nie mogę ustalić skąd przybyli do gminy Subkowy i wsi Brzuśce.
Zblewo od 1833 miało parafię ewangelicką w Borzechowie. Tczew "od zawsze" chyba od XVII w. na miejscu.
Czy sprawdzałeś indeksy Pomorskiego Tow. Genealogicznego i stronę Familienforschung in Westpreussen - tam znajdziesz informacje do jakich parafii i USC należały różne miejscowości - nazwy wpisujesz po polsku.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
TomS

Sympatyk

Witaj Grażyno,

Widzę, że działamy w tym samych rejonach.

Mój prapradziadek Friedrich Bernhard Bartholomeus zamieszkał w Brzuścach właśnie, gdzie ożenił się z tamtejszą panną - Matyldą Łucją Brzezińską (żeby było ciekawiej, jego młodszy brat, ożenił się z jej młodszą siostrą) i tam też urodził się mój pradziadek Franz - kierownik szkoły w Bobowie, w latach 30-tych XX w.

Wracając do ewangelików z Kociewia, mój 3xpradziadek Johann był właśnie z Borzechowa, ale skąd wziąć tamtejsze metryki? Ani w indeksach PTG, ani w innych zasobach ich nie ma (pomijam dokumenty z USC, bo to już jest rok 1874 i lata późniejsze). Szkoda, bo może w 1837 r. byłby w ewangelickich papierach odnotowany ślub ewangelika Johanna Schroedera vel Schroettera z katoliczką Elżbietą Szarmach i drugi ślub w 1844 r. z niejaką Anną Schuettenhelm.
Co do Johanna jeszcze, to urodził się ok. 1815 r. Jest kilku Johannów Schroederów urodzonych +/- 1815 w parafii katolickiej Zblewo, ale czy któryś z nich to mój? Przy ślubie w 1837 r. ani słowa o najbliższej rodzinie.

Jeszcze jedno - przy narodzinach dzieci funkcjonował jako katolik, ale czy takie informacje (o konwersji) były zamieszczane w jakimś miejscu?

Pozdrawiam,
Tomek

ps. a tutaj jest link do historii powiązanej: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 858#323858
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Tomku - w przypadku pradziadków męża po zmianie wyznania przez prababkę - 5 lat po ślubie w kościele ewangelickim - miało miejsce w kościele w Subkowach potwierdzenie zawarcie małżeństwa on zapisany jako ewangelik ona katoliczka z adnotacją o dacie pierwotnego aktu.
Metryki z Borzechowa są u Mormonów i w Centralnym Archiwum Ewangelickim w Berlinie.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
TomS

Sympatyk

Dziękuję Grażyno, na razie kompletuje dokumenty możliwe do zdobycia z polskich źródeł. Mormonów zostawiam jako ostateczność, bo nie mam za bardzo kiedy jechać do CHR, zresztą biorąc po uwagę dyskusję w wątku który podałem wyżej, to może okazać się, że mój 3xpradziadek nie był jednak ewangelikiem ;)

Pozdrawiam,
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”