Akt chrztu, Topczewski - Wyszonki Kościelne 1733
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Akt chrztu, Topczewski - Wyszonki Kościelne 1733
Proszę o przetłumaczenie aktu; Kostry Smieyki, Wyszonki Kościelne; 1733; Topczewski (chrzest).
http://www.fotosik.pl/zdjecie/6ba867cc85a43df0
Dziękuję,
Dawid Topczewski
http://www.fotosik.pl/zdjecie/6ba867cc85a43df0
Dziękuję,
Dawid Topczewski
-
Gawroński_Zbigniew

* - tytułu nie przetłumaczę, bo zniszczeniu uległy wszystkie moje słownikiKostry Smiejki dnia 16 [gdzieś wyżej będzie pełna data]
Ja, co wyżej ochrzciłem dziecię imieniem Krzysztof, syna szlachetnych Kacpra i Klary Topczewskich, prawnie poślubionych. Trzymającymi u Źródła Życia: przewielebny Jan Okuniewski, wikariusz kolegiaty Janowiceńskiej [?] z urodzoną Zuzanną Perkowską …(…)*
Zbigniew
-
Gawroński_Zbigniew

- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Dawid_T pisze:Bardzo dziękuję za pomoc
W takiej sytuacji zamieszczę prośbę raz jeszcze gdyż bardzo mi zależy na przetłumaczeniu tego tytułu.
P.s. Ciekawi mnie cóż to może być "kolegiata Janowiceńska".
....Przewielebny Jan Okuniewski był wikarym kolegiaty Janoviensis.
Jak napisano w akcie poniżej, Jan Okuniewski wikary kolegiaty Janoviensis był komendarzem kościoła Wyszonensis - Wyszonki.
Najbliższy kościoł na tym terenie podniesiony do godnosci kolegiaty był w Janowie Podlaskim, tylko akt z 1733r a w 1741r - kolegiata, jak podają na stronie http://parafia.janowpodlaski.pl/historia.html
___
Krystyna
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Janów był ważnym centrum biskupim diecezji łuckiej. Z uwagi na jej obszarowa rozległość dla ułatwienia kontaktów od 1628 roku w Janowie był tzw Oficjałat, stąd tamtejszy kościół - przed oficjalnym wyniesieniem do tej godności - mógł być potocznie nazywany kolegiatą.
A sam akty chrztu jest standardowy i nic z niego ponad to co już przetłumaczono nie da się wycisnąć, no może jeszcze że Urodzona (to nieco więcej niż Szlachetna) Zuzanna Perkowska zapisana jako vicesgerens Castrensis Branscensis była małżonka któregoś zastępcy sędziego (pisarza sądowego, podsędka) sadu grodzkiego w Brańsku. Takich wicesgerensów w sadzie było całkiem sporo.
Super prestiżowy ten akt zatem nie jest, bo i czemu miałby być pośród drobnej podlaskiej szlachty,
Pozdrawia
A sam akty chrztu jest standardowy i nic z niego ponad to co już przetłumaczono nie da się wycisnąć, no może jeszcze że Urodzona (to nieco więcej niż Szlachetna) Zuzanna Perkowska zapisana jako vicesgerens Castrensis Branscensis była małżonka któregoś zastępcy sędziego (pisarza sądowego, podsędka) sadu grodzkiego w Brańsku. Takich wicesgerensów w sadzie było całkiem sporo.
Super prestiżowy ten akt zatem nie jest, bo i czemu miałby być pośród drobnej podlaskiej szlachty,
Pozdrawia
Dziękuję za tłumaczenie i wszystkie informacje.
Nie rozumiem wprawdzie skąd sugestia, że akt miałby być "prestiżowy". Zależało mi na przetłumaczeniu tytułów wymienionych w nim osób bo uznałem, że może mnie to przybliżyć do wyjaśnienia zagadki skąd mój przodek - Kacper Topczewski przybył do parafii wyszyńskiej. To, że ojcem chrzestnym był wikary z kolegiaty w Janowie mogłoby wskazywać na okolice Janowa Podlaskiego jako miejsce jego wcześniejszego pobytu. Jednak cenna informacja od Pani Krystyny, że Jan Okuniewski, wikary kolegiaty Janoviensis był komendarzem kościoła Wyszonensis - Wyszonki szybko pozbawiła sens tego przypuszczenia.
Jeszcze raz więc dziękuję i pozdrawiam.
Dawid Topzewski
Nie rozumiem wprawdzie skąd sugestia, że akt miałby być "prestiżowy". Zależało mi na przetłumaczeniu tytułów wymienionych w nim osób bo uznałem, że może mnie to przybliżyć do wyjaśnienia zagadki skąd mój przodek - Kacper Topczewski przybył do parafii wyszyńskiej. To, że ojcem chrzestnym był wikary z kolegiaty w Janowie mogłoby wskazywać na okolice Janowa Podlaskiego jako miejsce jego wcześniejszego pobytu. Jednak cenna informacja od Pani Krystyny, że Jan Okuniewski, wikary kolegiaty Janoviensis był komendarzem kościoła Wyszonensis - Wyszonki szybko pozbawiła sens tego przypuszczenia.
Jeszcze raz więc dziękuję i pozdrawiam.
Dawid Topzewski