księga stanowa (przynależność gminna?) a miejsce urodzenia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Pietraszun_K

Sympatyk

Post autor: Pietraszun_K »

witajcie, mam kłopot z odnalezieniem miejsca urodzenia pradziadka i prapradziadka ze strony mojej babki, odnalazłem tłumaczenie z 1930 r w Wilnie na polski odpisu książki paszportowej pradziadka wydanej przez wójta gminy Długosiodło dn. 8 stycznia 1913 r "Adolfowi synowi Walentego Murawskiemu". Jest podana data urodzenia 16 czerwca 1868 bez określenia miejsca i jako miejsce stałego zamieszkania wieś Dębienica gminy Długosiodło pow. Ostrowskiego, wyznanie Rzymsko-Katolickie. Punkt 8 odpisu/paszportu: "Dokumenty , na zasadzie których wydana została książka paszportowa: Księga stanowa wsi Dębienica Nr 9 75 str. 177 k. 15.
Dalej następują wpisy żony i dzieci.
Na końcu: Wieś Długosiodło stycznia 8 dnia 1913 r. Wójt gminy Długosiodło /podpis/. Pisarz Gminy /podpis/ . /M.P./. Nr. 14.
Adolf Murawski w 1913 r mieszkał w Odessie i tam urodziło się wcześniej dwoje dzieci, trzecie w Lisiaczyńsku. Rzeczą łączącą Dębienicę, Odessę i Lisiaczyńsk są huty szkła; wiem, że pradziadek był właścicielem huty szkła w Odessie co do Lisiaczyńska nie mam pewności.
- czy jest to równoznaczne z tym, ze Adolf urodził się w parafii Długosiodło?, nie znalazłem w urodzeniach Adolfa i w zgonach/urodzeniach Walentego, Adolf zmarł w Wilnie w 1923 r.
- gdzie ew. mam szukać i pod jaką nazwą "księgi stanowej"
- gdzie szukać danych o właścicielach huty w Dębienicy, w Słowniku jest tylko wartość produktu rocznego.
pozdrawiam, Konrad
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

- nie jest równoznaczne
- księgi ludności z Długosiodła raczej nie znajdziesz
- ?

pytanie dodatkowe: akt małżeństwa Adolfa? dane jego małżonki?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Pietraszun_K

Sympatyk

Post autor: Pietraszun_K »

- Adolf MURAWSKI - małżeństwo 1895 – gdzie nie wiadomo, żona- Stanisława z d. OLSZYŃSKA ur 23 marzec 1879 w miejscowości Ostrów – Komorowa, córka Augusta Olszyńskiego i Ludwiki Olszyńskiej z d. Ryng, zmarła 13 czerwca 1968 W - wa. - metryki urodzenie i aktu małżeństwa nie udało mi się dotąd odszukać.
w/g ustnego przekazu w rodzinie trzy siostry Olszyńskie wyszły za trzech braci Murawskich, o dwu małżeństwach wiadomo ze były, trzecie?
Adolf zmarł Wilno 10/051923 – miał 55 lat pochowany cmentarz Bernardynów – grób odświeżony 2005 r.
- w akatach częste błędy MORAWSKI zamiast MURAWSKI, występują również błędy w skorowidzach
pzdr Konrad
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Także i ja wspólnie z Konradem prowadzimy tą sprawę.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”