Kaluga, Kaługa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kaluga_Leszek

Kaluga, Kaługa

Post autor: Kaluga_Leszek »

Nazwisko: Kaluga, Kaługa
Jest to mój pierwszy post. I jak przystało na nowicjusza witam wszystkich bardzo serdecznie. Zajmuję się genealogią rodziny - Kaluga, ale "zaraziłem się" genealogią i zbieram dane wszystkich osób o tym nazwisku i pochodnych. W bazie mam ok. 1500 osób. Osoby zainteresowane tematem zapraszam do wymiany danych.
Janeczko_Mirek

Sympatyk

Post autor: Janeczko_Mirek »

Witaj,
A czy wśród tych nazwisk masz może osoby noszące nazwisko Kułaga?
Interesuje mnie Franciszka Kułaga ur. Ok 1816 w Jamnicy, parafia Grębów na podkarpaciu, córka Tomasza Kułagi zm. przed 1839r i jego żony, Marianny Drozd zm po 1839r.
Pozdrawiam
Mirek J.
---------------------
Parafie: Grębów, Opole Lub, Kazimierz D, Ryki, Karczmiska, Chodel. Kresy: Swojczów, Beremiany, Jazłowiec
Kaluga_Leszek

Witaj.
Niestety nie mam takiej osoby. W Grębowie i pobliskiej Jamnicy było kilka osób o nazwisku Kaluga. Może wśród nich trzeba poszukać. Spotkałem się z przypadkami że rodził się jako Kaluga a zmarł jako Kułaga lub Kalaga czy Kalugowski.
Pozdrawiam.
Sludkowski_Darek

Sympatyk
Legenda

Post autor: Sludkowski_Darek »

Witaj
W moim drzewie występuje nazwisko Kaluga. Przodkowie pochodzą z parafii Chruślin woj. łódzkie.
Pozdrawiam Darek
grzeszala

Sympatyk

Post autor: grzeszala »

Witam!
Mój prapradziadek Tomasz Kułaga urodził się w1813 r. w Jamnicy był synem Kazimierza Kułagi i Gertrudy Kuleczko. Masz może jakieś informacje na ich temat?
Pozdrawiam
andcie

Sympatyk

Post autor: andcie »

Moi Kułagowie też pochodzą z Jamnicy parafia Grębów - Jan Kułaga i Marianna Loch urodzeni ok. 1820. Ich syn to Michał Kułaga ur ok. 1843 w Jamnicy - zwiazek małżeński z Katarzyna Trościńską. Może ma ktoś powiązanie z nimi?
Andrzej C.
grzeszala

Sympatyk

Żoną Tomasza Kułagi była Marianna Troszczyńska , która urodziła się w 1820 r. w Jamnicy i była córką Tomasza Troszczyńskiego i Doroty Loch. wyglada nato, że są spokrewnieni.

Pozdrawiam
andcie

Sympatyk

Powiedz mi czy ty dotarłas do meteyki z 1813r - data urodzenia Tomasza. Sa akata z Grebowa poniżej 1820 r ?
Andrzej C
grzeszala

Sympatyk

Niestety do tej metryki nie dotarłem, ale mam akt zgonu Tomasza Kułagi z 1909r. z parafii Boby (lubelskie).
Grzegorz
Kaluga_Leszek

Panie Darku z par. Chruślin, a dokładnie z miejscowości Gaj mam w bazie ok. 90 osób. Jeśli zechciał by Pan podać więcej danych, to chętnie uzupełnię.
A jeśli jest Pan kimś zainteresowany to służę swoimi danymi.
andcie

Sympatyk

To naprawde musi byc rodzina bo moi Kulagowie mieszkali później w Chruslankach Jozefowskich. Musieli razem przyjechać w te rejony. Andrzej
grzeszala

Sympatyk

Tomasz Kułaga zmarł w 1909 r. w Chruślankach (nie wiem dokładnie w których Józefowskich czy Mazanowskich, a jego żona Marianna Troszczyńska w 1895 w Chruślinie. Wszystkie te miejscowości należą do parafii Boby.
Grzegorz
Sludkowski_Darek

Sympatyk
Legenda

Post autor: Sludkowski_Darek »

Kaluga_Leszek pisze:Panie Darku z par. Chruślin, a dokładnie z miejscowości Gaj mam w bazie ok. 90 osób. Jeśli zechciał by Pan podać więcej danych, to chętnie uzupełnię.
A jeśli jest Pan kimś zainteresowany to służę swoimi danymi.
Moja pra pra babcia Magdalena Panek z d Kaluga była córką Stanisława i Katarzyny z d Warzywoda. Stanisław natomiast synem Gabriela i Józefy prawdopodobnie z d Mielczarek. Wiem jeszcze, że Magdalena miała 2 siostry Józefę i Agnieszkę oraz 3 braci, Kacpra, Józefa i Franciszka zmarłych niedługo po urodzeniu. Natomiast jej ojciec Stanisław miał 3 braci Rocha, Kazimierza i Franciszka. Wszystkie te dane mam dzięki aktom z parafii Chruślin Bardzo chętnie poznał bym więcej szczegółów dotyczących wspomnianych osób i ich rodzin, jak również ich potomków. Rodziny te pochodzą z miejscowości Gaj i Traby. Jeżeli nie Sprawi Ci to kłopotu proszę o kontakt na PW

Pozdrawiam Darek
grzeszala

Sympatyk

Dodam jeszcze, że rodzina Kułagów w 1860 r. mieszkała w Jamnicy (par. Grębów),gdzie urodziła się ich córka Jadwiga.
Kaluga_Leszek

Możesz podać więcej danych o niej, data urodzenia imiona rodziców i inne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”