Kolejarze -gdzie szukać wykazu pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

ZNTK to Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego ?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Ma_Sza

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Ma_Sza »

Tak.

Małgosia
dorotabil

Sympatyk

Post autor: dorotabil »

Witam wszystkich poszukujących przodków kolejarzy.
Chciałam przekazać kilka informacji, które być może przydadzą się w poszukiwaniach. Tzw. "archiwum kolejowe" po wojnie znajdowało się w AGAD i w latach 70-ych XXw. zostało przekazane... i obecnie formalnie jest w AP Warszawa, a fizycznie znajduje się w Milanówku. Najlepiej szukać w SZwA - zespoły 14xx. Ja znalazłam tam archiwum Kolei Nadwiślańskich (1405 i 1407). Najlepiej jest poczytać opisy zespołów, bo same tytuły mogą nie oddawać zawartości.
Dorota Bil
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Dr Witold Świderski wypożyczył zbiór dokumentów Związku Kolejarzy Polskich w Harbinie do zdigitalizowania przez Bibliotekę Uniwersytetu Łódzkiego. W Harbinie znalazła się również grupa wysiedlonych w 1915 r. kolejarzy.
Krzysztof
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

dorotabil pisze:Witam wszystkich poszukujących przodków kolejarzy.
Chciałam przekazać kilka informacji, które być może przydadzą się w poszukiwaniach. Tzw. "archiwum kolejowe" po wojnie znajdowało się w AGAD i w latach 70-ych XXw. zostało przekazane... i obecnie formalnie jest w AP Warszawa, a fizycznie znajduje się w Milanówku. Najlepiej szukać w SZwA - zespoły 14xx. Ja znalazłam tam archiwum Kolei Nadwiślańskich (1405 i 1407). Najlepiej jest poczytać opisy zespołów, bo same tytuły mogą nie oddawać zawartości.
Dorota Bil
Moge prosić o linki w SZWA ?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
dorotabil

Sympatyk

Post autor: dorotabil »

loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Czy ktoś miał do czynienia z archiwum zakładowym PKP w Sosnowcu ?
Po kilku miesiącach prób (notorycznie nie odbierają telefonów) udało mi się do nich dodzwonić z pytaniem, czy posiadają akta osobowe mojego dziadka oraz pradziadków. Dostałam odpowiedz, że takowe zostały przekazane do archiwum i mam wysłać listownie podanie wraz z dowodami na pokrewieństwo.
Podanie poszło prawie 2 tygodnie temu i od tej pory cisza...
Ile u nich czeka się na odpowiedź ?
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Dzień dobry,
Moniko czy otrzymałaś już jakąś odpowiedź z Sosnowca?
Ja swój wniosek o dokumentację złożyłam ponad 2 miesiące temu i nie otrzymałam jeszcze żadnej odpowiedzi.
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Paulina_W pisze:Dzień dobry,
Moniko czy otrzymałaś już jakąś odpowiedź z Sosnowca?
Ja swój wniosek o dokumentację złożyłam ponad 2 miesiące temu i nie otrzymałam jeszcze żadnej odpowiedzi.
Tak, papiery przyszły już jakiś czas temu.
Przypuszczam, że jeśli u ciebie tyle to trwa to najpewniej zapomnieli o sprawie...
Mają okropny bałagan, dodzwonienie się graniczy z cudem i zasadniczo pracują jak chcą.
Na priv wysyłam ci e-mail do pani, która prowadziła moją sprawę, najlepiej pisać do niej.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Dobry wieczór,
Moniko, bardzo dziękuję za kontakt. Przydał się :) :k: :k: :k:
U mnie sprawa wyglądała tak, że żadnego wniosku nie dostali... Poczta ma w protokole, że list polecony odebrała osoba uprawniona. Złożyłam kolejny wniosek o odszukanie dokumentacji 3 przodków.

- prapradziadek był strażnikiem kolejowym w latach ok. 1880-1920 - brak dokumentacji;
- pradziadek pracował jako dróżnik w latach 1923-1960 - otrzymałam kserokopię karty ewidencyjnej;
- Z akt dziadka pracującego w latach 1947-1989 otrzymałam kartę ewidencyjną, życiorys, zaświadczenia o ukończeniu szkoły, zaświadczenie o egzaminie czeladniczym.

Z udostępnieniem akt nie ma problemu, kontakt z pracownikami archiwum bez zarzutu. Trzeba tylko dopilnować, żeby wniosek dotarł.
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kat_pas »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Tydelski.
Tydelscy z Łap to prawie wszyscy kolejarze.
Katarzyna
Ostatnio zmieniony czw 10 lis 2016, 08:29 przez kat_pas, łącznie zmieniany 2 razy.
Katarzyna
ESadowska

Sympatyk

Post autor: ESadowska »

Peter_2014 pisze:Chciałbym się włączyć do dyskusji, zwłaszcza, że wiem, gdzie można znaleźć tysiące polskich nazwisk kolejarzy.

teraz kolejny namiar na spisy pracowników kolei warszawsko-petersburskiej z XIX wieku (kilkadziesiąt tysięcy nazwisk, a może i więcej). To znajdziemy w Państwowym Archiwum Historycznym w Petersburgu. Na szczęście i oni mają udostępnione inwentarze. Niestety po rosyjsku. Nazwisk szukamy w zespole 258 (fond 258) i podzespołach (op.) 1 (od litery A do I)

http://rgia.su/imageViewer/img?url=nouL ... 2Qio/Czw==

i 2 (od litery K do rosyjskiego я).

Powodzenia
Piotr Sobieszczak
Na stronie 181 pod pozycją 4614 znalazłam nazwisko Miklaszewski A.
Jest prawdopodobne, że to może być nasz poszukiwany Antoni Miklaszewski urzędnik kolejowy – ojciec Jana urodzonego w Łowiczu w 1874 roku.
Czy mogę prosić o podpowiedź co dalej wpisywać i jak szukać szczegółów…. Czy może być gdzieś opublikowane coś w wersji on-line?
Awatar użytkownika
Sakłak_Urszula

Post autor: Sakłak_Urszula »

Czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę, gdzie można szukać informacji na temat kolejarzy z Ławocznego koło Stanisławowa? W akcie urodzenia mojej prababci Zofii z 1888 roku, podane jest, że jej ojciec Michał Hoszowski był pracownikiem kolei. Dokładnie po łacinie wygląda to tak: "custos viae ferreae" Czy jest gdzieś indeks galicyjskich kolejarzy?
Awatar użytkownika
mrozowski_robert

Sympatyk
Ekspert

Koluszki, pracownicy kolei

Post autor: mrozowski_robert »

Witam, poszukuję informacji dotyczących pracowników kolei węzła Koluszki w latach 30 XX wieku. Również materiały prasowe z tego okresu, jakieś monografie oczywiście związane z tematem: Koluszki, kolei, XX wiek.
Pozdrawiam, Robert
Krasuska_Przegalińska

Sympatyk

Post autor: Krasuska_Przegalińska »

Witam wszystkich poszukiwaczy przodków-kolejarzy,
chciałabym was poprosić o podpowiedz gdzie i jak szukać informacji.

Prawdopodobnie mój praprapradziadek Jan Domański był kolejarzem, a dokładniej zawiadowcą na stacji kolejowej w Łukowie (zył prawdopodobnie w latach około 1835 do co najmniej 1873 bo wtedy urodziła się jego córka); wiem to tylko z relacji taty, który jako małe dziecko słyszał opowieści od babci, że ktoś z jej bliskiej rodziny był zawiadowcą w Łukowie (ale nie jest pewnie czy chodziło o jej ojca, dziadka, teścia, brata :(
pracownikiem kolei był Mikołaj Doroszenko (żył prawdopodobnie w latach 1860-1917) - w latach 1893-1895 w Łukowie, wcześniej lub póżniej w Tłuszczu (kolej Warszawsko-Petersburska?), a w okolicy 1917 r. w Jarcewie (Rosja), w którym tez jest duża stacja kolejowa (tam w 1917 r. zmarła jego żona)
w 1891 roku na pewno był dróżnikiem w Łukowie (kolei warszawsko-terespolskiej)

Jak myślicie gdzie zacząć szukać? Muzeum Kolejnictwa (archiwum) czy pisać do PKP (chyba sensu ma to nie za wiele biorąc pod uwagę, że chodzi o dane najpóźniej z I wolny światowej, a najwcześniej z początków kolei Warszawa-Terespol)

napisałam do archiwum w Sosnowcu; otrzymałam odpowiedz, że niestety akt nie mają (ani Domańskiego ani Doroszenki)...za dużo czasu minęło (po 50 latach niszczą akta osobowe, jeśli nie przedstawiają wartości historycznej)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”