Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

niedomnie pisze:P. Kornelio

nawet jesli bez kontaktu to publikowac - przynajmniej fakt i data rozpoczęcia indeksacji, by wiedziec czy ktos ciagle nad tym pracuje, i ile czasu mu/jej to juz zajelo.

Artur
Panie Arturze.

Proszę tu na Genealogach kliknąć na Genetekę, a potem na ikonkę zamieszczoną po prawej stronie tj. Zasoby w trakcie indeksacji.
W tym miejscu są zapisy kto i co indeksuje. Data też jest podana.

Jeśli chce Pan indeksować metrykalia z zasobu świętokrzyskiego proszę zgłosić się : swietogen.kielce@op.pl

Zapraszam
Kornelia Major
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witam mam pytanie czyk toś może indeksuje Radoszyce lub zindeksował Radoszyce od 1810 - 1900 r ? proszę dajcie znać
Przemek
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

Witam serdecznie ! mam pytanie czy ktoś indeksuje a może już zindeksował parafię Smardzewice opoczyńskie ?
niedomnie

Sympatyk

Post autor: niedomnie »

P. Kornelio

właśnie to probuje powiedziec, ze nie ma sensu tam zagladać - bo tam sa dane nieaktualizowane, zatem niewiarygodne,

np. Tuczępy, od Pani dostałem informacje, że są w trakcie indeksacji (pare miesiecy temu), ale napróżno na tej stronie szukac jakiej kolwiek informacji o Tuczępach i ich indeksacji,
poza tym wiekszosc ma braki, chocby od kiedy ktos indeksuje,
np. czesc juz indeksuje prawie 2 lata 5 rocznikow, wiec przypuszczam ze tego nie robia, tylko nie dali znac

wiem, ze pracy w organizacji indeksacji jest duzo, ale zaktualizowanie tej listy pomoze indeksacji, np. ja mogłbym zajac sie czescia materialu z Tucząp, by jednak zajac sie pomoca indeksujacemu musze wiedziec do kogo i jak sie zwrocic by mu/jej pomoc zaoferowac,
ew. zindeksowac moglbym inna parafie jakbym wiedzial, ze ktos ta sie zajmuje i na jakim jest etapie,

Artur
jakub336

Sympatyk

Post autor: jakub336 »

Witam,
Mógł by mi ktoś wyjaśnić, jakie kolejne etapy następują po sfotografowaniu ksiąg w archiwum ? Jeśli można to tak "łopatologicznie" :)
Chodzi mi o konkretny przykład z tego wątku. Pan Ćwikliński i Dłochowski poimformowali, że sfotografowali liczne księgi w AP Sandomierz, przedstawiając zdjęcie z wykazem parafi. Czy te zdjęcia będą gdzieś dostępne przed z indeksowaniem ? Np. w genbazie? I co kryje się pod pojęciem "indeksacji" czy to odczytanie i wprowadzenie danych do systemu aby były dostępne w genetece? Czy chodzi tylko o umieszczenie zdjęć w genbazie do samodzielnego odszyfrowywania. Czy jeśli nikt nie podejmie sie indeksacji to nie będą one dostępne w żadnej formie? Na pewno te pytania wielu osobą wydadzą się oczywiste i najwne , ale wiem też , że sa osoby (podobnie jak ja ), które nie do końca wiedza o co chodzi, ale wstydza się zapytać :)

Pozdrawiam,
Sylwek
Sobieraj_Małgorzata

Sympatyk

Post autor: Sobieraj_Małgorzata »

Witam. Jestem również bardzo zainteresowana Radoszycami. Czy jest szansa, czy ktoś już indeksuje?
Awatar użytkownika
Marek-L
Ekspert

Post autor: Marek-L »

Witam,
Mogę na swoim przykładzie objaśnić etapy, które następują po sfotografowaniu ksiąg w archiwum.
Kiedy zobaczyłem, że są nowe skany (dopływy z AP Sandomierz w tym z interesującą mnie parafią Trójca) wysłałem chęć indeksacji skanów ww parafii na swietogen.kielce@op.pl
Do Pana Ćwiklińskiego została wysłana prośba o udostępnienie mi jako indeksującemu skanów ww parafii.
Jako indeksujący miałem prawo zadecydowania czy nowe skany będą umieszczone w genbazie od razu czy dopiero po zindeksowaniu i umieszczeniu danych w genetece.
Poprosiłem o udostępnienie skanów w genbazie bo uważam, że tak powinno być, żeby inni którzy nie indeksują ale przeszukują skany mieli taką możliwość jak najszybciej nie czekając długi czas na zakończenie indeksacji.
Zwracam się z apelem do innych indeksujących i do administratorów aby nie blokowali umieszczania nowych skanów tylko żeby jak najszybciej umieszczać je w genbazie dla ogółu.
Pozdrawiam
Marek
Jamrozek_Anna

Sympatyk

Post autor: Jamrozek_Anna »

Dzień dobry,
Ja także czekam z niecierpliwością na Radoszyce. Czy ktoś jest w stanie udzielić nam odpowiedzi kiedy dokładnie można spodziewać się skanów w Genbazie?
Anna
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

A czy można się spodziewać,Mstyczowa z AP w Kielcach ? Szukam kilku zgonów z l.1850-60.

Pozdrawiam,

Aleksander.
Ostatnio zmieniony śr 18 maja 2016, 18:27 przez A.Michałowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarekmadej

Sympatyk
Adept

Post autor: jarekmadej »

Mam pytanie odnośnie akt parafii Mniszek z okręgu radomskiego. W źródłach internetowych nie mogę znaleźć skanów z tej parafii sprzed roku 1866. W serwisie szukajwarchiwach.pl skany dostępne są od roku 1866, w genbazie od roku 1878.

Czy są plany na uzupełnienie tej luki?

Dziękuję i pozdrawiam.
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Informacja dla tych którzy interesują się Radoszycami proszę o kontakt ze mną na adres pperucki84@wp.pl
Przemek
jakub336

Sympatyk

Marek-L pisze:Witam,
Mogę na swoim przykładzie objaśnić etapy, które następują po sfotografowaniu ksiąg w archiwum.
Kiedy zobaczyłem, że są nowe skany (dopływy z AP Sandomierz w tym z interesującą mnie parafią Trójca) wysłałem chęć indeksacji skanów ww parafii na swietogen.kielce@op.pl
Do Pana Ćwiklińskiego została wysłana prośba o udostępnienie mi jako indeksującemu skanów ww parafii.
Jako indeksujący miałem prawo zadecydowania czy nowe skany będą umieszczone w genbazie od razu czy dopiero po zindeksowaniu i umieszczeniu danych w genetece.
Poprosiłem o udostępnienie skanów w genbazie bo uważam, że tak powinno być, żeby inni którzy nie indeksują ale przeszukują skany mieli taką możliwość jak najszybciej nie czekając długi czas na zakończenie indeksacji.
Zwracam się z apelem do innych indeksujących i do administratorów aby nie blokowali umieszczania nowych skanów tylko żeby jak najszybciej umieszczać je w genbazie dla ogółu.
Pozdrawiam
Marek
Witam,
Dziękuje Panie Marku za wyjaśnienie. Kieruje jednocześńie pytanie odnośnie parafi Grębów. Czy ktoś ją indeksuje ? I czy tak jak sugerował Pan Marek jest szanasa na umieszczenie tych zdjęć w Genbazie ? Bo jeśli dobrze zrozumiałem, to jeśli nikt nie zgłosi się do indeksacji tej parafi to są nikłe szanse na udostępnienie tych zdjęć?
Pozdrawiam,
Sylwek
Wojtowicz_Radoslaw

Sympatyk

Post autor: Wojtowicz_Radoslaw »

Witam,
Czy jest szansa na udostępnienie skanów w genbazie jeśli są indeksowane powyżej 1 roku (chodzi mi o Smogorzów)?

pozdrawiam
Radek
grzesm

Sympatyk
Mistrz

Post autor: grzesm »

Witam
Przegladalem w genbazie ostatnio księge se Skały za lata
1757-1783 i zauważyłem ze opis księgi na pierwszej stronie sugeruje że zawiera też akty ślubów z tego okresu. Co więcej ostatnia strona
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,34453,86 zawierajaca ostatni wspis ze zgonow pokazuje odwrócony ostatni wpis z małżeństw a widać że do koncowej okładki jest jeszcze kilka stron.
Wygląda więc na to że małżeństwa były spisywane w księdze "z drugiej strony" i prawdopodobnie nie zostały sfotografowane w AD Kielce.

Moze jest szansa na "dokrętke" brakujacych stron?

Grzegorz
jakub336

Sympatyk

Witam,
Chciałęm rozwiać nadzieje tych, którzy liczą na udostępnienie ksiąg z AP Sandomierz w Genbazie przed ich indeksacją. Kontaktowałem się z Panem Leszkiem Ćwiklińskim i dowiedziałem się, że nie ma na to szans. Jeśli nikt nie podejmie sie indeksacji konkretnych parafi to sytuacja może być taka, że nigdy nie będą udostępnione. Taki szantarzyk :)
Pozdrawiam,
Sylwek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”