Imie Ottolia

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jones_Magdalena

Sympatyk

Imie Ottolia

Post autor: Jones_Magdalena »

Grzebiac w rodzinnych korzeniach znalazlam praprababcie o imieniu Ottolia. Zyla na poczatku XIXw. Ciekawa jestem pochodzenia tego imienia - czy ktos wie, czy bylo ono wówczas popularne?

I - przy okazji - drugie pytanie: jako nazwiska rodzicow zmarly pradziadek ma wpisane to samo nazwisko (czyli zamiast panienskiego matki jest nazwisko ojca). Czy tak sie czasem praktykowalo? Czy tez mam dopatrywac sie tutaj czegos innego?

Dzieki za pomoc (jestem poczatkujaca...). :)
Pozdrawiam.

Magda
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Post autor: Krystyna_Urbanowicz »

Według Słownika Imion /autor Jan Grzenia/ imię Otolia/prze jedno "t"/jest jednym z najbardziej zagadkowych imion żeńskich nadawanych w Polsce.
Pochodzenie i etymologia nieznane i trudne do ustalenia,ponieważ to imię prawdopodobnie nie występuje w innych językach.
Możliwe,że jest to wariant imienia Otylia.Obecnie w Polsce nosi je 1858 Polek,przy czym aż około 600 z nich mieszka w Kieleckiem.
Względnie często nadawane w okresie międzywojennym,od 70 lat XX wieku ,nie nazwano tym imieniem żadnej kobiety.

Pozdrawiam Krystyna
Jones_Magdalena

Sympatyk

Dziekuje pieknie Pani Krystyno. Na swiadectwie z USC wyraznie zapisana jest forma Ottolia. Próbowalam wyszukiwac przez Internet, ale wychodzi tylko jako wloskie nazwisko... I tu wlasnie zastanawiam sie, czy moze wpisano Ottolia jako imie zamiast nazwiska panienskiego? Choc moze, z drugiej strony, bylo to Jej imie... Ot, zagadka!

Pozdrawiam serdecznie. :)
Magda
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Witam!

Ja spotkałem się z imieniem WALESKA.

Na pierwszy rzut oka to nazwisko, ale kilka razy występowało przy nazwisku i bez innego imienia.

Może ktoś z Was, szanowni forumowicze, spotało się z czymśpodobnym?

Pozdrawiam serdecznie

Michał
Awatar użytkownika
Ewa_Wójcik

Post autor: Ewa_Wójcik »

Witam!
Siostra mojego dziadka miała na imię właśnie Waleska.

Pozdrawiam,Ewa.
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Według tej samej ksiązki imię Waleska powstało na gruncie języka niemieckiego jako forma pochodna od imienia Waleria.W Polsce nosi je 1417 kobiet,a znane jest głownie na Slasku/ponad 800/.W drugiej połowie XX wieku nadano je zaledwie 10 razy.

Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Szanowna Pani Krystyno .

Ja również mam problem , na jednym z aktów z USC natrafiłem na imię TACJENA . Szukałem w Internecie i owszem : Tycjana , ale Tacjena ?
Może Pani uda się uchylić rąbka tajemnicy dotyczącej tego imienia .

Pozdrawiam
Bogdan
paien

Nieaktywny

Post autor: paien »

cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 02:28 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
zelmir

Sympatyk

Post autor: zelmir »

Witam
WALESKA
http://pl.wikipedia.org/wiki/Waleska

Pozdrawiam, zelmir
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

BODEK pisze:Szanowna Pani Krystyno .

Ja również mam problem , na jednym z aktów z USC natrafiłem na imię TACJENA . Szukałem w Internecie i owszem : Tycjana , ale Tacjena ?
Może Pani uda się uchylić rąbka tajemnicy dotyczącej tego imienia .

Pozdrawiam
Bogdan
Niestety w Słowniki Imion Grzenii to imię niestety nie figuruje.
Natomiast w Słowniku Imion Wspólcześnie Wspólcześnie Używanych -Kazimierza Rymuta występuje tylko Tacjana/w latach 20-tych ubiegłego wieku było 48 nadań,a w 30-tych -34/.Nie jestem specjalistką ,ale myslę ,że urzednik USC żłe zapisał podane imię ,albo podający żle je zapamiętali.

Co do Alojzy to według Grzenii jest to imię żeńskie odpowiednik męskiego Alojzy/pochodzący z języka staro-wysoko-niemieckiego-alwisi/all-weisse/
znaczyło "wszystko wiedzący;mądry/.W formie męskiej pojawiło sie w Polsce w XVIII wieku w zwiazku z kultem św.Alojzego Gonzagi.
W formie żeńskiej imię występuje bardzo rzadko,nadano je w XX wieku 1023 kobietom,od lat 70 nie jest nadawane.

Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Irena_Sopot

Sympatyk

Post autor: Irena_Sopot »

Witam!
Indeksując XIX –wieczne księgi Tczewa bardzo często natykam się na imiona WALESKA i OTTILIA. Być może Ottolia to właśnie Ottilia. Wpisujący źle usłyszał lub podający dane nie bardzo wiedział jak to imię powinno brzmieć.
Tak było z imieniem Amalia : przez pewien czas wszystkie Amalie były wpisywane jako ANNALIA ( wyraźnie przez dwa N ), w innych księgach ślubu lub zgonu te same osoby występowały już jako Amalia.

Pozdrawiam .
Irena
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Bardzo dziękuję Pani Krystyno . Potwierdziła Pani moje przypuszczenia

Pozdrawiam

Bogdan
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Sprawdziłam jeszcze w Słowniku Imion Współcześnie Używanych - Kazimierza Rymuta i znalazłam ,że imię Ottolia zostało nadane w latach 20 -tych ubiegłego wieku 6 razy,w 30-tych -2 razy,40-tych -1raz.
Ottilia ,została nadana w tym samym czasie - 5 razy.

Pozdrawiam Krystyna
Jones_Magdalena

Sympatyk

Raz jeszcze wszystkim pieknie dziekuje. :)

Pozdrawiam.
Magda
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Szanowna Pani Krystyno !

Czy była by Pani uprzejma sprawdzić imię EUFRONIA

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Bogdan
ODPOWIEDZ