Pewnie muszę osobiście jechać do Parafii? No jeśli nie ma wyjścia to muszę
Jak znaleźć akta w miarę teraźniejsze
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
magidesigns

Kochani mam problem. Chciałabym znaleźć akt urodzenia mojej babci Haliny Pietrasik z domu Lubelska urodzonej 4.10.1937 - parafia Ciechanów oraz jej akt ślubu z dziadkiem Eugeniuszem Piertasikiem z Nowego Dworu Mazowieckiego. Nie wiem gdzie szukać online. Z aktami dużo starszych przodków nie ma problemu w odnalezieniu, ale właśnie takich można powiedzieć "niedawnych" nigdzie nie znalazłam. Jeśli chodzi o parafie z Ciechanowa spotykam się wyłącznie a aktami do 1913r , a co z nowszymi? Oczywiście rozumiem, że jeszcze zapewne wszystkie nie są zeskanowane i udostępnione w internecie. Ale czy w ogóle teraźniejszych nie można znaleźć za pomocą internetu? Nawet w szukajwarchiwach.pl nie ma
-
Haponiuk_Daniel

Witam,
USC miejscowe.
Pozdrawiam
Daniel
USC miejscowe.
Pozdrawiam
Daniel
-
magidesigns

-
Pawlak_Elżbieta

Nie musisz tam jechać osobiście. Ja napisałam do USC , wyjaśniłam kim jestem i w jakim celu potrzebuję dany dokument, a wkrótce otrzymałam odpowiedź z kontem na który miałam wnieść opłatę.Po czym przysłano mi akt. 
-
magidesigns

Dziękuję Pani Elżbieto. To cenna podpowiedz dla mnie. Dziękuję
Magdalena Antosik
-
Gajowniczek_Tomasz

- Kontakt:
Nie musi być nawet miejscowe USC. Można pójść do własnego i oni to załatwią. Można też skorzystać z ePUAP.
Cytat ze strony MSWiA oraz obywatel.gov.pl na temat zmian w przepisach:
"Odmiejscowienie czynności z zakresu rejestracji stanu cywilnego
Czynności, których można dokonać w wybranym urzędzie stanu cywilnego:
uzyskać dokumenty:
- odpis aktu stanu cywilnego zupełny i skrócony
- zaświadczenie o zamieszczonych lub niezamieszczonych w rejestrze stanu cywilnego danych dotyczących wskazanej osoby
- zaświadczenie o stanie cywilnym
- zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa do konkordatowej formy zawarcia związku małżeńskiego, określonej w art. 1 § 2 i 3 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy
- zaświadczenia stwierdzające, że zgodnie z prawem polskim można zawrzeć małżeństwo
WAŻNE ! Jeżeli w Rejestrze Stanu Cywilnego jest zamieszczony akt stanu cywilnego, w oparciu o który może zostać sporządzony i wydany wnioskowany dokument (np. odpis danego aktu stanu cywilnego, zaświadczenie o stanie cywilnym) wówczas wnioskodawca otrzyma go niezwłocznie.
Natomiast, jeżeli takiego aktu stanu cywilnego nie będzie w Rejestrze Stanu Cywilnego (rejestr od 1 marca 2015 r. będzie sukcesywnie napełniany), wydanie odpisu aktu stanu cywilnego lub zaświadczenia zostanie zrealizowane w następujących terminach:
- w ciągu 7 dni roboczych od dnia złożenia wniosku – jeżeli wniosek złożony zostanie do kierownika urzędu stanu cywilnego przechowującego księgę, w której znajduje się akt
- w ciągu 10 dni roboczych od dnia złożenia wniosku – jeżeli wniosek złożony zostanie do kierownika urzędu stanu cywilnego nie przechowującego księgi, w której znajduje się akt".
Cytat ze strony MSWiA oraz obywatel.gov.pl na temat zmian w przepisach:
"Odmiejscowienie czynności z zakresu rejestracji stanu cywilnego
Czynności, których można dokonać w wybranym urzędzie stanu cywilnego:
uzyskać dokumenty:
- odpis aktu stanu cywilnego zupełny i skrócony
- zaświadczenie o zamieszczonych lub niezamieszczonych w rejestrze stanu cywilnego danych dotyczących wskazanej osoby
- zaświadczenie o stanie cywilnym
- zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa do konkordatowej formy zawarcia związku małżeńskiego, określonej w art. 1 § 2 i 3 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy
- zaświadczenia stwierdzające, że zgodnie z prawem polskim można zawrzeć małżeństwo
WAŻNE ! Jeżeli w Rejestrze Stanu Cywilnego jest zamieszczony akt stanu cywilnego, w oparciu o który może zostać sporządzony i wydany wnioskowany dokument (np. odpis danego aktu stanu cywilnego, zaświadczenie o stanie cywilnym) wówczas wnioskodawca otrzyma go niezwłocznie.
Natomiast, jeżeli takiego aktu stanu cywilnego nie będzie w Rejestrze Stanu Cywilnego (rejestr od 1 marca 2015 r. będzie sukcesywnie napełniany), wydanie odpisu aktu stanu cywilnego lub zaświadczenia zostanie zrealizowane w następujących terminach:
- w ciągu 7 dni roboczych od dnia złożenia wniosku – jeżeli wniosek złożony zostanie do kierownika urzędu stanu cywilnego przechowującego księgę, w której znajduje się akt
- w ciągu 10 dni roboczych od dnia złożenia wniosku – jeżeli wniosek złożony zostanie do kierownika urzędu stanu cywilnego nie przechowującego księgi, w której znajduje się akt".
-
magidesigns

Dziękuję za te informacje. Są bardzo cenne dla mnie
Skopiuje sobie, by mieć na przyszłość te wiadomości pod ręką.