Witam, chciałbym zapytać o użyte w księgach metrykalnych określenie "schulmeister". Czy chodzi może o nauczyciela?
Pozdrawiam Edward
prośba o przetłumaczenie statusu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jancarczyk_Piotr

Cześć
Właśnie natrafiłem w Roczniku Jeleniogórskim z 2008 roku na taką wzmiankę:
(...)Inny zapis, na ołtarz Zwiastowania Marii 0,5 grzywny czynszu z domu Jana Nykenders, pochodzi z 1492 r. Natomiast z domu tkacza Jana Scholcz przy tej ulicy czynsze zapisane zostały dla miejscowego nauczyciela (Schulmeister) i jego ołtarza w kościele parafialnym.(...)
Natomiast w historii Gminy Międzychód:
(..) i zdawszy się na wybór każdorazowego nadproboszcza, umieścić dzieci w szkole, a mianowicie chłopców z miasta w dużej szkole ewangelickiej, dziewczęta z miasta i Wielowsi u organisty, zaś dzieci folwarczne u tamtejszego bakałarza [Schulmeister] [...]. Niezbędne książki zostaną również sprowadzone na koszt tego funduszu i dzieciom oddane gratis. 1.07.1777 r. nadproboszcz Rosencranz(...)
Może faktycznie chodzi o nauczyciela (bakałarza)?
Miłej soboty, u mnie już grzmi...
Piotrek
Właśnie natrafiłem w Roczniku Jeleniogórskim z 2008 roku na taką wzmiankę:
(...)Inny zapis, na ołtarz Zwiastowania Marii 0,5 grzywny czynszu z domu Jana Nykenders, pochodzi z 1492 r. Natomiast z domu tkacza Jana Scholcz przy tej ulicy czynsze zapisane zostały dla miejscowego nauczyciela (Schulmeister) i jego ołtarza w kościele parafialnym.(...)
Natomiast w historii Gminy Międzychód:
(..) i zdawszy się na wybór każdorazowego nadproboszcza, umieścić dzieci w szkole, a mianowicie chłopców z miasta w dużej szkole ewangelickiej, dziewczęta z miasta i Wielowsi u organisty, zaś dzieci folwarczne u tamtejszego bakałarza [Schulmeister] [...]. Niezbędne książki zostaną również sprowadzone na koszt tego funduszu i dzieciom oddane gratis. 1.07.1777 r. nadproboszcz Rosencranz(...)
Może faktycznie chodzi o nauczyciela (bakałarza)?
Miłej soboty, u mnie już grzmi...
Piotrek
-
Kasprzyk_Anna