Siestrzeń

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Siestrzeń

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Do jakiej parafii przynależała w XVIII wieku miejscowość Siestrzeń (Siestrzenia)?
Nadarzyna? Grodziska? innej?
Czy ktoś przeglądał księgi metrykalne z tamtych czasów, które sa ponoć przechowywane w wymienionych parafiach. Jeśli tak to czy są w miarę łatwo dostępne?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Siestrzeń

Post autor: pen60 »

Witam,
Co mnie wiadomo Siesrzeń (Siostrzeń) należała do parafii Brwinów. Do znanych rodzin, które zamieszkiwały to
Latosńscy, Stebnowscy.

Pozdrawiam
Marek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Dziękuję !! . Tak to z pewnością Brwinów. Posprawdzałem trochę indeksów z lat po 1808 W nich w Sies(t)rzeni i jest ślad Urodzonych Malinowskich. Szukam ślubu Jana Jamiołkowskiego z Katarzyna Malinowska. Zmarła w Warszawie w 1812 . A ślub był najpewniej w Siestrzeni w latach 60 tych XVIII wieku na co wskazuje zapis u Bonieckiego
Jan, wnuk Marcina, prawnuk Mateusza, wniósł 1764 roku manifest do grodu czerskiego, z powodu sprzedaży Jamiołek- Kowali i Jamiołek-Świetlik, przez Wojciecha, Kalinowskiemu (Perp. Czers. 32 f. 456). Będzie topewnie ten sam Jan, bo syn Wojciecha i Apolonii z Kalinowskich, który w 1795 r. zeznał zapis dożywocia z żoną, Katarzyną z Malinowskich, córką Jana (DW. 110 f. 1098).
Niestety księgi czerskie grodzkie poszły z dymem.
I chyba niestety także brak XVIII wiecznych ksiąg metrykalnych Brwinowa.
Chyba że mam tu złą wiedze i jest inaczej.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”