Witam,
Ostatnio rozmawialam z jedna osoba ktora powiedziala ze jesli nie ma informacji z skad sa przodkowie lecz zakupili ziemie, ani mozna sie zglosic do gmi lub archiuwum - i tam powinnam znalesc te infomacje.
Nie jestem pewna czy jest to prawda.
Moj Pra-pra dziadek mieszkal w Tluczani, lecz nikt nie wie z skad sie przeprowadzil. Zakupil tam ziemie. Znalazlam artykul gdzie Bogatego Hrabiego Syn odziedziczyl ziemie lecz po paru latach z bankrutowal. Ziemia zostala podzielona i sprzedana. Mysle ze wlasnie wtedy moj pra pra dziad zakupil ta ziemie.
Jesli ktos cos wie, gdzie szukac itp, bede wdzieczna za informacje.
Dziekuje Bardzo
Akta zakupu ziemi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
magdalenasoltysik

Akta zakupu ziemi
A kiedy i gdzie to było?
W zaborze pruskim dokumenty gruntowe z XIX i pocz XX wieku są w AP właściwym dla danego terenu, pod hasłem Sąd Obwodowy. Na miejscu trzeba przejrzeć inwentarz, dokumenty były tytułowe np: "Jan Kowalski, akta gruntowe z zał, nazwa miejscowości, zakres lat".
można znaleźć akty kupna, sprzedaży, dok. bankowe, notarialne itd.
tam też powinny byc info o miejscu zamieszkania, zawodzie - statusie, czasem także kopie dok . usc
Mnie się udało znaleźć b.dużo.
pozdr
janus
W zaborze pruskim dokumenty gruntowe z XIX i pocz XX wieku są w AP właściwym dla danego terenu, pod hasłem Sąd Obwodowy. Na miejscu trzeba przejrzeć inwentarz, dokumenty były tytułowe np: "Jan Kowalski, akta gruntowe z zał, nazwa miejscowości, zakres lat".
tam też powinny byc info o miejscu zamieszkania, zawodzie - statusie, czasem także kopie dok . usc
pozdr
janus
-
magdalenasoltysik

Re: Akta zakupu ziemi
Super, Dziekuje Bardzo za Informacje. Napewno bede szla w tym kierunku. Zaraz poszukam tego artykulu i sprawdze daty.
Jeszcze raz dziekuje.
Magdalena
Jeszcze raz dziekuje.
Magdalena
jandalf pisze:A kiedy i gdzie to było?
pozdr
janus