Kurzyk Józef -I wojna światowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ewmil1

Post autor: ewmil1 »

Dzień dobry!

Poszukuję informacji na temat mojego pradziadka. Nazywał się Józef Kurzyk, zginął prawdopodobnie na jednym z frontów I wojny światowej. Mieszkał w Bogusławowie, gmina Wielgomłyny, ur. w Woli Kuźniewskiej ok. 1890 r.(ta sama gmina, parafia w Niedośpielinie), pow. obecnie radomszczański (w tamtym okresie Noworadomsk- nie wiem niestety jaki był wówczas podział administracyjny).
Mam również nadzieję na poznanie daty ślubu z Zofią Kurzyk primo voto Kosowską, zm. 29.12.1919 r. w Bogusławowie (córka Adama i Katarzyny z dumu Młyńczyk). Mieli jedno dziecko - Helenę Tomczewską z domu Kurzyk, urodzoną w 1913 r., ale niestety nie znam również dokładnej daty :(.

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc!
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Z Kurzykami również łączy się moja rodzina Bartników pod koniec 18 wieku, której genealogię mam opracowaną od 1798 roku począwszy od wsi Karczów w parafii Niedośpielin, poprzez Wólkę, Zagórze, Goszczowę w parafii Chełmo do Wierzbowca w parafii Bąkowa Góra.
Wszystkie księgi metrykalne z tych parafii łącznie z Wielgomłynami są w sieci :

https://familysearch.org/search/image/i ... %3D2115410

Proszę samemu szukać. Odnośnie dalszych losów Heleny Tomczewskiej być może jest przypisek przy akcie urodzenia o ślubie bądź zgonie ale akt urodzenia najprawdopodobniej jest już w AP Piotrków.
Natomiast odnośnie zaginionego w I wojnie światowej często, szczególnie wtedy gdy poległ w walce przychodziły z miejsca zgonu informacje do gminy i one są w aktach USC najczęściej umieszczane na końcu danego roku. Natomiast jak poległ jako NN to już niczego nie uda nam się odszukać
Pozdrawiam Alicja
Ostatnio zmieniony czw 02 cze 2016, 22:21 przez AlicjaSurmacka, łącznie zmieniany 1 raz.
ewmil1

Dziękuję za odpowiedź :-). Przetrzasalam internet przez wiele godzin i też znalazłam Kurzykow w parafii Chełmo :-). Mój post jest kopią tekstu, który wysłałam właśnie do archiwum w Piotrkowie. Odpowiedź mam mieć ponoć w przyszłym tygodniu, ale zależy mi na czasie niestety :/. Jesteśmy w trakcie wykonywania nowego nagrobka właśnie dla babci Heli, ale chcemy też, żeby jej rodzice również nie przepadli gdzieś w mrokach historii :-) (myślę o moich dzieciach i może jeszcze przyszłych pokoleniach) i ten brak śladu po pradziadku bardzo nam tę pracę opóźnia. Ale trudno, pewnych rzeczy nie da się przyspieszyć :-). A tak przy okazji, chyba jesteśmy dalekim kuzynkami :-). Bardzo się cieszę, że dzięki temu wątkowi moglysmy sie "poznać" :-). Pozdrawiam serdecznie :-)
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

W AP Piotrków byłam w miniony wtorek od 8.00 do 18.00. Szkoda, że Twój post nie ukazał się w poniedziałek to bym tę Helenę sprawdziła.

Pozdrawiam Alicja
ewmil1

Helenę ogarnę, bo to była moja babcia i dokładnie wiem kiedy zmarła. Dzięki linkowi od Ciebie na szybko już znalazłam akt zgonu jej dziadka także mam nadzieję, że resztę też odkryje. Szukałam dojścia do tych czestochiwskich archiwów i nie mam pojęcia czemu nigdzie na te skany nie trafiłam :/.Także dziękuję Ci bardzo jak nie wiem co ;-) .W tej chwili najbardziej jednak zależy mi na Józefie. . . i nigdzie go nie ma póki co. Kamień w wodę :/. Dziękuję raz jeszcze i spokojnej nocy!
Pozdrawiam Milena
ewmil1

Znalazłam akt ślubu :D, niestety nie daję rady z odczytaniem dokładnej daty i dat narodzin obojga. Ale walczę dalej :)
Pozdrawiam Milena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”