Salomea Rzepka - akt zgonu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Dobry wieczór,
Chciałbym prosić o przetłumaczenie tego aktu zgonu:
http://szukajwarchiwach.pl/11/689/0/4/2 ... 90VCeFl6ug
(charakter pisma jest dla mnie nie do odczytania).
pozdrawiam,
Michał
Chciałbym prosić o przetłumaczenie tego aktu zgonu:
http://szukajwarchiwach.pl/11/689/0/4/2 ... 90VCeFl6ug
(charakter pisma jest dla mnie nie do odczytania).
pozdrawiam,
Michał
- beatabistram

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witaj Michal!
27 pazdz. 1911
Urzad krolewskiego dystryktu Jarocin zglosil, ze zona gospodarza/ rolnika Salomea Rzepka dd Pieszak
lat 81 , katoliczka
zam. Roschkow
ur. Roschkow , zamezna wczesniej z e zmarlym w Roschkow gospodarzem Thomas Rzepka
rodzice zmarlej nieznani
w Roschkow- gdzie nieznane dnia 18.10 1911 po poludniu o 4 na sktuek spalenia zmarla.
Skreslono linijki , podpisano przez urzednika.
Na boku dopisano:
biedna,
nie pozostawila nieletnie dzieci,
spalila sie .
Hmm wychodze z zalozenia, ze zginela w jakims pozarze, z aktu wynika, ze znalezono jej spalone zwloki ( ale dziwne jest , ze napisano, ze nie jest wiadomo w ktorym miejscu ???)
Musisz moze poszukac, czy sa jakies gazety, wiadomosci lokalne gdzie cos takiego jest opisane!
Albo urzednik, policja nie spisali tego dokladnie, albo rzeczywiscie nie bylo nigdzie pozaru, a jej zwloki spalono, zeby np. ukryc inne przestepstwo.
( jestem na etapie sluchania w audiobooku Remigiusza Mroza – seria z komisarzem Forstem, wiec jestem otwarta rowniez na „drugie dno „
)
pozdrawiam
27 pazdz. 1911
Urzad krolewskiego dystryktu Jarocin zglosil, ze zona gospodarza/ rolnika Salomea Rzepka dd Pieszak
lat 81 , katoliczka
zam. Roschkow
ur. Roschkow , zamezna wczesniej z e zmarlym w Roschkow gospodarzem Thomas Rzepka
rodzice zmarlej nieznani
w Roschkow- gdzie nieznane dnia 18.10 1911 po poludniu o 4 na sktuek spalenia zmarla.
Skreslono linijki , podpisano przez urzednika.
Na boku dopisano:
biedna,
nie pozostawila nieletnie dzieci,
spalila sie .
Hmm wychodze z zalozenia, ze zginela w jakims pozarze, z aktu wynika, ze znalezono jej spalone zwloki ( ale dziwne jest , ze napisano, ze nie jest wiadomo w ktorym miejscu ???)
Musisz moze poszukac, czy sa jakies gazety, wiadomosci lokalne gdzie cos takiego jest opisane!
Albo urzednik, policja nie spisali tego dokladnie, albo rzeczywiscie nie bylo nigdzie pozaru, a jej zwloki spalono, zeby np. ukryc inne przestepstwo.
( jestem na etapie sluchania w audiobooku Remigiusza Mroza – seria z komisarzem Forstem, wiec jestem otwarta rowniez na „drugie dno „
pozdrawiam
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
Witaj,
Dziękuję Ci bardzo za tłumaczenie. Interesująca historia i faktycznie ciekawe, co się wtedy naprawdę stało.
A czy możesz mi powiedzieć, czy "biedna" oznacza "uboga", czy ktoś się nad nią po prostu użalał w tym wpisie na boku strony?
pozdrawiam,
Michał
Dziękuję Ci bardzo za tłumaczenie. Interesująca historia i faktycznie ciekawe, co się wtedy naprawdę stało.
A czy możesz mi powiedzieć, czy "biedna" oznacza "uboga", czy ktoś się nad nią po prostu użalał w tym wpisie na boku strony?
pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- beatabistram

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Pozdrawiam Beata.
P.S
P.S
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Bardzo dziękuję za ten post, bo "przypadkowo" czytając go, wszystko wskazuje na to, że odnalazłem ślad swoich krewnych noszących nazwisko Rzepka, o których po 1819 roku nic nie wiedziałem ...
Czy są znani rodzice tego Tomasza Rzepka, męża Salomei z domu Pieszak ?
Pozdrawiam
Chrystian Orpel ... alias Rzepka

Czy są znani rodzice tego Tomasza Rzepka, męża Salomei z domu Pieszak ?
Pozdrawiam
Chrystian Orpel ... alias Rzepka
Dziękuję Beato za doprecyzowanie 
Chrystian - niestety, nie mam informacji o przodkach Tomasza Rzepki, ani jego żony. Wiem, że mieli oni córkę Mariannę (ur. 8.11.1861), która wyszła za Andrzeja Grobelnego (ur. 21.9.1852, syna Bartłomieja Grobelnego i Marcjanny Kulki).
pozdrawiam,
Michał
Chrystian - niestety, nie mam informacji o przodkach Tomasza Rzepki, ani jego żony. Wiem, że mieli oni córkę Mariannę (ur. 8.11.1861), która wyszła za Andrzeja Grobelnego (ur. 21.9.1852, syna Bartłomieja Grobelnego i Marcjanny Kulki).
pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Michale
Według "Poznan projektu", w Siedleminie, zawarli ślub :
* w 1828 roku Simon Rzepczak ur. 1800 r.
* w 1832 roku Thomas Rzepecki ur. 1804 r.
* w 1835 roku Rosalia Rzepczanka ur.1815 r.
* w 1838 roku Dorothea Sipiaczka vidua ur. 1808 ( BaSIA wzkazuje, że z domu Rzepka)
* w 1840 roku Jacobus Rzepka ur. 1812 r.
* w 1857 roku Thomas Rzepka viduus ur. 1805 r.
A w swojej bazie genealogicznej mam dzieci od Stanisława Paulus vel Rzepka (z Galewa) i Agnieszki Łapa (ta ostatnia ma pokrewieństwo ze mną) :
* Szymon Rzepka ur. 1800 r.
* Tomasz ur. 1803 r.
* Róza ur. 1815 r.
* Dorota ur. 1808 r.
* Jakub ur. 1812 r.
Przypuszczam, że Tomasz Rzepka mąż Salomei należy do tej rodziny...
Pozdrawiam
Chrystian
Według "Poznan projektu", w Siedleminie, zawarli ślub :
* w 1828 roku Simon Rzepczak ur. 1800 r.
* w 1832 roku Thomas Rzepecki ur. 1804 r.
* w 1835 roku Rosalia Rzepczanka ur.1815 r.
* w 1838 roku Dorothea Sipiaczka vidua ur. 1808 ( BaSIA wzkazuje, że z domu Rzepka)
* w 1840 roku Jacobus Rzepka ur. 1812 r.
* w 1857 roku Thomas Rzepka viduus ur. 1805 r.
A w swojej bazie genealogicznej mam dzieci od Stanisława Paulus vel Rzepka (z Galewa) i Agnieszki Łapa (ta ostatnia ma pokrewieństwo ze mną) :
* Szymon Rzepka ur. 1800 r.
* Tomasz ur. 1803 r.
* Róza ur. 1815 r.
* Dorota ur. 1808 r.
* Jakub ur. 1812 r.
Przypuszczam, że Tomasz Rzepka mąż Salomei należy do tej rodziny...
Pozdrawiam
Chrystian