Nazwisko: Różalski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11946&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

Witam,

czy posiada ktoś informacje o Różalskich z Łodzi i okolic?

Pozdrawiam
Marysia
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Witam

O przedstawicielach rodziny Różalskich jest cała masa informacji w Internecie.
Dla przykładu był Różalski Karol, muzyk, który zmarł w 1909 w Warszawie.

O Różalskim jest też w artykule „Druga żona dozorcy. Niepoprawna złodziejka” w gazecie Echo nr 49 z 1930 r.

W informacjach codziennych, w gazecie Echo nr 140 z 1929 r. jest napisane:
"Przy zbiegu ulicy Zielonej i Zawiszy na Bałutach spadł z kozła dorożkarz 33-letni Feliks Różalski, zamieszkały przy ulicy Aleksandrowskiej 95. Różalski uległ złamaniu prawej nogi. Przewieziono go do szpitala miejskiego przy ulicy Drewnowskiej. Przyczyną wypadku nadużycie alkoholu."

O Eugenjuszu Różalskim jest w artykule "Zmiażdżona głowa szofera" w gazecie Echo nr 283 z 1933 r.

I mnóstwo innych historii z życie Łodzi i okolic, jak napady, rabunki itp.

Są też bardziej poważne informacje jak piastowanie funkcji publicznych w Sejmiku Powiatu Kaliskiego przez Andrzeja Różalskiego w 1928 r., czy przekazanie przez Bolesława Różalskiego prywatnego samochodu osobowego marki Ford na rzecz wojska w 1934 r., albo uznanie za najlepszego szermierza Różalskiego w 1935.

Theofilos
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Theofilos,
bardzo dziękuję. Póki co nie zauważyłam w nich nikogo ode mnie, ale świetne materiały. Co prawda mało chwalebna historia o kradzieży, ale jeszcze nie czytałam o Różalskich w przedwojennych gazetach :) W jaki sposób to znalazłeś? Jest jakaś wyszukiwarka? Znam tylko Genealogy Indexer.

Pozdrawiam
Marysia
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

W google wpisałem:
biblioteka cyfrowa łódź
Pojawić powinno się przynajmniej kilka bibliotek.
Do każdej z nich można wejść i w wyszukiwarkę wpisać: Różalski
Wyskoczy tyle pozycji, że przynajmniej cały dzień można spędzić na przeglądaniu.
Poza tym można jeszcze przeszukiwać nazwiska w formie żeńskiej Różalska i w odmianach.
Myślę, że sporo informacji się wyciągnie i niezłą historię można napisać.
Potem można jeszcze spróbować w Polonie, ale tam są wydawnictwa z całej Polski.

Powodzenia
Theofilos
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam,
W moim drzewie genealogicznym występuje Waleria Rozalia Różalska.Wyszła za mąż w Warszawie w 1900 r. akt 491. parafia Wszystkich Świętych. Partnerem jej był Julian Wróblewski syn prapra dziadka Marcina Wróblewskiego.
Waleria urodziła się w parafii Gielniów pow. Opoczno w roku 1880 z ojca Józefa a matki Teresy Łęgosz.
Serdecznie pozdrawiam
Marek
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

pen60 pisze:Witam,
W moim drzewie genealogicznym występuje Waleria Rozalia Różalska.Wyszła za mąż w Warszawie w 1900 r. akt 491. parafia Wszystkich Świętych. Partnerem jej był Julian Wróblewski syn prapra dziadka Marcina Wróblewskiego.
Waleria urodziła się w parafii Gielniów pow. Opoczno w roku 1880 z ojca Józefa a matki Teresy Łęgosz.
Serdecznie pozdrawiam
Marek
Marku, niestety Opoczno nie znajduje się wśród moich parafii. Bardziej celuję w okolice Łodzi, Ozorkowa, Zgierza i Łęczycy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”