Prośba o przetłumaczenie aktów zgonu z 1758 roku
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Rutkowska_Magdalena

Prośba o przetłumaczenie aktów zgonu z 1758 roku
Zwracam się z serdeczną prośbą o przetłumaczenie 4 aktów dotyczących zgonu: Błazeja, Anny, Jacoba , Kaspra? Lisów z 1758. Czy zmarli w tym samym czasie ?czy podany jest może powód zgonu? Akty są napisane w bliskim sąsiedztwie. Pozdrawiam Magdalena
familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GT5...3D2115410&cc=2115410
familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GT5...3D2115410&cc=2115410
-
Gawroński_Zbigniew

-
Rutkowska_Magdalena

Łacina 1758
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Wszystkie cztery akty są z Dąbrowy.
Przepraszam; poprawiłam się . Pozdrawiam
Wszystkie cztery akty są z Dąbrowy.
Przepraszam; poprawiłam się . Pozdrawiam
-
Gawroński_Zbigniew

Nie ma co przepraszać. Tak czasem się zdarza, że maszyna forumowa czegoś nie zauważy i link nie działa.
Ciężko będzie. Nie wszystkie słowa czytam.
akt 1 na stronie
Dąbrowa
Dnia 10 stycznia 1758 roku. Jan, dziadek (albo starzec) z Olkusza … zmarł bez sakramentów świętych nieznanego wieku z powodu [jakiejś] choroby. Którego to wg. życia chrześcijańskiego pochowano na cmentarzu kościoła Ben…[?] [tłumaczenie końcówki raczej przybliżone.]
---
ooo! ten drugi to jest dłuższe posiedzenie dla mnie na wieczór.
Początek jest taki:
Dnia 16 kwietnia. Błażej Lis, lat plus minus liczący 60 po akcie Spowiedzi Wielkanocnej…..
akt 3, pierwszy na drugiej stronie:
Dnia 20 kwietnia. Pracowita Anna Lisowa, swoich lat około 50, zaopatrzona wszystkimi sakramentami zmarła. Pochowana na cmentarzu Ben… .
---
akt 4 Dombrowa
Dnia 24 kwietnia. Pracowity Jan Lis swoich lat około 20, zaopatrzony sakramentami świętymi – zmarł. Pochowany został na cmentarzu parafialnym Bendz… .
---
akt 5
Dombrowa dnia 28 kwietnia. Pracowity Jakub Lis, lat około 40… [znowu potrzebne dłuższe posiedzenie].
Jeśli coś „dogryzę”, podkleję późnym wieczorem. Co tam jakaś epidemia była? Muszę jeszcze faktycznie nad nimi posiedzieć, chyba, że ktoś lepszy ode mnie pomoże.
Pozdrawiam pięknie.
Ciężko będzie. Nie wszystkie słowa czytam.
akt 1 na stronie
Dąbrowa
Dnia 10 stycznia 1758 roku. Jan, dziadek (albo starzec) z Olkusza … zmarł bez sakramentów świętych nieznanego wieku z powodu [jakiejś] choroby. Którego to wg. życia chrześcijańskiego pochowano na cmentarzu kościoła Ben…[?] [tłumaczenie końcówki raczej przybliżone.]
---
ooo! ten drugi to jest dłuższe posiedzenie dla mnie na wieczór.
Początek jest taki:
Dnia 16 kwietnia. Błażej Lis, lat plus minus liczący 60 po akcie Spowiedzi Wielkanocnej…..
akt 3, pierwszy na drugiej stronie:
Dnia 20 kwietnia. Pracowita Anna Lisowa, swoich lat około 50, zaopatrzona wszystkimi sakramentami zmarła. Pochowana na cmentarzu Ben… .
---
akt 4 Dombrowa
Dnia 24 kwietnia. Pracowity Jan Lis swoich lat około 20, zaopatrzony sakramentami świętymi – zmarł. Pochowany został na cmentarzu parafialnym Bendz… .
---
akt 5
Dombrowa dnia 28 kwietnia. Pracowity Jakub Lis, lat około 40… [znowu potrzebne dłuższe posiedzenie].
Jeśli coś „dogryzę”, podkleję późnym wieczorem. Co tam jakaś epidemia była? Muszę jeszcze faktycznie nad nimi posiedzieć, chyba, że ktoś lepszy ode mnie pomoże.
Pozdrawiam pięknie.
Zbigniew
-
Rutkowska_Magdalena

-
Gawroński_Zbigniew

Dombrowa dnia 28 kwietnia. Pracowity Jakub Lis, lat około 40, którego data urodzin nie jest znana, z powodu śmiertelnej choroby swojej nie zaopatrzony wszystkimi Sakramentami odszedł. Z powodu zaś* wcześniej odbytej Spowiedzi Wielkanocnej pochowany został na cmentarzu parafialnym Będz… .
* - dziwna jest dla mnie ta składnia. Tak jak by brak „ważnej" spowiedzi nie upoważniał do pochowania na cmentarzu.
-=-=-=
To jest na pewno jakaś zbiorowa choroba, ja po prostu nie jestem w stanie odczytać słów. Trzeba - tak jak pisałem wcześniej - poczekać na lepiej ode mnie rozczytujących takie pismo. Poczekajmy, może pani Krystyna, albo pan Bartek, tudzież inni pomogą.

* - dziwna jest dla mnie ta składnia. Tak jak by brak „ważnej" spowiedzi nie upoważniał do pochowania na cmentarzu.
-=-=-=
To jest na pewno jakaś zbiorowa choroba, ja po prostu nie jestem w stanie odczytać słów. Trzeba - tak jak pisałem wcześniej - poczekać na lepiej ode mnie rozczytujących takie pismo. Poczekajmy, może pani Krystyna, albo pan Bartek, tudzież inni pomogą.
Ostatnio zmieniony czw 26 maja 2016, 21:11 przez Gawroński_Zbigniew, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbigniew
-
Rutkowska_Magdalena

-
Rutkowska_Magdalena

Jeszcze raz zwracam się z prośba o przetłumaczenia aktów zgonu Błażeja, Anny, Jana Lis z Dąbrowy. Będę bardzo wdzięczna. Magdalena
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Chociaż Zbyszek wywołał mnie do tablicy, ja nie pomogę, gdyż nie uczyłam się łaciny i nie tylko gramatyka jest mi obca.
Te akty same w sobie są trudne do odczytania.
W akcie zgonu Jakuba Lisa takie słowa odczytuję ale czy dobrze, i przy pomocy słownika dla historyków wyjaśniam...
...de informitata sua, morbo contagio... decumbous? -
informitatis - zniekształcenie,
contagiosus - zaraźliwy; contagium - stycznośc, zetknięcie się, zaraza, zakażenie,
decumbo -cubui, - połozyć się do łożka, być chorym, umrzeć
W akcie zgonu Błażeja chyba zapisano, że miał dwóch synów.
___
Krystyna
Te akty same w sobie są trudne do odczytania.
W akcie zgonu Jakuba Lisa takie słowa odczytuję ale czy dobrze, i przy pomocy słownika dla historyków wyjaśniam...
...de informitata sua, morbo contagio... decumbous? -
informitatis - zniekształcenie,
contagiosus - zaraźliwy; contagium - stycznośc, zetknięcie się, zaraza, zakażenie,
decumbo -cubui, - połozyć się do łożka, być chorym, umrzeć
W akcie zgonu Błażeja chyba zapisano, że miał dwóch synów.
___
Krystyna