Kulewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Kulewski pisze:Bardzo za wszystko dziekuje.
Niesamowite ze pani mogla to odczytac.Ten Akt udalo mi sie samemu przepisac, oprucz kilku slow, ktore nie odczytalem ale one nie sa tak istotne jak ostatnie zdanie, ktore mi pani wyslala i przynajmniej teraz wiem co tam bylo.

Serdecznie pozdrawiam

Harald
początek aktu 574......
Akt 574
Działo się w Warszawie dnia osiemnastego miesiąca listopada tysiąc osiemset trzydziestego dziewiątego roku o godzinie szóstej wieczorem.
Stawił się Marcin Kulewski właściciel domu lat czterdzieści osiem liczący w Warszawie w Rynku Starego Miasta pod liczbą sześćdziesiąt osiem zamieszkały ,w obecności Franciszka Stanisławskiego obywatela liczącego lat czterdzieści dwa przy ulicy Senatorskiej pod liczbą czterysta sześćdziesiąt siedem ,tudzież Macieja Kwiatkowskiego dziada kościelnego liczącego lat pięćdziesiąt siedem przy ulicy Jezuickiej pod liczbą siedemdziesiąt trzecią, obydwóch w Warszawie zamieszkałych i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone tu w Warszawie w mieszkaniu jego na dniu dziesiątym października roku bieżącego o godzinie dwunastej w nocy z jego małżonki Petronelli z Spryngerów lat trzydzieści pięć mającej.......
Dziecięciu temu....... :)

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 99-202.jpg - akt urodzenia siostry dziadka
http://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/-/ ... -i1Xoweoug - akt urodzenia Anastazji Wandy Bobrzyk

Akt nr 3 /1872 Ulica Chmielna
Działo się w Warszawie 7 stycznia 1872 roku o godzinie czwartej po południu.
Stawił się Wincenty Bobrzyk stolarz lat trzydzieści sześć,w Warszawie po numerem 1556 mieszkający ,w obecności Jana Dzierżanowskiego urzędnika lat pięćdziesiąt pięć i Ignacego Dąbrowskiego blacharza czterdzieści trzy lata mieszkających w Warszawie, przedstawiając nam dziecię płci żeńskiej , oświadczając,że urodziło się ono w jego mieszkaniu dwudziestego ósmego grudnia zeszłego roku o godzinie pierwszej po południu z jego ślubnej małżonki Emilii z Kamlerów lat dwadzieścia sześć .
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Anastazja Wanda ,a rodzicami jego chrzestnymi byli Dąbrowski i Józefa Dzierżanowska.
Akt ten po przeczytaniu przez nas i przybyłych podpisany został.

Kulewski

Sympatyk

Post autor: Kulewski »

Jeszcze raz dziekuje za ogromna pomoc w odnalezieniu i przetlumaczeniu tak wielu dokumentow.

Ten Akt to ktorej siostry bo nic nie rozumiem po Rosyjsku.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 99-202.jpg - akt urodzenia siostry dziadka

Serdecznie pozdrawiam

Harald
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Kulewski pisze:Jeszcze raz dziekuje za ogromna pomoc w odnalezieniu i przetlumaczeniu tak wielu dokumentow.

Ten Akt to ktorej siostry bo nic nie rozumiem po Rosyjsku.

Serdecznie pozdrawiam

Harald
to jest akt urodzenia pierwszego dziecka Henryka Władysława i Anastazji Wandy Kulewskich .
Akt 199/1897
Działo się w Warszawie w parafii Świętego Jana 16/28 lutego 1897 roku o godzinie czwartej wieczorem.
Stawił się Henryk Władysław Kulewski prywatny buchalter (księgowy) lat dwadzieścia siedem od urodzenia mieszkający w Warszawie przy ulicy Krakowskie Przedmieście pod numerem 31 ,w obecności świadków Karola Lutkiewicza rzeźnika i Antoniego Kowalskiego ślusarza obydwóch pełnoletnich ,mieszkających w Warszawie i przedstawił nam dziecię płci źeńskiej urodzone tutaj w Warszawie w jego mieszkaniu 21 grudnia1896/drugiego stycznia 1897 o godzinie 11 rano z jego ślubnej małżonki Anastazji Wandy z domu Bobrzyk mającej 25 lat od urodzenia.
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym w dniu dzisiejszym dano imię Maria Helena , a rodzicami jego chrzestnymi byli Karol Lutkiewicz i Janina Bobrzyk.
Akt ten opóźniony z przyczyny zajęcia ojca ,stawającemu i świadkom przeczytany i przez nas i przez nich podpisany został.

podpisy.Oj zapracowany był pradziadek Henryk.

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-8692.phtml
Warto skorzystać z tych pomocy,aby nie być zależnym od innych.Ja też nawet zapomniałam jak wyglądają litery ,a dziś wygląda to znacznie lepiej.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ponownie:
...lat 27, zamieszkały w Warszawie, przy ulicy Krakowskie Przedmieście pod numerem...
bez "od urodzenia":) ani nie "od urodzenia zamieszkały w Warszawie"
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kulewski

Sympatyk

Bardzo dziekuje z tlumaczenie
Teraz wszystko poukladam i stworze super dzewo rodzinne.
Szkoda ze inni Kulewscy nie uczestniczyli na tym Forum.
Po smierci Mateusza, Marcina, Franciszka, Henryka, Boguslawa i Taty Stanislawa z mojej prostej linni, na mnie koncza sie losy Kulewskich.
Jak prawidlowo powinno sie pisac np: 4x pradziadek Mateusz - Pra pra pra dziadek Mateusz?
Co jakis czas bede sprawdzal Genealodzy czy moze kiedys beda wczesniejsze Akty Mateusza z Wloclawka.
Teraz dzieki pani mam jego Akt zgonu.

Serdecznie za wszystko dziekuje
Harald
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Kulewski pisze:Bardzo dziekuje z tlumaczenie
Teraz wszystko poukladam i stworze super dzewo rodzinne.
Szkoda ze inni Kulewscy nie uczestniczyli na tym Forum.
Po smierci Mateusza, Marcina, Franciszka, Henryka, Boguslawa i Taty Stanislawa z mojej prostej linni, na mnie koncza sie losy Kulewskich.
Jak prawidlowo powinno sie pisac np: 4x pradziadek Mateusz - Pra pra pra dziadek Mateusz?
Co jakis czas bede sprawdzal Genealodzy czy moze kiedys beda wczesniejsze Akty Mateusza z Wloclawka.
Teraz dzieki pani mam jego Akt zgonu.

Serdecznie za wszystko dziekuje
Harald
4xpradziadek pasuje jak najbardziej ,albo prapra........Szkoda, że inni Kulewscy nie odezwali się, może kiedyś. Jakby coś było potrzebne to proszę pisać do mnie na priw. Jak trafię na nazwisko Kulewski to wyślę. A teraz powiem dlaczego zainteresowałam się nazwiskiem. Moja babcia to Kulińska z domu i kiedy szukałam jakichś danych o jej przodkach to w księgach meldunkowych trafiłam na Twoje nazwisko. Początkowo myślałam, że to jakaś pomyłka, ale okazało się, że nie i ,że osoby o tym nazwisku były we Włocławku. W księgach meldunkowych jeszcze w latach 1910-1930 rodziny takie były, mało tego mieszkały bardzo blisko miejsca gdzie mieszkam obecnie dosłownie rzut beretem jak to się mówi.Może nawet do dziś stoi ich dom.
Pozdrawiam Barbara
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Kulewski

Sympatyk

Kilka dni temu Wyslalem pani w pw prywatna wiadomosc.
Czy dotarla?

Pozdrawiam Harald
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

http://meldunkowe.genealodzy.pl/meldunk ... =8344&kt=1

I tutaj zdjęcia od 0098.jpg do 0102.jpg dotyczą meldunków rodziny Kulewskich w latach około 1910-1930.Trzeba kliknąć na numer skanu i wtedy wyświetla się cała strona. Każdą stronę trzeba otwierać oddzielnie.Coś mi mówi ,że pradziadek Mateusz mógł urodzić się w parafii Chełmica.Będę miała nazwisko na uwadzie.
Pozdrawiam Barbara
Kulewski

Sympatyk

Bardzo ciekawe, tylko szkoda ze nie po Polsku.
To by bylo niesamowite gdyby byly jakies Akta Mateusza.
Czy ta Parafia Chelmice byla w Wloclawku?

Serdecznie pozdrawiam

Harald
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Kulewski pisze:Bardzo ciekawe, tylko szkoda ze nie po Polsku.
To by bylo niesamowite gdyby byly jakies Akta Mateusza.
Czy ta Parafia Chelmice byla w Wloclawku?

Serdecznie pozdrawiam

Harald
Niestety w Chełmicy nie odnalazłam śladów Kulewskich. Ale za to ślub córki Mateusza z Estkowskim (zgłaszającym zgon Mateusza) i akt zgonu jej i jej męża.Możesz sobie wydrukować ze strony www.genealogiawarchiwach.pl
A niżej:
Miejsce w Archiwum Państwowym we Włocławku 71/383/0/14(1) - 1814 w nawiasie to numer skanu w tym roczniku.
Ślub Rozalii Kulewskiej
Akt 39/1814
Roku tysiąc osiemset czternastego dnia dwudziestego szóstego stycznia.
Przed nami Proboszczem Parafii Włocławskiej Urzędu Stanu Cywilnego stanął sławetny Wincenty Estkowski młodzian liczący lat dwadzieścia cztery podług metryki z Kościoła Włocławskiego ,syn Jana Estkowskiego i Kunegundy z Sikoreckich.
Stawiła się także Rozalia Kulewska panna licząca lat dwadzieścia dwa według metryki wyjętej z Kościoła Włocławskiego , córka Mateusza Kulewskiego i Petroneli Stromej ?.
Stawający żądają abyśmy do ułożonego między Niemi obchodu Małżeństwa przystąpili, którego zapowiedzi były drugiego i dziewiątego stycznia - gdyż o żadnym tamowaniu zawiadomieni nie zostaliśmy.
Zapytaliśmy się przyszłego Małżonka i przyszłej Małżonki czyli chcą połączyć się związkiem małżeńskim , na co każde z nich oddzielnie odpowiedziało iż taka Ich jest wola. Oświadczamy w imieniu prawa, że Wincenty Estkowski pod numerem 154 mieszkający i Rozalia Kulewska połączeni są ze sobą węzłem małżeńskim z czego akt spisany, przeczytany podpisaliśmy w przytomności Jana Estkowskiego i Mateusza Kulewskiego rodziców ślubujących ,Jana Gosiędatawicza ? i Franciszka Nowakowskiego.
Ksiądz Nowicki Proboszcz Włocławskiego Urzędu Stanu Cywilnego.
----------------------
Miejsce w Archiwum Państwowym we Włocławku 71/383/0/134(143) -1872
143 to numer skanu.
Akt 40/1872 Włocławek
Działo się we Włocławku 9/21 lutego 1872 roku o godzinie drugiej po południu.
Stawili się: Stefan Dąbrowski 75 lat i Jakub Kopaczewski grabarze mieszkający we Włocławku i oświadczyli , że w dniu dzisiejszym o godzinie czwartej rano zmarła we Włocławku Rozalia Estkowska wdowa mieszkająca we Włocławku lat osiemdziesiąt, urodzona we Włocławku , córka Macieja ? i Petroneli z domu Maciejowskiej ?(świadkowie nie znali prawdziwych danych rodziców zmarłej ?)małżonków Kulewskich.
PO naocznym przekonaniu się o śmierci Rozalii Estkowskiej ,akt ten przeczytany przybyłym niepiśmiennym przez Nas tylko podpisany został.
Ksiądz Jan Śliwiński
-----------------
Miejsce w Archiwum Państwowym we Włocławku 71/383/0/78/(143) - 1844
143 to numer skanu.

Akt 54/1844 Szpital Farny
Działo się we Włocławku dnia 7 maja 1844 roku o godzinie dziewiątej rano.
Stawili się Tomasz Estkowski syn zmarłego lat trzydzieści i Szymon Szałek kościelny lat sześćdziesiąt trzy mający i oświadczyli, że w dniu 6 maja roku bieżącego o godzinie czwartej rano umarł Wincenty Estkowski sześćdziesiąt cztery lata mający ,pozostawiwszy po sobie owdowiała żonę Rozalię z Kulewskich małżonków Estkowskich .
Po przekonaniu się o zejściu Wincentego Estkowskiego akt ten stawającym przeczytawszy samu podpisaliśmy, iż pisać nie umieją.
Ksiądz Proboszcz Szymon Nowakowski Proboszcz Włocławski

Zaglądaj też do portalu www.szpejenkowscy.pl Panowie mają sporo indeksów.Może do prapradziadka Mateusza trafisz okrężną drogą.
Pozdrawiam Barbara
Kulewski

Sympatyk

Bardzo dziekuje za nowe informacje.
Dzieki pani teraz poznalem imie zony Mateusza- Petronela Stroma i jak na imie miala jego corka.
Calosc Akt zaczyna sie ukladac w niesamowita historie mojej rodziny.
Co za szczescie ze Akty uchowaly sie po tylu wojnach.
Z tego co teraz wiem to Marcin przeprowadzil sie z Wloclawka do Warszawy w 1827 roku.
Wedlug jego aktu Slubu z 1831 jest napisane , ze zamieszkaly w Warszawie od czterech lat.
Jak kiedys bede w Polsce to koniecznie pojade zobaczyc Wloclawek.

Serdecznie pozdrawiam

Harald
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Kulewski pisze:Bardzo dziekuje za nowe informacje.
Dzieki pani teraz poznalem imie zony Mateusza- Petronela Stroma i jak na imie miala jego corka.
Calosc Akt zaczyna sie ukladac w niesamowita historie mojej rodziny.
Co za szczescie ze Akty uchowaly sie po tylu wojnach.
Z tego co teraz wiem to Marcin przeprowadzil sie z Wloclawka do Warszawy w 1827 roku.
Wedlug jego aktu Slubu z 1831 jest napisane , ze zamieszkaly w Warszawie od czterech lat.
Jak kiedys bede w Polsce to koniecznie pojade zobaczyc Wloclawek.

Serdecznie pozdrawiam

Harald
Oczywiście jak coś natrafię na temat Kulewskich to tutaj wpiszę. Do Włocławka zapraszam, pokażę ,gdzie pracował prapradziadek i gdzie mógł mieszkać. W czasie gdy pradziadek Mateusz mieszkał w naszym mieście to Włocławek był pięknym, bogatym i rozwijającym szybko się miastem. zaraz po Gnieźnie. Miastem, które żyło i bogaciło się głównie dlatego, że usytuowane było nad Wisłą.Otoczone było lasami. Rozwinięty był handel, mieliśmy około 70 spichrzy ( do dziś zachowały się trzy.),magazyn soli, cegielnie i wiele innych dużych znaczących firm i zakładów.
Pozdrawiam Barbara
Kulewski

Sympatyk

Dziekuje za wszystko.

Pozdrawiam Harald
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 998#327998

http://starafotografia.pl/index.php?od=0&ile=16

Wyżej jest temat o fotografach.Bardzo ciekawy. Proszę tam zajrzeć.
Pozdrawiam Barbara
Kulewski

Sympatyk

Faktycznie ciekawy artykul.
Franciszek byl fotografem i jego synami byli Henryk i chyba Czeslaw.
Na kilku starych rodzinnych zdjeciach jest napisane Czeslaw Kulewski, ale czy to syn Franciszka nigdzie nie moge znalesc.
Niestety nie ma zadnych akt urodzenia czy aktu zgonu Czeslawa, ale co zrobic moze kiedys ktos zeskanuje.

Pozdrawiam Harald
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”