Polskie groby na cmentarzach Londynu

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

janek47

Sympatyk
Kontakt:

Polskie groby na cmentarzach Londynu

Post autor: janek47 »

Poszukuję informacji z książki Karoliny Grodziskiej pt. Polskie groby na cmentarzach Londynu. Może ktoś z Państwa posiada tę książkę?
margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

Książki nie posiadam. Jednak małe fragmenty odnalazłam w wyszukiwarce w Google Książki - Jest tam Tom 2. Po wpisaniu nazwiska, pojawiają się również fragmenty z tej książki.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
janek47

Sympatyk
Kontakt:

Szukam miejsca pochówku Wacława Zagórskiego (1909-1982) Powstańca Warszawskiego, który zmarł w Londynie i tam jest pochowany. Niestety wyszukiwarka Google Książki tej informacji nie podaje. Odsyła do stron 346,429 i 430 tej książki. Ale dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam
margolab

Sympatyk

A to pomoże? Chociaż pewnie już masz...

Wierni Polsce: - Tom 1 - Strona 858
https://books.google.pl/books?id=zw1nAAAAMAAJ
Marek Gałęzowski - 2005
W. Zagórski zmarł 29 XII 1982 w Londynie. Został pochowany na cmentarzu przy kościele św. Andrzeja Bobo- li w Londynie. Wśród wielu przedstawicieli uchodźstwa polskiego, obecnych na pogrzebie Zagórskiego, był również prezydent RP, Edward Raczyński. Był odznaczony Virtuti Militari V klasy "za wyjątkową odwagę osobistą wykazaną w walkach o oswobodzenie stolicy" Podczas Powstania Warszawskiego. Komandorią Krzyża Polonia Restituta za zasługi w pracy niepodległościowej na uchodźstwie oraz medalem "Sprawiedliwy Wśród Narodów " za udział w akcji ratowania Żydów podczas okupacji niemieckiej w Polsce.

Pozdrawiam
Z pozdrowieniami
Małgorzata
janek47

Sympatyk
Kontakt:

Pięknie dziękuję Małgorzato. Oczywiście, że pomoże, zaraz przesyłam tę wiadomość dalej. Jesteś wielka. Pozdrawiam .
margolab

Sympatyk

Cieszę się, że pomogłam. Sama również poszukuję informacji z książki Grodziskiej, ale nie udaje mi się jej "wygooglować". Może z czasem.. ;-)
Z pozdrowieniami
Małgorzata
janek47

Sympatyk
Kontakt:

Proszę podać kogo poszukujesz. W poniedziałek koleżanka z Krakowa będzie miała w ręku tę książkę i zrobi zdjęcia stron, które potrzebujemy.
Swoje poszukiwania prowadzę na stronie https://www.facebook.com/groups/1535836616700347/
margolab

Sympatyk

Szukam cmentarza w Londynie, na którym pochowany jest Jan Blewąski. Na stronie 229 tej książki jest informacja:
"Blewąski Jan ( Łęki Kościelne, 1910- 22 I 1966) wachmistrz żandarmerii. Sq. 32 A, gr 52 972"
DP, nr 23, 1966; inskrypcja nagrobna, Jeżewski; Reg. nr 209 857"
Nie wiem jakiego cmentarza dotyczy i co oznaczają skróty i numery.
Będę wdzięczna za informacje.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
janek47

Sympatyk
Kontakt:

Wysłałem zapytanie do Krakowa. Teraz cierpliwie czekamy do poniedziałku.
margolab

Sympatyk

No to czekamy ;-)
W tej książce "Wierni Polsce" - jest też takie zdanie z cytatem z innych materiałów :
"Charakteryzując Wacława Zagórskiego należy podkreślić, że jest to bardzo inteligentny człowiek, wyrobiony politycznie, zdecydowany wróg naszego ustroju" - pisano w materiałach sprawy "Cały".
Z pozdrowieniami
Małgorzata
janek47

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuję. znalazłem też trochę informacji wpisując nazwisko ostatniej żony Wacława Zagórskiego.
Kraków po 15oo w poniedziałek będzie w bibliotece i potem prześle informacje.
Londyn - uda się na cmentarz św Boboli i chyba znajdzie grób i zrobi zdjęcia.
Będę informował o tym co otrzymam. Pozdrawiam.
janek47

Sympatyk
Kontakt:

margolab pisze:Szukam cmentarza w Londynie, na którym pochowany jest Jan Blewąski. Na stronie 229 tej książki jest informacja:
"Blewąski Jan ( Łęki Kościelne, 1910- 22 I 1966) wachmistrz żandarmerii. Sq. 32 A, gr 52 972"
DP, nr 23, 1966; inskrypcja nagrobna, Jeżewski; Reg. nr 209 857"
Nie wiem jakiego cmentarza dotyczy i co oznaczają skróty i numery.
Będę wdzięczna za informacje.
Jestem po rozmowie z autorką książki. Uzyskałem informację, że grób który poszukujesz znajduje się w południowej części Londynu, jest to STREATHAM PARK CEMETERY.
Jak będę miał książkę (obiecano mi przysłać) to zrobię skany strony i wyślę do Ciebie. Pozdrawiam.
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Witam.
Potrzebuję pomocy w odszukaniu grobu mojego wuja - Józefa Wiśniewskiego urodzonego 29.01.1891 roku w Łodzi. Niestety mam bardzo mało informacji odnośnie lat 1939-1945. Wuj był policjantem. Po wybuchu wojny prawdopodobnie przedostał się na tereny Persji. Do Anglii przybył prawdopodobnie wraz z wojskiem w 1946-47 roku. Zmarł w 1952 roku i został pochowany w polskiej kwaterze na jednym z londyńskich cmentarzy. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Serdecznie dziękuję.
janek47

Sympatyk
Kontakt:

Ewa_Mordalska pisze:Witam.
Potrzebuję pomocy w odszukaniu grobu mojego wuja - Józefa Wiśniewskiego urodzonego 29.01.1891 roku w Łodzi. Niestety mam bardzo mało informacji odnośnie lat 1939-1945. Wuj był policjantem. Po wybuchu wojny prawdopodobnie przedostał się na tereny Persji. Do Anglii przybył prawdopodobnie wraz z wojskiem w 1946-47 roku. Zmarł w 1952 roku i został pochowany w polskiej kwaterze na jednym z londyńskich cmentarzy. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Serdecznie dziękuję.
W książce "Polskie groby na cmentarzach północnej Walii" podano: lat 61, pochowany 6.II.1952 i coś jeszcze.
https://books.google.pl/books?hl=pl&id= ... j%C3%B3zef
Jak otrzymam książkę to przekażę więcej informacji.
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

janek47 pisze:
Ewa_Mordalska pisze:Witam.
W książce "Polskie groby na cmentarzach północnej Walii" podano: lat 61, pochowany 6.II.1952 i coś jeszcze.
https://books.google.pl/books?hl=pl&id= ... j%C3%B3zef
Jak otrzymam książkę to przekażę więcej informacji.
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Bardzo proszę, jeśli będzie to możliwe, o więcej informacji. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”