Zawiercie Ewangelicy

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Zawiercie Ewangelicy

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Dzień dobry,
Z poniższej odpowiedzi AP Katowice rozumiem, że potrzebuję odnaleźć terytorialnie odpowiednie akta ewangelickie. Czy możecie pomóc? Jak podzielony terytorialnie jest kościół ewangelicki? Mi chodzi o Zawiercie i lata 1904-1912 (tam urodziny dzieci). Zgon ojca rodziny był stwierdzony w Sosnowcu.
dzięki,
Kaśka
AP w Katowicach:
Archiwum Państwowe w Katowicach informuje, że przechowuje w swoim zasobie zespoły
akt nr: 12/1601 - Akta Stanu Cywilnego Wyznania Mojżeszowego w Zawierciu z 1911 roku oraz
12/2805 - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Zawierciu z lat 1903-1913.
W sprawie poszukiwanych aktów metrykalnych wyznania ewangelicko-augsburskiego
z Zawiercia z lat 1904–1912 należy zwrócić się do właściwej terytorialnie parafii ewangelicko-augsburskiej.
Tutejsze Archiwum nie przechowuje akt do załatwienia powołanej sprawy.
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 7 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Ewangelicy Zawiercie

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Kasiu - ja w podobnej sprawie odwiedziłam parafię ewangelicką w swoim mieście, spotkałam się z bardzo życzliwym przyjęciem.
Udzielono mi wielu informacji, podano adresy i telefony - niestety to nie Twoje tereny, więc konkretnie nie pomogę.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
TomekSz1

Sympatyk

Ewangelicy Zawiercie

Post autor: TomekSz1 »

Witam.
Zawiercie zapewne należało do Parafii Ewangelickiej w Pilicy. Księgi metrykalne (zespół1131) są w AP Katowicach a w Kielcach są tylko rejestry.

Tomek
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Ewangelicy Zawiercie

Dzięki
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Gwoli uzupełnienia dodam parę słów na powyższy temat.
Zawiercie należało do parafii ewangelicko-augsburskiej w Piotrkowie. W Pilicy był filiał tej parafii obejmujący miasteczko Pilicę, rejony Klucz oraz miasta Olkusz i Wolbrom, aż po Ojców. Po roku 1872 głównym ośrodkiem religijnym stały się Sławniów, a następnie Wierbka.
W AP Katowice w podanym powyżej zespole (1131) znajdują się akta z lat 1857 - 1913, przy czym od roku około 1880 tych akt nie ma zbyt dużo (przykładowo w roku 1881 są tylko 4 zgony).
W Pani przypadku proponuję rozpocząć przeglądanie od:
- Lp. 69 (skorowidze z lat 1881 - 1908),
oraz Lp. 70 (skorowidze z lat 1910, 1911 i 1913).
Przy zespole (1131) posługujemy się "Lp.", a nie sygnaturą.
Akta z tych lat będą po rosyjsku, zaś skorowidze - o ile pamiętam - są po rosyjsku i po polsku.
A na koniec - coś na wstrzymanie !
W/w zespól jest obecnie nieosiągalny. Najpierw była informacja na koniec kwietnia o wyłączeniu min. tego zespołu z dostępu, teraz powtórzona została na początku czerwca. Proszę zaglądać na stronę internetową AP Katowice.
W ub. roku było podobnie. Niedostępne były interesujące mnie zespoły coś od września do stycznia bieżącego roku (min. wspomniana Pilica).
Tadek
TomekSz1

Sympatyk

Post autor: TomekSz1 »

Można na początek sprawdzić rejestry w AP Kielce.
Liczba akt nie jest duża bo i ewangelików co rok ubywało.

Tomek
Ted_B

Sympatyk

Oczywiści, jeśli komuś po drodze do Kielc, to można zajrzeć do zespołu 1036 i wypisać sobie konkretne osoby wraz z nr aktu z danego roku.
Nie zawsze nr akt z tego rejestru (i konkretnie z Pilicy) zgadzają się z faktycznym nr w księdze USC w AP Katowice (bo to nie są księgi metrykalne !). Ale to nie problem, bo dany akt będzie zaraz koło podanego numeru.
W Kielcach są wykazy od 1857 do bodajże 1940 roku, częściowo są po niemiecku i reszta po polsku (chociaż wszystkiego nie przeglądałem, więc mogą być też po rosyjsku).
Ale te 9 lat (1904-1912) to mały pikuś. Do załatwienia w jeden dzień w Katowicach. Tylko musi być dostępny !
Pozdrawiam !
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Badzo dziękuję, to konkretne informacje.
Kasia Marchlińska
Malwina_B

Sympatyk

Post autor: Malwina_B »

Samodzielna parafia ewangelicka w Zawierciu została erygowana w 1924 roku.
Wcześniej, od ok.1911, Zawiercie stanowiło filiał parafii Częstochowa.
Jeszcze wcześniej najprawdopodobniej należało do parafii Częstochowa.

Można wysłac zapytanie do AP Cz-wa:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... EAstochowa
Ted_B

Sympatyk

Ślad prowadzący do Częstochowy również jest właściwy, ale w tym przypadku niewiele pomoże. W Częstochowie w 1905 roku powstała oddzielna parafia, zaś wcześniej był filiał. W Zawierciu powstał filiał dopiero w 1923 roku.
Więcej na temat historii można przeczytać tutaj:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... ly_id=9613

W aktach USC w Częstochowie w latach późniejszych (po ok. 1880 roku) pojawiają się miejscowości, które wcześniej należały do Pilicy. Przykładowo w roku 1897 znalazłem tu akt z miejscowości Złożeniec. Sprawdzałem teraz urodzenia z lat 1891-1900 i spotykamy tu też Zawiercie.

Być może interesujące Panią akta powstały w Częstochowie. Tylko gdzie ich szukać ???
W AP Częstochowa w zespole 57 pod sygnatura 4 mamy najpóźniejsze akta z lat 1891-1900 oraz skorowidz do roku 1907 (patrz powyższy link).
Może zerknięcie w skorowidz pozwoli Pani stwierdzić, czy dane osoby były odnotowane w Częstochowie.
Podstawowe akta (urodzenia, zgony, małżeństwa) z tego zbioru dostępne są w "Szukaj w Archiwach" - całość tutaj:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... ly_id=9613

zaś urodzenia z 1891-1900 oraz skorowidz do 1907 roku tutaj:
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/str ... 5#tabSkany

Pozdrawiam !
Tadek
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Bardzo doceniam wasze zainteresowanie tematem dokładnie moje poszukiwania dotyczą:
rodzina Jana Piotra Geysmer (niekiedy pisane Gejsmer lub Geismer) i Alicji Schlicke w tych latach mieszkała w Zawierciu. Rodzina jest wyznania ewangelicko-augsburskiego. W tym czasie urodziły im się dzieci:

Jan Ryszard 1904
Wiwa Ella 1905
Helena Zofia 1907
Henryk Gustaw 1909
Iza Pia Renata 1912

Podejrzewam również, że w tym czasie urodziło im się jeszcze jedno dziecko, którego nie ma w powyższym spisie. Myślę tak, bo gdy Jan Piotr zmarł w 1916 w Sosnowcu w nekrologu napisano, że osierocił żonę i siedmioro małych dzieci (mieli jeszcze najstarszą córkę Marię Alicję ur. 1901 w Warszawie). Czyli brakuje mi informacji o jeszcze jednym dziecku.

Są, są w spisie z Częstochowy. Hurra - widzę Ellę Wiwę i Helenę Zofię. Wspaniale. Czyli byli zapisani w Częstochowie, rozumiem, że tych aktów nie ma, ale nawet numery to już ślad.

pozdrawiam,
Kasia Marchlińska
Ted_B

Sympatyk

Na tej stronie ma Pani - Helenę Zofię:

http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/ska ... c97u3qaA2Q
- dopisane po polsku Nr 28 /1909

powyżej po rosyjsku też jest Geismer

- akt 1 str 11 / 1907 - chyba Wiwa Olga
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Dzięki, też to znalazłam (tam jest Wiwa Ella - chyba ktoś lubił jazz) i jestem bardzo szczęśliwa. Wiwa Ella jest też tu:
http://www.1944.pl/historia/powstancze- ... aroszewicz
pozdrowienia,
Ostatnio zmieniony pn 20 cze 2016, 13:21 przez Kasia_Marchlińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasia Marchlińska
Ted_B

Sympatyk

Tutaj w roku 1895
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/ska ... nQlqqdupqw
(w miejscu tego naklejenia) też coś na "Gejm..." - imię pierwsze na "T"

może pani zerknąć na akt 15 str 44 co to jest ?
Malwina_B

Sympatyk

Post autor: Malwina_B »

Panie Tadku, filiał w Zawierciu nie powstał w 1923, tylko w 1911 (w 1924 powstała oddzielna parafia). Nie wiem czy filiał prowadził własne księgi metrykalne? Jesli tak, to można wysłac maila z pytaniem do USC Zawiercie. Wiem, że tamtejszy USC był dośc opieszały w przekazywaniu ksiąg do Archiwum Państwowego, więc, jesli duplikaty ksiąg ewangelickich były w jego posiadaniu, to pewnie nadal tam są. Chyba, że ich tam od poczatku nie było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”