Zawiercie Ewangelicy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Kasia_Marchlińska

Zawiercie Ewangelicy
Dzień dobry,
Z poniższej odpowiedzi AP Katowice rozumiem, że potrzebuję odnaleźć terytorialnie odpowiednie akta ewangelickie. Czy możecie pomóc? Jak podzielony terytorialnie jest kościół ewangelicki? Mi chodzi o Zawiercie i lata 1904-1912 (tam urodziny dzieci). Zgon ojca rodziny był stwierdzony w Sosnowcu.
dzięki,
Kaśka
AP w Katowicach:
Archiwum Państwowe w Katowicach informuje, że przechowuje w swoim zasobie zespoły
akt nr: 12/1601 - Akta Stanu Cywilnego Wyznania Mojżeszowego w Zawierciu z 1911 roku oraz
12/2805 - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Zawierciu z lat 1903-1913.
W sprawie poszukiwanych aktów metrykalnych wyznania ewangelicko-augsburskiego
z Zawiercia z lat 1904–1912 należy zwrócić się do właściwej terytorialnie parafii ewangelicko-augsburskiej.
Tutejsze Archiwum nie przechowuje akt do załatwienia powołanej sprawy.
Z poniższej odpowiedzi AP Katowice rozumiem, że potrzebuję odnaleźć terytorialnie odpowiednie akta ewangelickie. Czy możecie pomóc? Jak podzielony terytorialnie jest kościół ewangelicki? Mi chodzi o Zawiercie i lata 1904-1912 (tam urodziny dzieci). Zgon ojca rodziny był stwierdzony w Sosnowcu.
dzięki,
Kaśka
AP w Katowicach:
Archiwum Państwowe w Katowicach informuje, że przechowuje w swoim zasobie zespoły
akt nr: 12/1601 - Akta Stanu Cywilnego Wyznania Mojżeszowego w Zawierciu z 1911 roku oraz
12/2805 - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Zawierciu z lat 1903-1913.
W sprawie poszukiwanych aktów metrykalnych wyznania ewangelicko-augsburskiego
z Zawiercia z lat 1904–1912 należy zwrócić się do właściwej terytorialnie parafii ewangelicko-augsburskiej.
Tutejsze Archiwum nie przechowuje akt do załatwienia powołanej sprawy.
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 7 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Ewangelicy Zawiercie
Kasiu - ja w podobnej sprawie odwiedziłam parafię ewangelicką w swoim mieście, spotkałam się z bardzo życzliwym przyjęciem.
Udzielono mi wielu informacji, podano adresy i telefony - niestety to nie Twoje tereny, więc konkretnie nie pomogę.
Powodzenia Grażyna
Udzielono mi wielu informacji, podano adresy i telefony - niestety to nie Twoje tereny, więc konkretnie nie pomogę.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Ewangelicy Zawiercie
Witam.
Zawiercie zapewne należało do Parafii Ewangelickiej w Pilicy. Księgi metrykalne (zespół1131) są w AP Katowicach a w Kielcach są tylko rejestry.
Tomek
Zawiercie zapewne należało do Parafii Ewangelickiej w Pilicy. Księgi metrykalne (zespół1131) są w AP Katowicach a w Kielcach są tylko rejestry.
Tomek
-
Kasia_Marchlińska

Ewangelicy Zawiercie
Dzięki
Kasia Marchlińska
-
Ted_B

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 12 times
Witam !
Gwoli uzupełnienia dodam parę słów na powyższy temat.
Zawiercie należało do parafii ewangelicko-augsburskiej w Piotrkowie. W Pilicy był filiał tej parafii obejmujący miasteczko Pilicę, rejony Klucz oraz miasta Olkusz i Wolbrom, aż po Ojców. Po roku 1872 głównym ośrodkiem religijnym stały się Sławniów, a następnie Wierbka.
W AP Katowice w podanym powyżej zespole (1131) znajdują się akta z lat 1857 - 1913, przy czym od roku około 1880 tych akt nie ma zbyt dużo (przykładowo w roku 1881 są tylko 4 zgony).
W Pani przypadku proponuję rozpocząć przeglądanie od:
- Lp. 69 (skorowidze z lat 1881 - 1908),
oraz Lp. 70 (skorowidze z lat 1910, 1911 i 1913).
Przy zespole (1131) posługujemy się "Lp.", a nie sygnaturą.
Akta z tych lat będą po rosyjsku, zaś skorowidze - o ile pamiętam - są po rosyjsku i po polsku.
A na koniec - coś na wstrzymanie !
W/w zespól jest obecnie nieosiągalny. Najpierw była informacja na koniec kwietnia o wyłączeniu min. tego zespołu z dostępu, teraz powtórzona została na początku czerwca. Proszę zaglądać na stronę internetową AP Katowice.
W ub. roku było podobnie. Niedostępne były interesujące mnie zespoły coś od września do stycznia bieżącego roku (min. wspomniana Pilica).
Tadek
Gwoli uzupełnienia dodam parę słów na powyższy temat.
Zawiercie należało do parafii ewangelicko-augsburskiej w Piotrkowie. W Pilicy był filiał tej parafii obejmujący miasteczko Pilicę, rejony Klucz oraz miasta Olkusz i Wolbrom, aż po Ojców. Po roku 1872 głównym ośrodkiem religijnym stały się Sławniów, a następnie Wierbka.
W AP Katowice w podanym powyżej zespole (1131) znajdują się akta z lat 1857 - 1913, przy czym od roku około 1880 tych akt nie ma zbyt dużo (przykładowo w roku 1881 są tylko 4 zgony).
W Pani przypadku proponuję rozpocząć przeglądanie od:
- Lp. 69 (skorowidze z lat 1881 - 1908),
oraz Lp. 70 (skorowidze z lat 1910, 1911 i 1913).
Przy zespole (1131) posługujemy się "Lp.", a nie sygnaturą.
Akta z tych lat będą po rosyjsku, zaś skorowidze - o ile pamiętam - są po rosyjsku i po polsku.
A na koniec - coś na wstrzymanie !
W/w zespól jest obecnie nieosiągalny. Najpierw była informacja na koniec kwietnia o wyłączeniu min. tego zespołu z dostępu, teraz powtórzona została na początku czerwca. Proszę zaglądać na stronę internetową AP Katowice.
W ub. roku było podobnie. Niedostępne były interesujące mnie zespoły coś od września do stycznia bieżącego roku (min. wspomniana Pilica).
Tadek
-
Ted_B

Oczywiści, jeśli komuś po drodze do Kielc, to można zajrzeć do zespołu 1036 i wypisać sobie konkretne osoby wraz z nr aktu z danego roku.
Nie zawsze nr akt z tego rejestru (i konkretnie z Pilicy) zgadzają się z faktycznym nr w księdze USC w AP Katowice (bo to nie są księgi metrykalne !). Ale to nie problem, bo dany akt będzie zaraz koło podanego numeru.
W Kielcach są wykazy od 1857 do bodajże 1940 roku, częściowo są po niemiecku i reszta po polsku (chociaż wszystkiego nie przeglądałem, więc mogą być też po rosyjsku).
Ale te 9 lat (1904-1912) to mały pikuś. Do załatwienia w jeden dzień w Katowicach. Tylko musi być dostępny !
Pozdrawiam !
Nie zawsze nr akt z tego rejestru (i konkretnie z Pilicy) zgadzają się z faktycznym nr w księdze USC w AP Katowice (bo to nie są księgi metrykalne !). Ale to nie problem, bo dany akt będzie zaraz koło podanego numeru.
W Kielcach są wykazy od 1857 do bodajże 1940 roku, częściowo są po niemiecku i reszta po polsku (chociaż wszystkiego nie przeglądałem, więc mogą być też po rosyjsku).
Ale te 9 lat (1904-1912) to mały pikuś. Do załatwienia w jeden dzień w Katowicach. Tylko musi być dostępny !
Pozdrawiam !
-
Kasia_Marchlińska

Samodzielna parafia ewangelicka w Zawierciu została erygowana w 1924 roku.
Wcześniej, od ok.1911, Zawiercie stanowiło filiał parafii Częstochowa.
Jeszcze wcześniej najprawdopodobniej należało do parafii Częstochowa.
Można wysłac zapytanie do AP Cz-wa:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... EAstochowa
Wcześniej, od ok.1911, Zawiercie stanowiło filiał parafii Częstochowa.
Jeszcze wcześniej najprawdopodobniej należało do parafii Częstochowa.
Można wysłac zapytanie do AP Cz-wa:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... EAstochowa
-
Ted_B

Ślad prowadzący do Częstochowy również jest właściwy, ale w tym przypadku niewiele pomoże. W Częstochowie w 1905 roku powstała oddzielna parafia, zaś wcześniej był filiał. W Zawierciu powstał filiał dopiero w 1923 roku.
Więcej na temat historii można przeczytać tutaj:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... ly_id=9613
W aktach USC w Częstochowie w latach późniejszych (po ok. 1880 roku) pojawiają się miejscowości, które wcześniej należały do Pilicy. Przykładowo w roku 1897 znalazłem tu akt z miejscowości Złożeniec. Sprawdzałem teraz urodzenia z lat 1891-1900 i spotykamy tu też Zawiercie.
Być może interesujące Panią akta powstały w Częstochowie. Tylko gdzie ich szukać ???
W AP Częstochowa w zespole 57 pod sygnatura 4 mamy najpóźniejsze akta z lat 1891-1900 oraz skorowidz do roku 1907 (patrz powyższy link).
Może zerknięcie w skorowidz pozwoli Pani stwierdzić, czy dane osoby były odnotowane w Częstochowie.
Podstawowe akta (urodzenia, zgony, małżeństwa) z tego zbioru dostępne są w "Szukaj w Archiwach" - całość tutaj:
zaś urodzenia z 1891-1900 oraz skorowidz do 1907 roku tutaj:
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/str ... 5#tabSkany
Pozdrawiam !
Tadek
Więcej na temat historii można przeczytać tutaj:
W aktach USC w Częstochowie w latach późniejszych (po ok. 1880 roku) pojawiają się miejscowości, które wcześniej należały do Pilicy. Przykładowo w roku 1897 znalazłem tu akt z miejscowości Złożeniec. Sprawdzałem teraz urodzenia z lat 1891-1900 i spotykamy tu też Zawiercie.
Być może interesujące Panią akta powstały w Częstochowie. Tylko gdzie ich szukać ???
W AP Częstochowa w zespole 57 pod sygnatura 4 mamy najpóźniejsze akta z lat 1891-1900 oraz skorowidz do roku 1907 (patrz powyższy link).
Może zerknięcie w skorowidz pozwoli Pani stwierdzić, czy dane osoby były odnotowane w Częstochowie.
Podstawowe akta (urodzenia, zgony, małżeństwa) z tego zbioru dostępne są w "Szukaj w Archiwach" - całość tutaj:
zaś urodzenia z 1891-1900 oraz skorowidz do 1907 roku tutaj:
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/str ... 5#tabSkany
Pozdrawiam !
Tadek
-
Kasia_Marchlińska

Bardzo doceniam wasze zainteresowanie tematem dokładnie moje poszukiwania dotyczą:
rodzina Jana Piotra Geysmer (niekiedy pisane Gejsmer lub Geismer) i Alicji Schlicke w tych latach mieszkała w Zawierciu. Rodzina jest wyznania ewangelicko-augsburskiego. W tym czasie urodziły im się dzieci:
Jan Ryszard 1904
Wiwa Ella 1905
Helena Zofia 1907
Henryk Gustaw 1909
Iza Pia Renata 1912
Podejrzewam również, że w tym czasie urodziło im się jeszcze jedno dziecko, którego nie ma w powyższym spisie. Myślę tak, bo gdy Jan Piotr zmarł w 1916 w Sosnowcu w nekrologu napisano, że osierocił żonę i siedmioro małych dzieci (mieli jeszcze najstarszą córkę Marię Alicję ur. 1901 w Warszawie). Czyli brakuje mi informacji o jeszcze jednym dziecku.
Są, są w spisie z Częstochowy. Hurra - widzę Ellę Wiwę i Helenę Zofię. Wspaniale. Czyli byli zapisani w Częstochowie, rozumiem, że tych aktów nie ma, ale nawet numery to już ślad.
pozdrawiam,
rodzina Jana Piotra Geysmer (niekiedy pisane Gejsmer lub Geismer) i Alicji Schlicke w tych latach mieszkała w Zawierciu. Rodzina jest wyznania ewangelicko-augsburskiego. W tym czasie urodziły im się dzieci:
Jan Ryszard 1904
Wiwa Ella 1905
Helena Zofia 1907
Henryk Gustaw 1909
Iza Pia Renata 1912
Podejrzewam również, że w tym czasie urodziło im się jeszcze jedno dziecko, którego nie ma w powyższym spisie. Myślę tak, bo gdy Jan Piotr zmarł w 1916 w Sosnowcu w nekrologu napisano, że osierocił żonę i siedmioro małych dzieci (mieli jeszcze najstarszą córkę Marię Alicję ur. 1901 w Warszawie). Czyli brakuje mi informacji o jeszcze jednym dziecku.
Są, są w spisie z Częstochowy. Hurra - widzę Ellę Wiwę i Helenę Zofię. Wspaniale. Czyli byli zapisani w Częstochowie, rozumiem, że tych aktów nie ma, ale nawet numery to już ślad.
pozdrawiam,
Kasia Marchlińska
-
Ted_B

Na tej stronie ma Pani - Helenę Zofię:
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/ska ... c97u3qaA2Q
- dopisane po polsku Nr 28 /1909
powyżej po rosyjsku też jest Geismer
- akt 1 str 11 / 1907 - chyba Wiwa Olga
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/ska ... c97u3qaA2Q
- dopisane po polsku Nr 28 /1909
powyżej po rosyjsku też jest Geismer
- akt 1 str 11 / 1907 - chyba Wiwa Olga
-
Kasia_Marchlińska

Dzięki, też to znalazłam (tam jest Wiwa Ella - chyba ktoś lubił jazz) i jestem bardzo szczęśliwa. Wiwa Ella jest też tu:
http://www.1944.pl/historia/powstancze- ... aroszewicz
pozdrowienia,
http://www.1944.pl/historia/powstancze- ... aroszewicz
pozdrowienia,
Ostatnio zmieniony pn 20 cze 2016, 13:21 przez Kasia_Marchlińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasia Marchlińska
-
Ted_B

Tutaj w roku 1895
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/ska ... nQlqqdupqw
(w miejscu tego naklejenia) też coś na "Gejm..." - imię pierwsze na "T"
może pani zerknąć na akt 15 str 44 co to jest ?
http://searcharchives.pl/8/57/0/-/4/ska ... nQlqqdupqw
(w miejscu tego naklejenia) też coś na "Gejm..." - imię pierwsze na "T"
może pani zerknąć na akt 15 str 44 co to jest ?
Panie Tadku, filiał w Zawierciu nie powstał w 1923, tylko w 1911 (w 1924 powstała oddzielna parafia). Nie wiem czy filiał prowadził własne księgi metrykalne? Jesli tak, to można wysłac maila z pytaniem do USC Zawiercie. Wiem, że tamtejszy USC był dośc opieszały w przekazywaniu ksiąg do Archiwum Państwowego, więc, jesli duplikaty ksiąg ewangelickich były w jego posiadaniu, to pewnie nadal tam są. Chyba, że ich tam od poczatku nie było.