Więzienie w Łęczycy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Więzienie w Łęczycy
Witam,
potrzebuję pomocy w sprawie akt dotyczących więźniów więzienia w Łęczycy. Jeden z moich przodków zmarł w 1847 w tymże więzieniu. Niestety, nie mam pojęcia kiedy i za co tam trafił. Zastanawiam się czy jest możliwość znalezienia jakichkolwiek dokumentów dotyczących osób osadzonych w tym więzieniu. Będę wdzięczny za jakąkolwiek radę/pomoc/sugestię.
dziękuję
pozdrawiam
Paweł Witczak
potrzebuję pomocy w sprawie akt dotyczących więźniów więzienia w Łęczycy. Jeden z moich przodków zmarł w 1847 w tymże więzieniu. Niestety, nie mam pojęcia kiedy i za co tam trafił. Zastanawiam się czy jest możliwość znalezienia jakichkolwiek dokumentów dotyczących osób osadzonych w tym więzieniu. Będę wdzięczny za jakąkolwiek radę/pomoc/sugestię.
dziękuję
pozdrawiam
Paweł Witczak
-
Stawska_Mirosława

Więzienie w Łęczycy
Witaj. Przebywając w AP Łęczyca pytałam o akta dot. tego więzienia.(szukam inf. o pradziadku, który był nadzorcą w tym więzieniu). Odpowiedziano mi że żadnych akt nie posiadają. Może trzeba popytać w AP Łódź lub AP Płock pod które podlega AP Łęczyca ? . Mireczka
Więzienie w Łęczycy
dziękuję za radę, postaram się napisać i do Płocka i do Łodzi. Może czegoś się dowiem ? Dam znać
pozdrawiam
Paweł
pozdrawiam
Paweł
Więzienie w Łęczycy
Witam,
niestety, ani w Płocku ani w Łodzi nie mają żadnych dokumentów dotyczących więzienia w Łęczycy
No cóż, nie traćmy nadziei, może jednak gdzieś są.
pozdrawiam
Paweł
niestety, ani w Płocku ani w Łodzi nie mają żadnych dokumentów dotyczących więzienia w Łęczycy
No cóż, nie traćmy nadziei, może jednak gdzieś są.
pozdrawiam
Paweł
- tadeusz1604

Więzienie w Łęczycy
.
Ostatnio zmieniony ndz 21 sie 2016, 18:24 przez tadeusz1604, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Warakomski

Więzienie w Łęczycy
Nie sądzę żeby zachowały się jakieś dokumenty, ale odpowiedź na swoje pytania możesz znaleźć w inny sposób. W ubiegłym roku pomagałem, jak się okazało z dobrym skutkiem, jednej z koleżanek. Musisz przejrzeć lata poprzedzające śmierć w„Ведомость справок о судимости”, później mając już wiedzę z jakiego paragrafu był sądzony skorzystać z obowiązującego wówczas kodeksu karnego.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml
Krzysztof
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml
Krzysztof
Więzienie w Łęczycy
Witam,
bardzo dziękuję za radę Panie Krzysztofie ! Niestety mój rosyjski jest na poziomie praktycznie zerowym także nie za bardzo jestem w stanie coś znaleźć w google'u konkretnego,, a poza tym, mój przodek (Aleksy/Aleksander Zieleniewski) zmarł w więzieniu w Łęczycy w 1847 roku a chyba te wykazy są od lat 70-tych. Czy byłby Pan w stanie jakoś poszukać może ?
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Paweł Witczak
bardzo dziękuję za radę Panie Krzysztofie ! Niestety mój rosyjski jest na poziomie praktycznie zerowym także nie za bardzo jestem w stanie coś znaleźć w google'u konkretnego,, a poza tym, mój przodek (Aleksy/Aleksander Zieleniewski) zmarł w więzieniu w Łęczycy w 1847 roku a chyba te wykazy są od lat 70-tych. Czy byłby Pan w stanie jakoś poszukać może ?
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Paweł Witczak
-
krzysztof.krauze

Więzienie w Łęczycy
podbijam temat.
Mam dokładnie ten sam problem.
Czy gdzieś można odnaleźć wyroki sądu skazujące na więzienie w Łęczycy?
Za jaki przestępstwa trafiali tam ludzie?
Mój przodek zmarł w więzieniu w Łęczycy w 1848 i zastanawiam się czy istnieje jakakolwiek szansa dowiedzenia się za jakie przestępstwo został tam zamknięty. Wiem, że w 1847 był jeszcze wolnym człowiekiem i mieszkał w Łodzi/Zgierzu.
Będę zobowiązany za wszelkie sugestie
/K.
Mam dokładnie ten sam problem.
Czy gdzieś można odnaleźć wyroki sądu skazujące na więzienie w Łęczycy?
Za jaki przestępstwa trafiali tam ludzie?
Mój przodek zmarł w więzieniu w Łęczycy w 1848 i zastanawiam się czy istnieje jakakolwiek szansa dowiedzenia się za jakie przestępstwo został tam zamknięty. Wiem, że w 1847 był jeszcze wolnym człowiekiem i mieszkał w Łodzi/Zgierzu.
Będę zobowiązany za wszelkie sugestie
/K.