Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
dziadek w armii carskiej
Dzień dobry
Proszę o pomoc w odnalezieniu moich krewnych służących w armii carskiej, Mikołaj Hincz, urodzony 1819 oraz jego syn Konrad Hincz, urodzony 1862
Pozdrawiam
Piotr Hincz
Proszę o pomoc w odnalezieniu moich krewnych służących w armii carskiej, Mikołaj Hincz, urodzony 1819 oraz jego syn Konrad Hincz, urodzony 1862
Pozdrawiam
Piotr Hincz
Ostatnio zmieniony wt 17 maja 2016, 13:55 przez phincz, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziadek w wojsku carskim
Witam serdecznie. Mój dziadek służył w wojsku carskim w mieście Władykaukaz.Ale w jakiej służbie nie wiem. Czy jest możliwość znalezienia dokumentu wcielającego do wojska carskiego ? Dziadek to ŁECHTAŃSKI JÓZEF s.Wojciecha ur w Kozarzewie w 1885 roku. Ciekawe jak dziadek przebył 2000 km od miejsca zamieszkania do wojska.Pytałem Rosjan, którzy mieszkając we Władykaukazie stwierdzili tylko tyle,że dziadek służył w miestnych wojskach. Stwierdzili to na podstawie zdjęcia. Brak na epoletach munduru numerów i cyfr oraz klamra pasa bez oznaczeń. Dziękuję za wszelkie informacje. Henryk
Bardzo proszę o informacje o osobach, o nazwisku Kugielewicz Hieronim( Heronim) ur.1873 i Mikolaj Kugielewicz. Mam zdjecie z 1915 gdzie Hieronim jest w mundurze armii carskiej. Wiem ze bedac w wojsku byl St. Petersburgu..........tam poznal babke. Opowiadal tez(takie opowiesci slyszalam wsrod krewnych) ze usczestniczyl w jednej z wypraw na gore Ararat. Ponoc tez byl (nie wiem co robil) w Arsenale w Warszawie. To wszystko dotyczy Heronima(Hieronima).
Pozdrawiam bardzo serdecznie. Alina Zydaniec
Pozdrawiam bardzo serdecznie. Alina Zydaniec
Ostatnio zmieniony wt 17 maja 2016, 19:42 przez Alinka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bogumiłakonop

Witam.
Czy na wykazie jest nazwisko mojego dziadka - Pierzchała Stanisław?
Rok urodzenia -1890 Rudka Bałtowska.
Pozdrawiam
Czy na wykazie jest nazwisko mojego dziadka - Pierzchała Stanisław?
Rok urodzenia -1890 Rudka Bałtowska.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 13 gru 2016, 18:46 przez Bogumiłakonop, łącznie zmieniany 1 raz.
Bogumiła
-
Katarzyna26

Witam po przerwie, nadal nie udało mi się znaleźć niczego konktretnego o wojskowej/wojennej karcie w biografii prapradziadka. Proszę o pomoc - mój prapradziadek Aleksander Fijałkowski służył w armii carskiej, najprawdopodobniej odbywał ją w Taszkiencie, najprawdopodobniej w końcu XIX wieku lub na przełomie XIX i XX wieku. Urodził się w 1876 roku w miejscowości Drzazgowa Wola, syn Wawrzyńca i Julianny z Adamusów. Do służby poszedł pewnie ok. 1897 roku. Ze strony sejmowej (był posłem na Sejm w kadencji 1919 - 1922) wyczytałam, że był plutonowym w armii rosyjskiej przez 11 lat, uczestnikiem wojny rosyjsko-japońskiej 1905 i I wojny światowej (przez 6 miesięcy w niewoli niemieckiej). Katarzyna26
-
Jaworski_Rafal
Wojsko Imperium Rosyjskiego pod koniec XIX wieku
Dowiedziałem się od ciotki, że mój pra pradziadek urodzony w 1877 roku należał do Wojska Rosyjskiego. Czy istnieje jakaś mozliwość sprawdzenia tego? Czy może być gdzieś w dokumentach to zapisane?
Jestem początkującym genealogiem, dlatego też zależy mi na jak największej ilości zdobywanych dokumentów potwierdzających to co prawdopodobnie może być realne.
Bardzo proszę o udzielenie jakichś wskazówek w sprawie pra pradziadka.
Jestem początkującym genealogiem, dlatego też zależy mi na jak największej ilości zdobywanych dokumentów potwierdzających to co prawdopodobnie może być realne.
Bardzo proszę o udzielenie jakichś wskazówek w sprawie pra pradziadka.
-
Sroczyński_Włodzimierz

[...]
Ostatnio zmieniony śr 25 maja 2016, 08:01 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Poszukuję wiadomosci o moim pradziadku Aleksandrze Adamowiczu wiem że słuzył w armii carskiej , mieszkał w Malczu miał 5 synów zmarł na Syberii w latach 1939- 1944Sroczyński_Włodzimierz pisze:przejrzyj
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-60.phtml
użyj
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-search.phtml
wynotuj co wiesz o osobie, o której więcej informacji chcesz zdobyć
z góry dziekuje i pozdrawiam
Bartek
Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Witam,
Goraca prosba o sprawdzenie Nazwiska Andrzej Mikołajczyk teoretycznie od 1910 roku takie jest moje załozenie.
pozdrawiam Rusti Vigo
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Goraca prosba o sprawdzenie Nazwiska Andrzej Mikołajczyk teoretycznie od 1910 roku takie jest moje załozenie.
pozdrawiam Rusti Vigo
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Dzień dobry
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska:
Żmudzki Jan ur. 2.07.1863 w Brześciu, syn Józefa. W akcie ślubu z 1892 roku w wieku 29 lat był podoficerem rezerwy (побилетный унтер офицер ).
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska:
Żmudzki Jan ur. 2.07.1863 w Brześciu, syn Józefa. W akcie ślubu z 1892 roku w wieku 29 lat był podoficerem rezerwy (побилетный унтер офицер ).
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
- Chrzastowski_Radoslaw

Witam!
Proszę o sprawdzenie:
Łukasz Chrząstowski, urodzony ok. 1809r. - w 1833 roku był "w Wojsku Cesarsko Rosyjskim" a w 1853 już nie, chociaż nadal żył i to prawdopodobnie gdzieś w okolicy z której pochodził (Klimontów sandomierski).
Pozdrawiam
Radek
Proszę o sprawdzenie:
Łukasz Chrząstowski, urodzony ok. 1809r. - w 1833 roku był "w Wojsku Cesarsko Rosyjskim" a w 1853 już nie, chociaż nadal żył i to prawdopodobnie gdzieś w okolicy z której pochodził (Klimontów sandomierski).
Pozdrawiam
Radek
-
Pajak_Barbara

Witam
Dziękuję za poprzednie wskazówki przy poszukiwaniach Juliana Solnickiego (ur. 1828). Niestety, znów utknęłam i proszę o pomoc.
Otóż Julian w roku 1844 złożył podanie do szkoły artylerii w Petersburgu. W Korpusie Kadetów był w roczniku 1846, ale nie ukończył kursu. W 1849 przyjeżdża na moment do Warszawy, by po kilku dniach wyjechać do Sieradza. Jego ojciec napisał w 1851 roku list, w którym o Julianie pisze, że "jest praporszczykiem w 3. Brygadzie pieszej artylerii polowej". Brak śladów po Julianie w parafii Tuczępy, gdzie w majątku Rzędów żył na urlopie i emeryturze (1848-1855 oraz 1862-1871) jego ojciec, a potem brat.
W Wikipedii przeczytałam, że każdy pułk piechoty miał w swoim składzie batalion artylerii. Czy to znaczy, że Julian znajdowałby się w dokumentach 3 pułku piechoty? Gdzie ich szukać?
Dziękuję za poprzednie wskazówki przy poszukiwaniach Juliana Solnickiego (ur. 1828). Niestety, znów utknęłam i proszę o pomoc.
Otóż Julian w roku 1844 złożył podanie do szkoły artylerii w Petersburgu. W Korpusie Kadetów był w roczniku 1846, ale nie ukończył kursu. W 1849 przyjeżdża na moment do Warszawy, by po kilku dniach wyjechać do Sieradza. Jego ojciec napisał w 1851 roku list, w którym o Julianie pisze, że "jest praporszczykiem w 3. Brygadzie pieszej artylerii polowej". Brak śladów po Julianie w parafii Tuczępy, gdzie w majątku Rzędów żył na urlopie i emeryturze (1848-1855 oraz 1862-1871) jego ojciec, a potem brat.
W Wikipedii przeczytałam, że każdy pułk piechoty miał w swoim składzie batalion artylerii. Czy to znaczy, że Julian znajdowałby się w dokumentach 3 pułku piechoty? Gdzie ich szukać?
Ostatnio zmieniony pt 24 cze 2016, 10:52 przez Pajak_Barbara, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
-
Sochacka_Ewa

Proszę o pomoc. Mój pradziadek Józef Styczyński ur. 16.12.1890r. par. Żychlin i jego brat - Adam ur. 05.12.1879r. par. Żychlin służyli w wojsku carskim. Żona pradziadka opowiadała, że nie korzystał on z urlopu, ponieważ jego podróż do domu byłaby dłuższa od czasu trwania urlopu. I nic więcej nie potwierdza tej opowieści.
Pozdrawiam - Ewa.
Pozdrawiam - Ewa.
-
Pajak_Barbara

A ten żonaty katolik, Józef Styczyński poległy w I WŚ to nie Twój Pradziadek? http://dlib.rsl.ru/viewer/01004923696#?page=96
Szukam!
-
PrzemysławPujer

Dzień dobry.
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk:
Pujer (ew. Puir, Pujrak, Puirak) - m.in,. Piotr ur. 1894
Winczewski
Dziękuję i pozdrawiam
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk:
Pujer (ew. Puir, Pujrak, Puirak) - m.in,. Piotr ur. 1894
Winczewski
Dziękuję i pozdrawiam
Pozdrawiam, Przemek
Pujer, Puir, Puirak, Puer, Winczewski, Grabowski, Wołyniec, Przygoda, Bubrowiecki, Duszak, Jagiełło, Nasiadka - Długosiodło i okolice
Sułkowski, Jastrzębski - Kujawy, Bydgoskie
Pujer, Puir, Puirak, Puer, Winczewski, Grabowski, Wołyniec, Przygoda, Bubrowiecki, Duszak, Jagiełło, Nasiadka - Długosiodło i okolice
Sułkowski, Jastrzębski - Kujawy, Bydgoskie