Gdzie szukać zaginionego Aktu Zgonu ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

elly33

Sympatyk

Gdzie szukać zaginionego Aktu Zgonu ?

Post autor: elly33 »

Poradzcie mi gdzie szukać zaginionego Aktu Zgonu mojego pradziadka Kazimierza Bęben ur. 5 maja 1867 roku w Korzennie. Zawarł związek małżeński w Ociesękach w dniu 18 stycznia 1895 roku z owdowiałą Marianna Duda zd. Długosz. W Parafii Ociesęki tego dokumentu nie znalazłam dlatego zwracam się z proźbą do Państwa. Przypuszczam, że pradziadek zmarł po 1902 roku. W 1903 roku urodziło się ostatnie dziecko.
Miał w tedy 36 lat. Ktoś z z rodziny powiedzał że zginoł na I wojnie świartowej , tylko to nie pewne informacje. Kiedy żenił się w 1932 r. mój dziadek niewiem i nikt niemoże mi tego powiedzieć czy dziadka rodzice jeszcze żyli. Napewno dowiedziałabym się z Aktu ślubu dziadka tylko tego nie posiadam. I nadal szukam ! W żadnych Indeksach ludności jego nie znalazłam, gdyby naprawdę zginoł na wojnie, gdzie mogłabym jeszcze poszperać myślałam o Polskim Czerwonym Krzyżu?

Pozdrawiam Elly
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Elly,

mam kilka pytań odnośnie tego, co podałaś.

- skąd pochodzi informacja o dokładnej dacie i miejscu ślubu Kazimierza i Marianny ?
- czy posiadasz akt ślubu dziadka z 1932 roku ? Tam powinna znaleźć się informacja o rodzicach (żyjących lub nie)
- czy przeglądałaś księgi ludności stałej, ewentualnie księgi meldunkowe, do których wpisywano, informacje o zgonach (o ile się zachowały) ?

PCK- spróbować można oczywiście, ale na odpowiedź czeka się niemiłosiernie długo. Ja czekałam na wieści z PCK po wysłaniu kwestionariusza online ponad pół roku, ale oczywiście warto spróbować.

Pozdrawiam,
Aneta
elly33

Sympatyk

Witaj Aneta, dziękuję ci za odpowiedz.

I już odpowiadam na twoje pytania

Otóż tę datę mam z ich metryki ślubu z Parafii Ociesęki, Akt ślubu dziadka Józefa nie posiadam to był tylko przypadek , jak dostałam metryke jego urodzenia tam była notatka kiedy, gdzie i z kim wzioł ślub. A .że to było w Szumsku i w tym problem . Poniewarz tamtejszy Ksiądz pisał mi że Akta popalone z tego okresu.
- Księgi Ludności wczoraj sprawdzałam , czy wogóle istnieją, sę tylko do 1869 z Korzenna. Czy te Księgi są w Archiwum? Może powinnan złosić się do Archiwum w Kielcach telefonicznie? Wydajemi się jak bym znalazła Akt Małżenstwa dziadka to by bardzo ułatwiło sprawę.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Sądziłam, że nie posiadasz aktu ślubu, ale skoro posiadasz to bardzo dobrze :)

W owej metryce powinna zatem być informacja na temat miejsca urodzenia jak również wieku młodych. Do czego zmierzam ?
Trzeba by teraz odszukać metrykę urodzenia Kazimierza – całkiem możliwe, że w akcie chrztu znajdzie się dopisek na temat zgonu.
Warto również sprawdzić, czy do owego aktu ślubu nie zachowały się jakieś alegata (aneksy) – to oczywiście sprawdzisz w archiwum państwowym.
Księgi Ludności są zgromadzone w archiwach państwowych. To, co jest dostępne sprawdzisz w Bazie ELA:
http://www.archiwa.gov.pl/lang-pl/bazy- ... h-ela.html

Pozdrawiam,
AK
elly33

Sympatyk

Super dziękuję ci Anetko, bardzo mi pomogłaś.
Zastanawiałam się zawsze co to jest alegata?
Co do Aktu Urodzenia Kazimierza to tez posiadam , tylko tam nie ma żadnej wzmianki o zgonie.
Ale to już coś, sprawdzę.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Elly
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Elly,
przy szukaniu dopisków przy aktach warto sprawdzać oba źródła, tj. metrykę chrztu z zasobów AP oraz metrykę archiwów kościelnych (archiwum diecezjalne, względnie sam kościół parafialny). Czasem wystepują różnice - polecam niedawny wątek:
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 2810#32810

Ale to tak na marginesie :wink:

Pozdrawiam,
Aneta
elly33

Sympatyk

Znalazłam Tabelę Likwidacyjną 1869 wieś Korzenno. Wtedy mój pradziadek miał 2 lata, co to może być?

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=10517

oraz Spis wyborców ze wsi Ociesęki z roku 1933 rok po ślubie dziadka Józefa może w tym spisie spróbować. Pradziadek mieszkał od 1895 roku w Ociesękach i dzieci też się tu porodziły. Co o tym sądzisz?

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=11871
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Elu,

polecam Ci wątek na temat tabel likwidacyjnych:
http://www.genpol.com/index.php?name=PN ... idacyjn%2A

Pozdrawiam,
Aneta