Chrzest Magdaleny Agnieszki Lubomirskiej

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Witam,
Czy dobrze czytam, że chrzest pod adresem:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939V-4YSX-33
(ostatni, na dole)
jest z roku 1737? Pytanie jest o tyle zasadne, że dokoła są chrzty z 1741, a dodatkowo Magdalena Agnieszka Lubomirska wg wielu źródeł urodziła się w 1739 roku.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

Dobrze odczytujesz, 22 stycznia 1737roku, została ochrzczona córka Lubomirskich i nadano jej imiona Magdalena Agnieszka, dokładnej daty urodzenia - dzień i miesiąc brak.
miejsce chrztu - Zamek, pewnie w kaplicy zamku w Janowcu odbyła się chrzest de sola aqua, taki zapis jest w tej metryce, a w 1739r uzupełniona została ceremonia chrztu z podaniem chrzestnych w zapisie aktu.
Chociaż zapisując akt wśród zapisów z 1741r może piszącemu się lata pomyliły, skąd w danych o M.A. Lubomirskiej data urodzenia 1739r? https://pl.wikipedia.org/wiki/Magdalena ... e%C5%BCyna

___
Krystyna
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Dziękuję!
Rok urodzenia 1739 podaje także WGM:
http://www.sejm-wielki.pl/b/15.105.927
jeśli to jest ta sama osoba. Wydaje się, że dane te pochodzą z PSB.
Indeksując księgę chrztów 1722-1747 nie natrafiłem (na razie) na inny chrzest Lubomirskich.
Może ksiądz wpisał chrzest w dostępne wolne miejsce ;)
--
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Panie Bartku. Z doświadczenia Panu powiem, że tak właśnie zapisywano chrzty z wody. Tzn zapisywano w miejscu czasowym komplementacji Sakramentu z datą dzienną chrztu z wody. Widziałem podobnych zapisów kilkanaście. niekiedy odstęp pomiędzy chrztem z wody a jego dopełnieniem wynosił kilkanaście lat.

Pozdrawiam pięknie.
Zbigniew
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Z kolei moje (niewielkie) doświadczenie pokazuje, że w rodzinach szlacheckich często chrzczono dzieci nawet kilka lat po urodzeniu. Sam mam w rodzinie kilka takich przypadków, a i przez to AP w Warszawie nie umiało mi znaleźć metryki pradziadka, bo został ochrzczony mając chyba 3-4 lata. Dopiero dzięki Genetece znalazłem odpowiednie dokumenty i po nitce do kłębka odnalazłem pradziadków tego pradziadka :)
--
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”