Indeksacja parafi

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

UrszulaB

Sympatyk

Indeksacja parafi

Post autor: UrszulaB »

Witam.Gdzie można się dowiedzieć kiedy zostaną zindeksowane potrzebne mi parafie? Np. Parafia NMP ŁÓDŹ po 1912 r. , Niemysłów (powiat Poddębice)
od roku 1817 do 1920 , Rossoszyca (Sieradz) Po 1912r. , Brodnia (poddebicki) przed 1808 r i po 1911r

Za pomoc z góry dziękuję Urszula
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Indeksacja parafi

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jak potrzebne Tobie to zindeksuj, prześlij a wcześniej napisz kiedy zindeksujesz:) czyli podaj te informacje, których szukasz:)

nie uważasz, że to trochę nie tak, niby głupich pytań nie ma, ale zniechęcające - są:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: elgra »

Na wszelki wypadek podaję instrukcję

Jak indeksować
http://geneteka.genealodzy.pl/jak-indek ... p?lang=pol

Zasoby w trakcie indeksacji
http://geneteka.genealodzy.pl/plany.php?lang=pol

oraz inne tematy związane z indeksacją
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-17.phtml
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times

Post autor: Krystyna.waw »

Znowu czegoś nie rozumiem ..
W tych planach (w trakcie) jest Nielisz 1826-50 (UMZ)
A na lubgensie te lata i następne już są zindeksowane.
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 52&par=313
Nielisz ma też opublikowane skorowidze UMZ 1895 - 1900
http://fotolubgens.lubgens.eu/index.php?/category/464
Warto powielać robotę?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Krystyno,
geneteka i baza lubgens to dwie różne bazy ; jeśli nie ma zgody indeksującego(cych) na zamieszczenie jego/ich pracy w genetece to co ma PTG przywłaszczyć sobie informacje? Pewnie , że nie warto powielać pracy ale to autor indeksów wybiera dla kogo pracuje i według jakich szablonów. Geneteka jest ogólnopolska ; jest jednak sporo regionalnych baz.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"dla kogo pracuje" nie!!!:)

wybiera miejsce prezentacji swojej pracy
nikt z indeksujących "dla geneteki" nie pracuje
"geneteka" (zespół adminów, stowarzyszenie udostępniające etc) "pracuje" dla indeksujących zapewniająć bezpłatną publikację wyników prac w najpopularniejszej i największej bazie indeksów osobowych w portalu z pierwszej setki portali geenalogicznych na świecie w 2015 i 2016:)
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Oj tam , oj tam Włodek czepiasz się szczegółów :wink:
Indeksacja jest pracą , skoro ktoś wybiera szablony geneteki i według nich indeksuje ( a nie innych baz) , no to jeśli wolisz pracuje dla dobra ogółu ale też dla konkretnej bazy danych.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

no oki, może się czepiam
ale IMO to nie sofistyka a podstawa: kto komu co "obiecuje i zapewnia"

indeksujący (także ten, który robi ponownie już wykonaną pracę) ma możliwość wyboru - jego decyzja: gdzie, w jakiej formie chce
jego praca, jego wybór, jego kryterium czy z sensem czy nie, czy taki czy inny zasób i który raz, jak pełny rekord
i jego dobra wola, ze robi

jego dobre imię - gdy zrobi i niekoniecznie dobre, gdy zgłosi że robi i...dalej nic, nawet "rezygnuję" nie napisze

a "nasza" że od lat zapewniamy materiały,obsługę i miejsce cieszące się pewną marką
tak - symbioza, synergia etc ale "dla PTG" nikt z przysyłających materiały nie robi, myśmy zwornikiem tego trudu, nie korzystającym (w rozumieniu np ustawy o wolontariacie)..a to różnice robi:)
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

MonikaNJ pisze:Krystyno,
geneteka i baza lubgens to dwie różne bazy ; jeśli nie ma zgody indeksującego(cych) na zamieszczenie jego/ich pracy w genetece to co ma PTG przywłaszczyć sobie informacje? Pewnie , że nie warto powielać pracy ale to autor indeksów wybiera dla kogo pracuje
Moniko, dziękuję, ale zdaje się, że zaczynam rozumieć coś innego, niż bym chciała, niestety.
Wiem, że to dwie różne bazy.
W swej naiwności spodziewałam się współpracy między ich administratorami lub - jeśli to niemożliwe - podziału terytorium.
Czasem mam wrażenie, że te bazy robione są "sobie a muzom", że użytkownicy, ich wygoda, potrzeby nie mają większego znaczenia.

Forum jest rewelacyjne. Bez niego poruszanie się w tym labiryncie dla mnie byłoby niemożliwe.
Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jeśli w swej naiwności spodziewałaś się że administartorzy "współpracują" działając wbrew woli indeksujących to możesz czuć się zdziwiona.
Ja, w swej naiwności, pokładam nadzieję, że wola indeksującego polegająca na przesłaniu wykonanej pracy do geneteki nie "zaowocuje współpracą" polegającą na "oddaniu" do innej bazy efektów prac - podkreślam - bez woli albo wbrew woli indeksującego.

Tyle, że Twojej "naiwności" bliżej (mym zdaniem) do wyrachowania:) dostaniemy, zawłaszczmy, decydujmy co dalej bo juz "mamy i jest nasze". Do tej pory tak nie było i mam nadzieję, że nie ma żadnych przesłanek by się zmieniło.
Wygoda użytkowników (znaczy się biorców informacji, korzystających z pracy innych) ponad wszystko? ponad bycie fair wobec autorów/tworzących rekordów? Krok od "wymiany indeksów" za "indeksy" do wymiany za inną wartość - mały. Krok od "podzielmy się zadaniami" (nei przyjmujmy indeksów z terenów czy okresów, które sa w innych bazach) do innych monopolistycznych też mały.

No i są ludzie (aby ich jak najwięcej) którzy równolegle, poprzez wiele kanałów, dystrybuują - udostępniają wyniki swej pracy. Zakazać? Umowy na wyłączność zrobić?:) Jak "im" przysyłasz to "spadaj"?:)

PS "wyjątek", o którym indeksujący są/powinni być uprzedzani - to przekazanie indeksów dysponentowi akt (np archiwum), to było i jest praktyką ze strony PTG
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze: Tyle, że Twojej "naiwności" bliżej (mym zdaniem) do wyrachowania:) dostaniemy, zawłaszczmy, decydujmy co dalej bo juz "mamy i jest nasze".
Jakie zawłaszczanie? Ja po prostu zauważyłam brak współpracy administratorów. I się zdziwiłam.
Takiej współpracy są przeciwni indeksatorzy? Trudno mi w to uwierzyć.
Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jakiej współpracy -zdefiniuj

trudno Ci uwierzyć że są indeksujący, którzy wybrali jedną i tylko jedną ścieżkę publikacji?
przecież sama podajesz przykład - indeksy są "poza geneteką", a w gentece nie ma -o czym to świadczy? nie o woli indeksującego, który wybrał takie rozwiązanie?

ok, nie hipotetyzujmy, do konkretów
ja się sprzeciwiam, żeby moja praca wykonana pod określonym kątem, na określonych warunkach była wykorzystana na innych, w innym otoczeniu
przekonasz mnie do tego, by indeksy zweryfikowane, poprawna w 99.5% bądź więcej, by praca poświęcona na stworzenie takich indeksów - czyli wszystko co miało spełniać początkowe założenia i spełniało była wykorzystana w innym "otoczeniu" - wśród niepełnych, niesprawdzonych, kierujących do płatnych kopii miast dostępnych bez żadnych warunków (typu metryki, szwa)
ba! pal sześć jeśli wykorzystana równolegle, ale "zamiast"????

dziwi Cię to? nie jestem jedyny:) a nawet jakbym był to nic by nie znaczyła liczba osób
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Oj Włodku, Włodku

Znów piszesz w stylu który może wywołać awanturę. Czy tak trudno dostrzec iż szczególnie Urszula to „świeżynka” na forum i ma prawo nie znać podstawowych zasad organizacyjnych jakie obowiązują ?

Kilka słów merytorycznego wyjaśnienia. Autorzy poszczególnych baz indeksów określili zasady merytoryczne ich tworzenia. Nie są one uwypuklane i stąd ciężko jest je odnaleźć początkującym genealogom-amatorom. Przykładowo. PomGenBaza PomorskiegoTG nie dopuszcza żadnych odstępstw i wymaga wiernego przepisywania nazwisk. Ta zasada nie obowiązuje w innych bazach. Przed laty osoby indeksujące parafie z Pomorza wykonywały podwójną indeksację. Raz dla PomGenBazy i ponownie dla Genealogów.pl. W Genetece znajdziesz indeksy dla województwa pomorskiego. Gdy uważnie je porównasz z PomGenBazą zauważysz różnice. Mało tego. Część parafii PomGenBazy przeszła już proces re-indeksacji, której nie uwzględnia Geneteka.

Tak więc nie dziw się Krystyno (i nie dopatruj żadnej złej woli) iż w jednej bazie masz indeksy danej parafii, a w drugiej jeszcze nie.

Pozdrawiam

Janusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

wyjaśniając nie zaciemniejmy:)
przykład chybione - zasady tworzenia indeksów publikowanych w genetece również w przypadku nazwisk definiują odpowiednie pole w rekordzie "brzmienie tak jak w indeksowanym dokumencie'. diabeł w weryfikacji - tj czy nie spełniające wymogu (który istnieje) są publikowane
przy czym wyszukiwarka znajdująca rekordy "podobne" problem ten minimalizuje
ale zminimalizować problemu "czy baza jest napędzaniem klientów na płatne lub niedostępne publicznie, bez ograniczeń kopie" nie jest tak prosty do rozwiązania, a to (chyba) większa różnica

są księgarnie (specjalistyczne) publikujące indeksy osobowe, by zachęcić do kupna książki i mają swoje bazy indeksów osobowych - dedykowanych jednemu celowi (wydawnictwa to często popierają) - zwiększeniu sprzedaży

to jest dla mnie większy zgryz niż chyba wszystkie inne (w tym poprawność iluś tam rekordów) "czy pomagamy indeksującym" czy przez przypadek "w piękne piórka ktoś nie pakuje komerchy żerując na setkach tysięcy godzin pracy"
tak przejaskrawiam, podkręciłem kontrast dla lepszej widoczności
ale to nie ja zacząłem od kwestionowania sensu czyjejś pracy:)) to odpowiedź na zarzut "robisz bez sensu" (i sugestii" odpuść? nie przysyłaj do geneteki":)
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Czy ktoś /oprócz oczywiście Włodka/ potrafi mi wyjaśnić, o co chodzi w tym wątku? Specyficzny styl wyrażania myśli przez Włodka powoduje pewien galimatias i trudno uchwycić sens jego wypowiedzi. A dziś szczególnie jest on chyba nie w humorze, chyba Brexit tak na niego wpłynął :lol:
Pozdrawiam AlbinKoz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”