Dubiczyńscy-prośba do przeglądajacych metryki Litwy i Białor

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Dubiczyńscy-prośba do przeglądajacych metryki Litwy i Białor

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Mam prośbę do osób przeglądających metryki z Litwy i Białorusi. Jeśli ktoś natrafiłby tam na nazwisko DUBICZYŃSKI - wielka prośba o powiadomienie. Kręcili się po Litwie i Bialorusi od 18 w.(może i wcześniej), ale mało ich było, wiec trudno natrafić :)
Ostatnio znalazłam w Wilnie u św. Jana w 1852 r., zgon Wiktorii, żony Jana Dubiczyńskiego pułkownika(jakich wojsk? -nie wiem).
Z podziękowaniem
Maria
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Wydaje mi się, że metryk Dubiczyńskich / pewnie nie wszystkich/ należy szukać w parafiach prawosławnych.
Wprawdzie Mikołaj Dubiczyński syn Jana, były urzędnik gubernialny, ziemianin z pow. nowogródzkiego po powstaniu styczniowym został zesłany na Syberię, ale Dubiczyńscy to oficerowie armii carskiej. Już w 1812 r. Dubiczyński był oficerem, a karierę wojskową najczęściej dziedziczyło się. Jaki z tego wniosek, że ta część rodziny przeszła na prawosławie, inaczej niestety kariery w wojsku nie można było zrobić.
Krzysztof
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Według informacji które mam, Mikołajowi Dubiczyńskiemu zamieniono karę śmierci po powstaniu styczniowym na 8 lat twierdzy(jakiej?), czy odbył kare i wyszedł, nie wiem, nie mam późniejszych wiadomości o nim. W 1852 r. jest wymieniony jako parafianin parafii ostrobramskiej, czyli kościola św. Teresy w Wilnie. Metryk stamtąd niestety nie ma na e-paveldas, nie wiem, czy sie zachowały. Być może potem przeszedł na prawosławie. Może to było związane z probą odzyskania majątku w Maluszycach, skonfiskowanego ok 1832 r.
Ale dzięki za sugestię.
M.
Krzysztofie, skąd wiadomość, że już w 1812 był oficerem? Wiem, że w 1815, bo jest chrzestnym w Skopiszkach i wymieniony jako "colonel".
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Zwróciłem uwagę na Twój post, ponieważ mam taką samą sytuację z jedną gałęzią Warakomskich z tamtych terenów. Niewielu ich jest, na dodatek dość swobodnie traktują swoją przynależność religijną, a to są kalwinami, później katolikami, raptem niektórzy przechodzą na prawosławie, właśnie ze względu na karierę. Ale dzięki tej ich karierze udało mi się odnaleźć 4 pokolenia tej gałęzi.

Tutaj to co dotyczy Twego Dubiczyńskiego w 1812.
http://officers.wardoc.ru/officers.php?id=153
https://ru.wikipedia.org/wiki/25-%D0%B9 ... 0%BB%D0%BA
Krzysztof
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Dziękuję :)
Rzeczywiście później jest jeszcze pułkownik Dubiczyński Kazimierz s. Kazimierza, prawosławny, który kończy Aleksandrowską szkołę wojskową w 1889 r.( zm. 1919) żonaty z Julia Szyłową(ślub podobno w Kielcach), ale nie moge go przypasować do żadnej linii Dubiczyńskich, ani tym bardziej do w/w Jana i raczej nie jest jego synem.
Od Kazimierza jest linia Dubiczyńskich na Ukrainie.
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
mejpien

Sympatyk
Adept

Post autor: mejpien »

Dubiczyńska_Maria pisze:Według informacji które mam, Mikołajowi Dubiczyńskiemu zamieniono karę śmierci po powstaniu styczniowym na 8 lat twierdzy(jakiej?), czy odbył kare i wyszedł, nie wiem, nie mam późniejszych wiadomości o nim. W 1852 r. jest wymieniony jako parafianin parafii ostrobramskiej, czyli kościola św. Teresy w Wilnie. Metryk stamtąd niestety nie ma na e-paveldas, nie wiem, czy sie zachowały. Być może potem przeszedł na prawosławie. Może to było związane z probą odzyskania majątku w Maluszycach, skonfiskowanego ok 1832 r.
Ale dzięki za sugestię.
M.
Krzysztofie, skąd wiadomość, że już w 1812 był oficerem? Wiem, że w 1815, bo jest chrzestnym w Skopiszkach i wymieniony jako "colonel".
Metryki kościoła św. Teresy w Wilnie dostępne są w familysearch:

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Mirosław
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Dziękuję Mirku, przejrzałam, niestety w tych latach nic nie znalazłam.
Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”