Temat: "RODZINA PETRYSZYN I DRWIĘGA"*
Poszukiwuje informacji o rodziny Petryszyn i Drwięga.
Moja babci rodowa matka i ojciec mieli na nazwisko Petryszyn. Prawdopodobnie ojciec Izydor, zmarl w czasie drugiej wojny swiatowej. Możliwe ze pochodzili lub TYLKO mieszkali w miejscach tak jak Rosja lub Ukraina.
Oni oddali moja babcie do opieki, jej wujkom (Anna i Mieczysław Drwięga) więc ona nie znała swoich rodzicow. Jej wujkowie i ona mieszkali w okolicy Swidnicy w Polsce.
Moja babcia urodziła sie w r. 1940, więc rodzice jakis czas przed tym.
Jak myślisz ze coś się sprawdza z czyms co ty wiesz, lub o rodzinie Petryszyn lub Drwięga, to prosze napisz.
Dziekuje
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Petryszyn i Drwięga
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
lauraignatowicz

-
mmaziarski

RODZINA PETRYSZYN I DRWIĘGA
Oba te nazwiska występuja w Sanoku.
Patrz geneteka-podkarpackie-Sanok
MMaziarski
- Andrzej_Dmytryszyn

RODZINA PETRYSZYN I DRWIĘGA
Witaj Lauro!
Widzę, że stajesz przed trudnym zadaniem. Posiadasz bardzo mało informacji o poszukiwanej rodzinie Petryszyn. Na tej stronie, w bazie Geneszukacz nazwisko to pojawia się dość często, a najczęściej w rekordach związanych z dawnymi ziemiami polskimi leżącymi obecnie na terenie Ukrainy. Historia Polski uczy, że większość Polaków z tamtych ziem została siłą wysiedlona na tereny leżące w obecnych granicach Polski. W bardzo dużej liczbie trafili oni właśnie na Dolny Śląsk, tam gdzie położona jest Świdnica czy Pilawa Górna.
Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się z tego powodu, że babci nie wychowywali rodzica, a jak piszesz "wujkowie". Babcia nie urodziła się znów tak dawno. Postaraj się odnaleźć jakiekolwiek dokumenty, w których występuje nazwisko babci. Zacznij od aktu urodzenia tego twojego rodzica, którego matką była babcia Petryszyn. Idąc po nitce powinnaś znaleźć akt ślubu babci Petryszyn. Tam powinno być zapisane jej miejsce urodzenia, imiona rodziców. Polecam poradnik: http://ornatowski.com/howto.htm
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Widzę, że stajesz przed trudnym zadaniem. Posiadasz bardzo mało informacji o poszukiwanej rodzinie Petryszyn. Na tej stronie, w bazie Geneszukacz nazwisko to pojawia się dość często, a najczęściej w rekordach związanych z dawnymi ziemiami polskimi leżącymi obecnie na terenie Ukrainy. Historia Polski uczy, że większość Polaków z tamtych ziem została siłą wysiedlona na tereny leżące w obecnych granicach Polski. W bardzo dużej liczbie trafili oni właśnie na Dolny Śląsk, tam gdzie położona jest Świdnica czy Pilawa Górna.
Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się z tego powodu, że babci nie wychowywali rodzica, a jak piszesz "wujkowie". Babcia nie urodziła się znów tak dawno. Postaraj się odnaleźć jakiekolwiek dokumenty, w których występuje nazwisko babci. Zacznij od aktu urodzenia tego twojego rodzica, którego matką była babcia Petryszyn. Idąc po nitce powinnaś znaleźć akt ślubu babci Petryszyn. Tam powinno być zapisane jej miejsce urodzenia, imiona rodziców. Polecam poradnik: http://ornatowski.com/howto.htm
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
-
lauraignatowicz

Re: RODZINA PETRYSZYN I DRWIĘGA
Dziekuje za napisanie. Sprawdziłam, i niestety daty sa o wiele dalsze niż te co ja poszukujemmaziarski pisze:Oba te nazwiska występuja w Sanoku.
Anna ur.1909 zm. 1983
Mieczysław ur. 1905 zm. 1969
Nie mogłam tego znaleść a informacji o ich rodzicach to jeszcze nie moge znaleść do puki nie znajde coś o nich.
Pozdrawiam