Pozdrawiam Jerzy.par. Hadynów, Gwoźnica Górna, Mordy. - ok
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Gawroński_Zbigniew

Wieś Wyczółki
Roku Pańskiego 1794, dnia 16 listopada. Ja, Stanisław Markowski proboszcz kościoła Hadynowieńskiego ochrzciłem dziecko imieniem Salomea, córkę szlachetnych Jana i Marcjanny z domu Bolescianki – Wyczółkowskich, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali szlachetny Adam Wyczółkowski i szlachetna Anna Biernacka Bartłomiejowa.
(… …) Wydane 12 lutego 1814 (…)
Roku Pańskiego 1794, dnia 16 listopada. Ja, Stanisław Markowski proboszcz kościoła Hadynowieńskiego ochrzciłem dziecko imieniem Salomea, córkę szlachetnych Jana i Marcjanny z domu Bolescianki – Wyczółkowskich, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali szlachetny Adam Wyczółkowski i szlachetna Anna Biernacka Bartłomiejowa.
(… …) Wydane 12 lutego 1814 (…)
Zbigniew
-
Gawroński_Zbigniew

Wieś Bolesty
Roku Pańskiego 1780 dnia 25 lutego. Ja Jan Błoński proboszcz kościoła Hadynowieńskiego ochrzciłem dziecię imieniem Maciej Józef, syna szlachetnych Adama i Wiktorii z Wyczółkowskich – Bolestów, prawnie poślubionych, którego chrzestnymi zostali: szlachetny Feliks Wyczółkowski ze szlachetną Angelą Wyczółkowską.
… … Wydano w Hadynowie dnia 11 lutego 1814 roku.
Roku Pańskiego 1780 dnia 25 lutego. Ja Jan Błoński proboszcz kościoła Hadynowieńskiego ochrzciłem dziecię imieniem Maciej Józef, syna szlachetnych Adama i Wiktorii z Wyczółkowskich – Bolestów, prawnie poślubionych, którego chrzestnymi zostali: szlachetny Feliks Wyczółkowski ze szlachetną Angelą Wyczółkowską.
… … Wydano w Hadynowie dnia 11 lutego 1814 roku.
Zbigniew
Alegaty ze ślubu z 1815r. Hadynów
Witam. W alegatach ze ślubu Macieja Nurzyńskiego z Karoliną Wyczółkowską z 1815r. w Hadynowie znalazłem 5 dokumentów.Miałbym prośbę o ich przetłumaczenie. Będę wstawiał stopniowo jak wcześniej.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Jerzy dokument 1-
i zdjęcie zawiniętego brzegu tego aktu 
i zdjęcie zawiniętego brzegu tego aktu 
-
Gawroński_Zbigniew

Wieś Bolesty
R.P. 1791 dnia 8 lipca. Ja Stanisław Markowski, wikariusz Hadynowieński ochrzciłem dziecko imieniem Ignacy, syna szlachetnych Jana i Angeli [ = Anieli] z Wyczółkowskich Radzikowskich, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali: szlachetny Jan Szawłowski? [albo Szawłoński] i szlachetna Karolina Wyczółkowska.
… … wystawione … 29 grudnia 1803 roku.
[Na samym dole dopisek techniczny dotyczący procedury „stomowania” samych alegatów.]
R.P. 1791 dnia 8 lipca. Ja Stanisław Markowski, wikariusz Hadynowieński ochrzciłem dziecko imieniem Ignacy, syna szlachetnych Jana i Angeli [ = Anieli] z Wyczółkowskich Radzikowskich, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali: szlachetny Jan Szawłowski? [albo Szawłoński] i szlachetna Karolina Wyczółkowska.
… … wystawione … 29 grudnia 1803 roku.
[Na samym dole dopisek techniczny dotyczący procedury „stomowania” samych alegatów.]
Zbigniew
-
Gawroński_Zbigniew

Wieś Wyczółki
R.P.1780, dnia 16 lutego, ja, Jan Błoński proboszcz… ochrzciłem dziecko imieniem Maciej, syna szlachetnych Jakuba i Elżbiety Nurzyńskich, prawnie poślubionych, którego chrzestnymi zostali szlachetny Józef Gałecki ze szlachetną Agnieszką Sobiczewską; asystujący: szlachetny Marcin Rzewuski ze szlachetną Franciszką Wyczółkowską.
…. wystawione 23 lipca 1813 roku.
R.P.1780, dnia 16 lutego, ja, Jan Błoński proboszcz… ochrzciłem dziecko imieniem Maciej, syna szlachetnych Jakuba i Elżbiety Nurzyńskich, prawnie poślubionych, którego chrzestnymi zostali szlachetny Józef Gałecki ze szlachetną Agnieszką Sobiczewską; asystujący: szlachetny Marcin Rzewuski ze szlachetną Franciszką Wyczółkowską.
…. wystawione 23 lipca 1813 roku.
Zbigniew
-
Gawroński_Zbigniew

Pana Bartka prawdziwego speca od tłumaczeń gdzieś "wcięło", a tu pojawił się na drugim podobnym forum piekielnie trudny dla mnie do przetłumaczenia akt, a w zasadzie kilka aktów. Dlatego na dzisiaj dosyć. Wklejam i "odpinam się" na "genealogie okiem" aby tam powalczyć z setką tytułów szlacheckich w jednym akcie. Koszmarek, ale może mi się uda.
pozdrawiam pięknie.
Wieś Bolesty
Roku Pańskiego 1771 dnia 3 listopada. Ja Andrzej Czyżewski proboszcz kościoła Łosiceńskiego ochrzciłem dziecko imieniem Karolina, córkę szlachetnych Franciszka Wyczółkowskiego i Katarzyny prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali: przewielebny ksiądz Wojciech Suchodolski proboszcz kościoła Hadynowieńskiego ze szlachetną Balbiną Gałecką.
…wystawione 23 lipca 1815.
pozdrawiam pięknie.
Zbigniew
-
Gawroński_Zbigniew

dokumenty z alegaty 1815r
Witam.Poproszę o przetłumaczenie 2 dokumentów z alegaty ze ślubu Karoliny Wyczółkowskiej. Pierwszy to pewnie odpis aktu jej urodzenia, a drugi to nie wiem...Z góry dziękuję. Dokument 1-
-- Dokument 2-
--
-- Dokument 2-
--
Jerzy.
Pozdrawiam Jerzy
Pozdrawiam Jerzy
Pozdrawiam Jerzy
Dziękuję za trud i poświęcony czas.Pozdrawiam Jerzy