GenBaza - Metryki Genpolu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Glowienke_Tomasz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Glowienke_Tomasz »

Witold
Jak dotąd czerpałem takie informacje z genepedii (genepedia.cba.pl). Niestety, z tego co zauważyłem, strona się wysypała i nie mogę teraz odszukać tych informacji. Mam nadzieję, że niebawem wróci, bo było to nieocenione źródło informacji na temat tego, gdzie można znaleźć jakie księgi kościelne. Pozostaje zadzwonić i zapytać telefonicznie. Tak z pamięci, aż tak dużo tego wszystkiego nie było - część ksiąg z pomorskiego trafiła do AD Pelplin.

Pozdrawiam

Tomasz
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Tomaszu

Tytułem sprostowania. Obowiązuje zasada przechowywania archiwalnych ksiąg metrykalnych w archiwum diecezji do jakiej aktualnie należy dana parafia. Wystepują b. nieliczne odstępstwa. Zasób AAD Gdańsk (pomimo strat wojennych) jest imponujący. Dysponuję stosownym zestawieniem więc do czasu reaktywowania Genepedii mogę służyć pomocą.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Glowienke_Tomasz pisze:Witam serdecznie! Posiadam skopiowane przeze mnie z Archiwum Archidiecezjalnego w Gdańsku-Oliwie akta metrykalne z parafii Luzino, powiat Wejherowski, województwo pomorskie. Szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi, jak wrzucić pliki na serwer.
Pozdrawiam.
Czy masz zgodę na umieszczenie tych kopi w internecie?

pozdrowienia

Leszek
Witold_S

Sympatyk

Post autor: Witold_S »

Zatoka pisze:Witold

Czego konkretnie szukasz ?

Pozdrawiam

Janusz
Witam,

Wysłałem wiadomość na priv.

Pozdrawiam,

Witold
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Witaj

Odpowiedź wysłałem na PW.

Pozdrawiam

Janusz
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Nie znalazłam odpowiedniego tematu,więc żeby nie zakładać nowego wpisuję tutaj mój problem.Od kilku dni w Metryki.GenBaza
mimo zalogowania pojawia się informacja o wyczerpaniu limitu zdjęć a dzisiaj nawet okazało się,że wyczerpałam limit nie pobierając żadnego zdjęcia.Oczywiście napisałam do admina genbazy,ale chyba trzeba długo czekać na odpowiedź.Może komuś coś wiadomo o tej kolejnej dobrej zmianie?
pozdrawiam
Ewa
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Ja dzisiaj ściągnęłam 3, no może 4 zdjęcia, a potem mnie zablokowało.

Ewo, dobrze, ze o tym piszesz. Czuje się mniej samotna. ;)
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Do elgry
Otrzymałam odpowiedź od admina genbazy: otóż limit jest nie tyle dzienny,co 24-godzinny i wynosi 5 zdjęć.Wydawało mi się,że można było po zalogowaniu pobierać bez limitu,ale widać coś się zmieniło.
Ewa
P.S nieprawda,że 5 zdjęć,bo przed chwilą po 3 zdjęciach"wyczerpałam limit"
I tak nas,zwykłych ludzi,rzeczywistość ze snu budzi...
E.
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

A z jakiego powodu wprowadzono ten limit? Ktoś wie?

Iwona
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

No właśnie, też jestem ciekawa.
monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Genbaza , akta różne

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Polecam folder ,,akta różne" AP Pułtusk w Genbazie" . Zostaje tworzony z materiałów otrzymanych z FCHD przez Pomorskie Tow.Gen. Leszek Ćwikliński segreguje te skarby i umieszcza je kolejno w zakładce. Gimnazjum męskie w Pułtusku . Zawiera teczki personalne uczniów , życiorysy , akty urodzenia , zdjęcia , Dalsze losy niektórych uczniów zostały przedstawione na wystawie https://www.warszawa.ap.gov.pl/losy_nie ... urkow.html . Dalej ...Gimnazjum damskie w Pułtusku , Urzędy Starszych Zgromadzeń Kowalskich i Szewskich ,Urząd powinności wojskowej Ostrołęka , Akta gminy Piski .Zapraszam do Genbazy :) http://metryki.genbaza.pl/
Waldemar
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Genbaza , akta różne

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Nowe zespoły w folderze
AP Pułtusk ,,akta różne:
Powinność wojskowa pow. ostrowski
Zjazd sędziów pokoju gub. łomżyńskiej akta komorników
Strażnik rewiru pułtuskiego
Leszek zamieścił dodatek :info o zespole .
Zapraszam do przeglądania
Waldemar
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

Spotkałem się z tym samym problemem. Uważam, że sympatykom genealogii korzystającym także z GenBazy miło by było usłyszeć uzasadnienie tej decyzji.

Mam nadzieję, że nie jest to pierwszy krok do "prywatyzacji" zdjęć zawartych w GenBazie. Pełna informacja na den temat od Admina GenBazy była by moim zdaniem konieczna.

Zgodnie z informacją zawartą w "Alercie" - napisałem do admina i czekam na odpowiedź.

Z korespondencji w tym wątku wynika że "limitowanie" nastąpiło już dość dawno, dziwi mnie brak reakcji Admina, a może Własciciela Gen Bazy na ten problem
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
SebMus

Sympatyk

Post autor: SebMus »

Witam, założyłem konto na GenPol.com a nie mogę zalogować się do genbazy, proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz 13 lis 2016, 16:25 przez SebMus, łącznie zmieniany 1 raz.
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Jedynym wytłumaczeniem tego limitowania jest przekroczenie limitu transferu danych. Nie znam ich parametrów hostingu, ale ja w swoim przypadku dla dwóch stron internetowych mam wykupiony transfer miesięczny ok. 127GB. Jest to sporo. Przyjęło się uważać, że serwery biznesowe mają limit roczny co najmniej 1500 GB (czyli miesięcznie tyle co u mnie).
Każde odwiedzanie strony generuje ruch (transfer), ale samo przeglądanie to jest pestka. Spory ruch robią "roboty" indeksujące nasza stronę - nie mamy na to wpływu, jeśli równocześnie chcemy by nasza strona zaistniała w wyszukiwarkach. No i najważniejsza rzecz - ściąganie danych, a zwłaszcza zdjęć. Sprawdzałem na GenBazie zdjęcie ma ok. 1 MB (rozdzielczość 3654x3126 pix) - czyli nieźle. Chcielibyśmy zdjęcia w jak największej rozdzielczości (zapewne wszyscy) - ale coś za coś.
To jednak kosztuje !
Można wykupić pakiet z większym transferem. Ba są nawet serwery oferujące nielimitowany transfer, ale ...
Powinniśmy wymagać od Admina przynajmniej rzetelnej informacji na ten temat oraz ustalenia powiedzmy w regulaminie (czy w jakiś zasadach) ewentualnych ograniczeń w korzystaniu.

Pozdrawiam !
Tadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”