Wielka Genealogia Minakowskiego

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

bartek.baran pisze:Kłaniam się!

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie w bazie nazwisk:
Andrzej Kobylański (ur. ok. 1762) i żona Katarzyna z d. Piasecka (ur. ok. 1776) - małż. 15.02.1795 Gorzków
Piotr Bolest(a) i żona Wiktoria z d. Kędzierska (też XVIII wiek)

Chciałbym wiedzieć, czy tacy figurują, jest więcej informacji o nich i ich rodzinie, przodkach? Proszę o pomoc.
Witaj Bartku

Jeśli chcesz mieć wkład w tworzenie bazy dr Marka Minakowskiego, a przy tej okazji skorzystać z jego ( całej !!!) bazy, to za pomocą konta na facebooku możesz się zalogować jako wolontariusz do sprawdzania danych z Tek Dworzaczka. To sprawdzanie polega na odczytaniu i logicznym sprawdzeniu tego co wyłapał do bazy Minakowskiego tzw robot, czyli jego wyszukiwarka. Po prostu potwierdza się czy zaliczono dobrze, czy robot się pomylił i jest to szybka praca, a ja mam 70 lat więc Ty znacznie młodszy łatwiej to porównasz.
Uzyskujesz upoważniające Cię hasło do całej bazy, łącznie z herbarzem Bonieckiego i Niesieckiego zaraz po zalogowaniu się na facebooka ważne na 5 dni, więc wystarczy poświęcić te 5 dni (łącznie z sobotą i niedzielą) aby mieć swój wkład do bazy Minakowskiego oraz znaleźć wszystkie potrzebne informacje na legalu

Pozdrawiam serdecznie i radzę skorzystać
Janina
Piotr_Orłowski

Sympatyk

Post autor: Piotr_Orłowski »

Witam wszystkich serdecznie.
W Genealogii Potomków Sejmu Wielkiego znalazłem następujące osoby z mojego drzewa genealogicznego:
1. Ludwik Orłowski (ID: sw.525066)
2. Magdalena Niedzielska (ID: sw.525069)
3. Józef Orłowski (ID: sw.525067)
4. Salomea Szymborska (ID: sw.525068)

Mam tylko pytanie, czy w WGM znajdują się bardziej szczegółowe informacje?
Zastanawiam się, czy warto inwestować 49zł

Do Pana Marka: czy byłaby możliwość zrobić również opłatę miesięczną, np. po 5-6zł.
Pozdrawiam
Piotr
Marek_Minakowski

Członek PTG

Post autor: Marek_Minakowski »

Czy chodzi Panu o to, by kwotę 49 zł rozłożyć na 12 rat?
Piotr_Orłowski

Sympatyk

Witam Panie Marku. W sumie o to chodzi.
Pozdrawiam
Piotr
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

O! Skoro Pan Marek tu zagląda, to tą drogą zapytam - 19 lutego wysłałam maila dotyczącego m.in. Zdzisława Mączeńskiego, którego Pan poszukuje, jak również uzupełniłam kilka dat w bazie - na maila brak odzewu (ani skutku w bazie), a daty nadal "czekają na akceptację" - czy takie opóźnienie wynika z nadmiaru informacji i braku mocy przerobowych?
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Witam serdecznie
Na wstępie malutka uwaga. Proszę nie zrozumieć mnie źle. Uważam, że podobne bazy robią wiele dobrego i zgadzam się z wypowiedzianą gdzieś opinią, że ileś tam procent błędów jest to przyjęcia. Z drugiej jednak strony czasami ręce opadają jak ktoś idzie na łatwiznę, ale do sedna. Od czasu przeszukuję sieć pod kątem interesujących mnie nazwisk, czy pojawiło się coś nowego. Jakie były moje zdziwienie, iż u Pana Minakowskiego pojawili się moi przodkowie: Andrzej Zubrycki i Katarzyna Adamska. Według strony ich młodszy syn Marcin (moim przodkiem był starszy Jan, którego na stronie już nie ma) poślubił Mariannę Radziszewską. Teoretycznie wszystko się zgadza w genetece są akty małżeństw z Dobrzyniewa i jest akt nr 5 z 1842 w którym ta para bierze ślub. Problem w tym, że jakby ktoś sięgnął do oryginałów aktów (są poczekalni - akty archidiakonatu białostockiego) w aktach jest czarno na białym, że WSZYSCY Zubryccy i Radziszewscy z Dobrzyniewa są stanu włościańskiego pisani wszędzie jako uczciwi. Ktoś poszedł po prostu na łatwiznę nie fatygując się by sięgnąć do oryginału źródła. Zabawnie też zgodzili się rodzice Marianny Radziszewskiej - w akcie małżeństwa to Maciej i Franciszka. U tych Radziszewkich h. Radwan rodzicami Marianny byli Stanisław i Klara - więc u Minakowskiego pojawili się Stanisław Maciej i Klara Franciszka a czemu by nie :) Nie wiem również na jakiej podstawie pojawiła się informacja, że synem Marcina i Marianny z Dobrzyniewa był Jan (1835-1928) tzn. taka osoba niewątpliwie istniała ale z Dobrzyniewem raczej nie miała nic wspólnego - kolejna zbieżność imion rodziców. Wiem czepiam się i jeśli Pan Marek wystawi mi certyfikat, że moi Zubryccy z Dobrzyniewa to nie chłopi z Dobrzyniewa z dziada pradziada a szlachta herbu Tępy topór to z chęcią to odszczekam :) Na koniec Panie Minakowski rób Pan dalej swoją wspaniałą pracę, ale też proszę uczulić współpracowników by nie szli na łatwiznę i sięgali to źródeł, a w tym wypadku wystarczyło trochę poszperać online.

Pozdrawiam Przemek Zubrycki nie herbu Tępy Topór
Ostatnio zmieniony pt 01 lip 2016, 15:17 przez Zubrzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek_Minakowski

Członek PTG

Post autor: Marek_Minakowski »

Sęk w tym, że nie mam współpracowników - wszystko robię sam. Ludzie najwyżej przysyłają mi maile z uzupełnieniami, ale ja muszę je przeczytać, sprawdzić i opracować.

Więc muszę ważyć między skargami na to, że pracuję za szybko (i zbyt pochopnie utożsamiam ludzi, których imiona i nazwiska oraz imiona i nazwiska małżonkow się pokrywają) i na to, że pracuję za wolno (i niektórzy czekają trzy lata na odpowiedź). Taki los.
Piotr_Orłowski

Sympatyk

Witam. Panie Marku, a czy jest możliwość pomóc panu online? W wolnych chwilach mógłbym.
Piotr
lukas228

Post autor: lukas228 »

Zależy mi na sprawdzeniu tylko jednej osoby (ID sw.582417), czy ktoś mógłby podać imię żony lub dzieci?
W przypadku zgodności wykupię dostęp.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
ID: sw.582417 - Boleslaw Geraltowski
zona: Feliksa Daniela Paszkowska
corka: Maria Balbina Antonina (jej maz: Eugeniusz Kukolewski)
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Sęk w tym, że nie mam współpracowników - wszystko robię sam
O, właśnie. Zarzuty do prywatnie prowadzonych stron można mniej więcej sprowadzić do jednego:
- dlaczego autor się tak leni ;)
i drugiego:
- dlaczego autor nie płaci mi za przeglądanie swojej strony ;)
Kurcze rośnie mi lista pomysłów:
trzeciego:
- dlaczego autor każe mi czekać parę godzin na odpowiedź zamiast o 4-rano odpowiadać natychmiast ;)
czwartego:
- dlaczego autor się czasem myli?
piątego:
- autor to na pewno pies ogrodnika i większość wiedzy zachowuje dla siebie.
szóstego:
- dlaczego autor nie robi tego co akurat jest mi potrzebne
siódmego:
- na pewno autor na tym zarabia krocie, cholerny burżuj.
Oto siedem grzechów głównych prowadzących hobbistycznie darmowe strony, bazy, serwisy za darmo.
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Piotr_Juszczyk pisze: Oto siedem grzechów głównych prowadzących hobbistycznie darmowe strony, bazy, serwisy za darmo.
Twierdzisz więc, że wobec tych, którzy prowadzą płatne strony oczekiwania są mniejsze? :)

Pozdrawiam,
Adam
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Może nie twierdzę. Ale taką tezę ośmielę się sformułować ;)
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

Dobry wieczór,
Ma serdeczną prośbę do osoby, która posiada pełen dostęp WGM o sprawdzenie imion rodziców oraz dzieci Marii Eufrozyny Andrzejkowicz żony Konrada Krzyżanowskiego.
link: http://www.sejm-wielki.pl/b/psb.14109.4
ID: psb.14109.4

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ewa
Shalom

Sympatyk

Post autor: Shalom »

Rodzice:
Jan Andrzejkowicz ur. z grubsza w 1820
Izabella Korsakow ur. z grubsza w 1830

Dziecko:
Michalina Piotruszewska h. Radwan (urodzona dnia 1 IX 1889 - Warszawa, zmarła dnia 16 VII 1962 - Warszawa). Żona Konrada Krzyżanowskiego (urodzony dnia 15 II 1872 - Kremieńczuk, gub. połtawska, zmarł dnia 25 V 1922 - Warszawa)

Mężem Eufrozyny był Franciszek Salezy Piotruszewski h. Radwan (urodzony dnia 29 I 1840 - Peremel), a nie Krzyżanowski.
Pozdrawiam,

Michał
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”