Rewolucyjne zmiany w archiwach państwowych

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Skoro piszesz o swoich potrzebach (także pomijając, nie odnosząc się do "kto obrobi") i konkretnych materiale - w czym problem żebyś go na własne potrzeby (tym bardziej po wejściu w życie ustawy, co już miało miejsce) pobrał w APach?
Dystansujesz się od udziału w pracach przy publikacji bo "ponoć" gotowe - tzn co leżą wg Ciebie na serwerze PTG i ktoś blokuje publikacje?

jak można pisać o blokowaniu materiału w tym przypadku? Blokowanie rozumiem, gdyby padło (jak uzasadnienie padało) takie określenie dla materiałów wytworzonych w porozumieniach/umowach PTGowskich, nieprzesyłanych do PTG. Ale gdy ktoś (tym bardziej Ktoś) robi samodzielnie bo ma ideę nierozerwalnego związku udostępnienia kopii z udostępnieniem indeksów
To co? Każdy kto przyjdzie z aparatem swoim lub skorzysta ze skanera w pracowni naukowej blokuje Ci dostęp? A co Ci blokuje czy blokowało parę lat temu pojechać i zrobić zdjęcia ? Tłumu chętnych do pomocy Elizie nie było, ani w kolejce TG nie stały, ani ludzie
Przesadzasz:( Gdybyś jeszcze zaoferował - co i Andrzej i Sebastian i ja postulowaliśmy -"zrobię, przygotuję, pojadę, zgram, wgram etc - dajcie mi pismo to gwarantuję, że po tygodniu/ miesiącu będą udostępnione bo sam je obrobię i wgram".
Gdyby ten element....

ew. dalszy ciąg tej "odnogi" wątku - już beze mnie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Bogdanie, czy kiedykolwiek zgłosiłeś Kornelii i Elizie, że chcesz zindeksować swoje parafie? Czy którakolwiek z nich Ci odmówiła?
Zajrzyj do "Zasoby w trakcie indeksacji" i zobacz ile osób robi po kilka parafii naraz.Nikt nikogo nie goni.Jeśli ktoś nie może poświęcić zbyt dużo czasu na indeksację, robi to i parę lat.Ale mając wgląd do wszystkich akt, masz większe rozeznanie w powiązaniach rodzinnych.Wiesz kto był świadkiem,kto chrzestnym.
Wniosek zgłoś się do tych pań i podejmij się indeksacji.Nie będziesz musiał jechać do ap-ów.
Obie panie fotografowały akta w ramach wolontariatu.Więc ja i mi podobni, chętnie indeksujemy materiał przez nie zrobiony.Jest to jedyna cena jaką te panie życzą sobie za udostępnienie materiału do zindeksowania a indeksy już zrobione wędrują do Geneteki .
Uważasz, że to dużo?
Napisz do nich.
Pozdrawiam
Dana
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ja uważam, że dużo:) (i tzw "rynek" też wycenia wyżej jeden rekord niż jedną kopie..a kopia/jpg zawiera na ogół materiału na więcej niż jeden indeks)
ale nie ma to żadnego przełożenia na myślenie "blokują"!!!
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Dzisiaj odbyliśmy spotkanie z Naczelnym Dyrektorem Archiwów Państwowych - dr Wojciechem Woźniakiem. Zostały omówione kilka spraw, w tym głównie technicznych, natomiast jest duża otwartość na współpracę i pojawia się możliwość pozyskania kilkunastu milionów skanów. Mówi się o czekąjących 50 milionach w kolejce, jednak to co zaczniemy publikować, zależy w ogromnej mierze od chętnych. Zgłoszą się osoby, aby opracować dane archiwum - my będziemy rozmawiali o pozyskaniu skanów z tego archiwum - innej opcji nie ma a pilotażowo zaczniemy od niewielkiej liczby, być może 2-3 archiwów, gdyż widzę brak zainteresowania ze strony genealogów co mocno mnie dziwi.

W tej chwili według informacji które posiadam zgłosił się osoby do pomocy przy:
- AP Zamość
- AP Piotrków Trybunalski
- AP Łódź
- AP Sieradz
- AP Katowice

Jednak mówimy tutaj o zgłoszeniach pojedynczych osób, liczę na współpracę lokalnych towarzystw jak i również osób które są zainteresowane, bo zasada jest prosta: nic się samo nie zrobi.

Pozdrawiam
Michał Golubiński
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Gratuluję owocnych rozmów Michale i Andrzeju.
Przy obecnym poziomie zainteresowania, nie widzę osobiście możliwości przyjmowania kolejnych skanów.
2,5 miliona skanów czeka w Poczekalni których nie jesteśmy w stanie obrobić.
Niestety - większość osób deklaruje pomoc do czasu uzyskania skanów które je interesują.

Na chwilę obecną zespoły do projektu Metryki obrabiają chyba tylko 2 osoby - Krzysiek (wszystkie AP) i Kamil (AP Łódź) + czasami ja z doskoku.
Potrzebne jest kilka osób które zajmą się obróbką materiału (podziałem na prawidłowe foldery) i będą to wykonywać regularnie (2-3 zespoły tygodniowo). Od kilku tygodni nie numerujemy już skanów do projektu Metryki w związku z czym nakład pracy znacznie się zmniejszył.

Zachęcam do współpracy przy porządkowaniu materiału który już się znajduje w Poczekalni. Zrobimy w ten sposób miejsce na nowe skany :)
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Do indeksowania niektórych USC AP Konin, chce się zapisać:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Podpinam się pod pytanie Piotra,
Diabołek81 pisze: A będzie coś z AGAD-u ? Przykładowo księgi ziemskie i grodzkie. Częściowo są zdjęcia/skany dostępne na komputerach w pracowni naukowej ale dla osób przyjezdnych dużym ułatwieniem byłby dostęp w internecie.
Proszę wytłumaczcie mi czy te zmiany - post pierwszy, dotyczą też AGAD-u, czy AGAD to jest ARCHIWUM PAŃSTWOWE i czy podlega pod NAC?
Czy AGAD robi co chce i byle jak np. Centralne Władze Wyznaniowe http://www.agad.gov.pl/CWW/Galeria%20in ... 1_0023.htm [491 Szadek]
jak czytać takie skany, jeśli ich nie mozna powiększyć?

____
Krystyna
Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

W przypadku załączonego linku rozdzielczość jest do przeczytania, brakuje natomiast faktycznie opcji powiększania. Dobrze natomiast (przynajmniej w Google Chrome) działa powiększanie samej przeglądarki - u mnie przycisk Ctrl+kółeczko myszki. Proszę spróbować.
Pozdrawiam
Olga
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Na obecną chwilę na poważnie są brane pod uwagę głównie 2 archiwa:

- AP Siedlce
- AP Katowice

czekam, na dalsze zgłoszenia w tym też na wyżej wymienione.

Pozdrawiam
Michał Golubiński
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Podobnie jak Krzycho z Koszalina deklaruję indeksację zasobów AP Konin, a szczególnie z parafii Słupca do 1879 roku. Indeksy robione w Słupca Genealogy są tak pełne błędów ( to zrozumiałe bo robione przez osoby słabo znające język polski), że jak sądzę indeksy w układzie zamieszczanym w genetece są konieczne.
Teraz robię największą parafię łódzką, ale natychmiast przystąpię do pracy przy Słupcy z AP Konin jeśli uda się otworzyć to trudne we współpracy archiwum.
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

kwroblewska pisze: (...)
Czy AGAD robi co chce i byle jak np. Centralne Władze Wyznaniowe http://www.agad.gov.pl/CWW/Galeria%20in ... 1_0023.htm [491 Szadek]
(...)
Nie wiem jakiej przeglądarki Pani używa. W Firefoksie cytowany dokument udało mi się powiększyć bez większego problemu: kliknąłem prawym klawiszem myszy na dokumencie, wybrałem "View image" ("Pokaż obrazek") i w oddzielnej karcie mogłem powiększać jak chciałem.
Ba, klasyczne powiększenie strony (np. przez klawisz Ctrl i + z klawiatury numerycznej) też działa.
Pozdrawiam,
Paweł.
Robert1

Sympatyk
Adept

Post autor: Robert1 »

To ja się zgłaszam do AP Siedlce.
Ilość skanów, które są dostępne w Szwa w stosunku do tego, co Siedlce mają już od dawna zdigitalizowane i dostępne na komputerach w swojej pracowni jest po prostu przygnębiająca...
Pozdrawiam,
Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Każdy, kto wspomógł prace edycyjne przy dotychczasowych 'moich dostawach', może liczyć na wzajemność w podobnej skali. Część z Was zgłaszało się poprzez Krzysztofa Imiołka i on rozdzielał, ja nawet nie wiem kto co - w takiej sytuacji do Niego piszcie. Jest mi najzupełniej obojętne, materiały którego archiwum.
Poza ww pewną pulą mojego zgłoszenia może swobodnie dysponować Eliza Parcheniak, jeśli coś skądś chce - wspomogę w ramach możliwości (tzn coś na pewno, ile - zobaczymy;).
Najmniej chętnie niemieckojęzycznymi bym się zajmował, ale to to uzgodnienia.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Przepraszam, że raz jeszcze zadam pytanie w tym wątku. Być może gdzieś to było wyjaśnione ale obecnie czas mi głównie upływa na kąpieli niemowlaka więc nie mam czasu czytać wszysstkiego. Jeśli dobrze rozumiem w ramach umowy serwery PTG przyjmą do publikacji to co wąskie gardło państwowej instytucji puścić nie chce albo nie może. Mowa o kilkudziesięciu milionach skanów. Z tego co widzę PTG będzie publikowało te zasoby gdzie znajdą się chętni do pomocy. Rozumiem, że również archiwa mają własne plany publikacyjne, niechętnie bo niechętnie ale muszą bo budżet przewiduje. I teraz moje pytanie czy w ramach rozmów i negocjacji jest to jakoś koordynowane? No bo jak się za rok okaże, że z tych 50 mln skanów 5 mln jest na serwerach PTG i te same 5 mln. np na SZWA, a pozostałe 45 mln. dalej w piwnicach to trochę to słabe? Czy ja coś źle kombinuje?
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

slawek_krakow pisze:Przepraszam, że raz jeszcze zadam pytanie w tym wątku. Być może gdzieś to było wyjaśnione ale obecnie czas mi głównie upływa na kąpieli niemowlaka więc nie mam czasu czytać wszysstkiego. Jeśli dobrze rozumiem w ramach umowy serwery PTG przyjmą do publikacji to co wąskie gardło państwowej instytucji puścić nie chce albo nie może. Mowa o kilkudziesięciu milionach skanów. Z tego co widzę PTG będzie publikowało te zasoby gdzie znajdą się chętni do pomocy. Rozumiem, że również archiwa mają własne plany publikacyjne, niechętnie bo niechętnie ale muszą bo budżet przewiduje. I teraz moje pytanie czy w ramach rozmów i negocjacji jest to jakoś koordynowane? No bo jak się za rok okaże, że z tych 50 mln skanów 5 mln jest na serwerach PTG i te same 5 mln. np na SZWA, a pozostałe 45 mln. dalej w piwnicach to trochę to słabe? Czy ja coś źle kombinuje?
Dokładnie. PTG przejmie materiał który został wykonany, jednak czeka na publikacje, co w niektórych przypadkach trwa i kilka lat.

Jeśli chodzi o plany publikacyjne to jest to wciąż temat do uzgodnienia. Materiał ten przewidziany jest do publikacji w SzWA i mam nadzieję, że uda się jakoś wpłynąć tutaj na plany publikacyjne, żeby niepotrzebnie nie dublować pewnych materiałów, a pozostałych trzymać w zamknięciu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”