Archiwum Narodowe w Krakowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Znasz bazę Pradziad ?

A jeszcze lepiej bazę Sezam ?

Tu na forum, z lewej strony masz Katalog linków,

po kliknięciu patrz Archiwa.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Wiele dróg prowadzi do .....odpowiedniego archiwum.
Każde archiwum ma swój numer. AN w Krakowie - 29.
Można isć drogą Elżbiety/elgra post wyżej

albo http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1
wybrać archiwum i inne "drobne elementy, które nas interesują" np.ASC, notariusze czy kolekcje i...przeglądać,
Wszystko co mają w zasobach a dotyczące ASC i metryk pod podanym wyżej linkiem.

___
Krystyna
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Pradziada znam i używam, ale jeśli chodzi o parafie pd Polski, to zwykle mam wynik negatywny :( :( :( może mam takiego pecha.
W Sezamie słabo się poruszam, ale postaram się doszkolić

Ciekawostka techniczna - powiadomienie o odpowiedzi w tym temacie dostałam na maila ... po angielsku! Ktoś zgadnie, dlaczego?!

Pozdrawiam
Joanna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Maślanek_Joanna pisze: ale jeśli chodzi o parafie pd Polski, to zwykle mam wynik negatywny :( :( :( może mam takiego pecha.
Taka specyfika południowej Polski.

Porównaj ile było parafii w samym Krakowie w XVIII wieku, a ile z nich jest w krakowskim archiwum. :shock:

Najczęściej księgi znajdują się na parafiach.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Wnek_Konrad

Sympatyk

Post autor: Wnek_Konrad »

To co jest dostępne w sieci jest niewielkim wycinkiem zasobu. Niestety w praktyce trzeba pójść do archiwum osobiście i wziąć do ręki inwentarz. Przykre ale prawdziwe.

Pozdrawiam

Konrad
nebelek

Sympatyk

Post autor: nebelek »

Witam.

Wczoraj otrzymałem skan ur. Wincentego Władysława Ignacego Wodzinowskiego, ur. 30 maja 1864 r. (sic!), s. Maksymiliana i Zofii z Jeżewskich. Ochrzczony w 1865r.
Ponieważ AN za kwerendę tym razem chce opłatę mam prośbę do osób odwiedzających AN Kraków o sprawdzenie czy w parafii Igołomia w latach 1860-1865 zostało zawarte małżeństwo Wodzinowskiego z Jeżewską.
Z góry uprzejmie dziękuję.
Marcin
solec1

Sympatyk

Formularz do AN Krakow

Post autor: solec1 »

Witam,

czy korzystał ktos "zdalnie" z zasobow Archiwum Narodowego w Krakowie i wypełniał formularz:

http://ank.gov.pl/sites/default/files/f ... 282%29.pdf

- na dole 2-giej strony jest tam rubryka "Podstawowe informacje o osobie" - czy to dotyczy OSOBY, KTOREJ AKT SIE SZUKA czy OSOBY PROWADZACEJ POSZUKIWANIA?

Poczatkowo sadzilem, ze chodzi o osobe-przodka, ktorego metryk szukamy (by napisac o nim jaknajwiecej i ułatwic kwerende), ale po otrzymaniu z AN informacji, ze na jednym formularzu moge wnioskowac o wiele akt dotyczacych roznych osob, nie wiem własciwie, co wpisac w te rubryke - chyba raczej własne dane?
Bede wdzieczny za uwagi!
Rutkowska_Magdalena

Sympatyk

AP w Krakowie - Puta

Post autor: Rutkowska_Magdalena »

Zwracam się z prośba do osób odwiedzających AP w Krakowie o odszukanie
aktu ur Jakuba Puty ur w Biórkowie w roku 1849 oraz aktu zgonu Heleny Puta zm w Biórkowie w roku 1887. Będę wdzięczna za pomoc. mój email
Ostatnio zmieniony śr 09 mar 2016, 14:28 przez Rutkowska_Magdalena, łącznie zmieniany 1 raz.
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Akt urodzenia Jakuba Puty powinien być w USC,pod który podlega Biórków raczej w AP Kraków nie ma sensu go szukać.
O akt zgonu Heleny też bym tam zapytała.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Rutkowska_Magdalena

Sympatyk

dziękuję serdecznie za odpowiedź. Spróbuję może gmina Koniusza. Pozdrawiam

Już mam odpowiedź wszystko zostało przekazane do AP w Krakowie.
Rutkowska_Magdalena

Sympatyk

Miałam nosa był w AP Kraków!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam
fis_taszek

Sympatyk

Post autor: fis_taszek »

Dzień dobry,

W jednej z książek (dotyczacej pieczęci m. Krakowa) znalazłam informację iż w archiwum znajduje się testament Rozalii Puklisantowej, która powiązana jest z moimi przodkami. Jak podaje książka "...złożonym "w urzędzie wójtowskim i ławniczym jurysdykcji Garbarskiej z 27 marca 1793 r.", w przypisie podane jest tylko lakonicznie źródło Archiwum a. d. m. Krakowa, akta luźne: Garbary.
W bazie znalazłam następujący zespół, gdzie moim zdaniem mógłby znajdować sie ten dokument:
29/40/0 Jurydyka Garbary, Sąd wójtowsko-ławniczy 1540-1794 (sygn. Jur. IV-42-71)
sygnatura: 29/40/0/Jur. IV-69
tytuł i daty: 163 Testamenty. Oryginały i kopie złożone w urzedzie wójtowsko-ławniczym garbarskim.; 1698-1793

Czy ktoś miałby możliwość sprawdzenia, czy taki dokument w ogóle istnieje? Jeśli udało by się zdobyć kopię lub odpis treści to będę bardzo wdzięczna.

Dziękuję
Karolina
Rutkowska_Magdalena

Sympatyk

Karolino!
Myślę, ze najszybciej będzie zadać wprost pytanie do AP w Krakowie z prośbą o odszukanie dokumentu (wysłałam wiadomość meilowo - bez żadnych druków) . Wciągu dwóch tygodni otrzymałam odpowiedź na email; na konto wpłaciłam kilka zł i otrzymałam ksero.
Pozdrawiam Magdalena
Konrad_Konrad

Sympatyk

Post autor: Konrad_Konrad »

Witam,

Proszę o pomoc w odnalezieniu w tym spisie ludności- http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=39421 mojej rodziny. W spisie zapewne znajdzie się rodzina Andrzeja/Jędrzeja Cader i Franciszki z d. Kurek- numer domu 122, a także proszę o odnalezienie mi w tym samym spisie, albo w tym- http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=39422 rodziny Kacpra Króla i Rozalii z domu Swierkot- są to moi prapradziadkowie.

Myślę, że nie powinno być problemu z udostępnieniem tych dokumentów, ponieważ są dosyć stare, a także już kilka podobnych danych zamawiałem. Ja niestety nie zamówię ich przez internet, ponieważ prace jaką pracownik ANK miałby wykonać jest pracochłonna i zaproponowano bym udał się osobiście do nich. Ja wolałbym jednak dostać te dane drogą mailową i kółko się zamyka. Informacje te wiele by mi pomogły w odszukaniu rodzeństwa moich pradziadków.

Z góry dziękuję i proszę o kontakt priv
Konrad :wink:
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Istotne dla ogółu (jak sądzę)
Czy mógłbyś doprecyzować? Zamawiałeś skany całego spisu datowanego z prawego krańca na 1934?

Nie zrozumiałem fragmentu:
"Ja niestety nie zamówię ich przez internet, ponieważ prace jaką pracownik ANK miałby wykonać jest pracochłonna"

Odmówiono Ci usługi tj płatnej kwerendy w tym 1893-1934, ale z udostępnieniem na miejscu (włącznie z 1934) nie ma problemu dla ogółu czy to oferta spersonalizowana "pod Ciebie" (np z uwagi na obłożenie i niemożność świadczenia usług w rozsądnym terminie)?

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”