Jak znaleźć igłę w stogu siana?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Brzostowski_Mariusz

Tak to jest ten sam. Pisałem dla uproszczenia sytuacji bo Stefan nie urodził się w Koninie tylko w jego pobliżu.
I nie chodzi mi o urodzenie Stefana bo mam jego akt urodzenia tylko chcę poznać losy jego dalszego życia. A zaczęło się wszystko od jego listu na[pisanego z Warszawy do swojego brata w Koninie- to był rok 1931, a później niespodziewana wizyta trzeciego brata w Koninie w 1964 pzrez kuzyna zza granicy. A żadnego iinego kuzyna za granicą anie nawet w Polsce nie powinno być.
I nie chodzi mi o urodzenie Stefana bo mam jego akt urodzenia tylko chcę poznać losy jego dalszego życia. A zaczęło się wszystko od jego listu na[pisanego z Warszawy do swojego brata w Koninie- to był rok 1931, a później niespodziewana wizyta trzeciego brata w Koninie w 1964 pzrez kuzyna zza granicy. A żadnego iinego kuzyna za granicą anie nawet w Polsce nie powinno być.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
nie o urodzeniu piszę
w księgach ludności "Konina" winien być odnotowany (upraszczam): jego urodzenie i wykreślenie może być
wykreślenie może być np z powodów:
- przeniesiony do kls-u warszawskiego (lub nie kls-u)
- zgon (raczej nie, choć...)
- wyjazd za granicę (nieważne czy z Hamburga, Warszawy)
- może być adnotacja "wydano paszport"
etc
sprawdź czy są i jeśli są - co w nich jest "konińskie" księgi ludności
w księgach ludności "Konina" winien być odnotowany (upraszczam): jego urodzenie i wykreślenie może być
wykreślenie może być np z powodów:
- przeniesiony do kls-u warszawskiego (lub nie kls-u)
- zgon (raczej nie, choć...)
- wyjazd za granicę (nieważne czy z Hamburga, Warszawy)
- może być adnotacja "wydano paszport"
etc
sprawdź czy są i jeśli są - co w nich jest "konińskie" księgi ludności
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Brzostowski_Mariusz

trochę to zawiłe jak dla mnie na dziś...
Nie bardzo rozumiem co oznacza wykreślono go do Warszawy
I cały ten akapit jest dla mnie mało zrozumiały.
Stefan który chyba wyjechał spłodził nie Stefana bo to nie trzyma się kupy. Owszem spłodził syna a ten syn odwiedził rodzinę ojca w Koninie i spłodził syna nazywając go na cześć swojego ojca także Stefanem.
Nie szukam krewnych czy znajomych tylko chcę się dowiedzieć czyim synem był zmarły w Bydgoszczy Stefan i po tej nitce szukać czy ojcem był syn Stefana tego z 1881 roku. Czyli Stefan miał syna X, a X miał syna Stefana
Nie bardzo rozumiem co oznacza wykreślono go do Warszawy
I cały ten akapit jest dla mnie mało zrozumiały.
Stefan który chyba wyjechał spłodził nie Stefana bo to nie trzyma się kupy. Owszem spłodził syna a ten syn odwiedził rodzinę ojca w Koninie i spłodził syna nazywając go na cześć swojego ojca także Stefanem.
Nie szukam krewnych czy znajomych tylko chcę się dowiedzieć czyim synem był zmarły w Bydgoszczy Stefan i po tej nitce szukać czy ojcem był syn Stefana tego z 1881 roku. Czyli Stefan miał syna X, a X miał syna Stefana
Mariuszu,
Przez uproszczenie utrudniasz rozwiązanie zagadki.
Wiadomo, że urodził się w Ciążeniu a to jednak nie tak blisko do Konina, wiadomo z kim i kiedy brał ślub i wiadomo jak się nazywały jego dzieci, gdzie się rodziły, co robił i gdzie etc. Tak jak pisałem te dane są ogólnie dostępne w necie. Jak jesteś zainteresowany uzyskaniem tych informacji pisz na priva.
Pozdrawiam
Janek
Wiadomo, że urodził się w Ciążeniu a to jednak nie tak blisko do Konina, wiadomo z kim i kiedy brał ślub i wiadomo jak się nazywały jego dzieci, gdzie się rodziły, co robił i gdzie etc. Tak jak pisałem te dane są ogólnie dostępne w necie. Jak jesteś zainteresowany uzyskaniem tych informacji pisz na priva.
Pozdrawiam
Janek
- Brzostowski_Mariusz

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
zerknij w meldunkowe.genealodzy.pl zobacz jak wygląda (nie za stara, tak z analogicznego okresu) księga, co zawiera, na co "możesz liczyć"
to dużo efektywniejszy sposób (jeśli się zachowały) pozyskania informacji o całej rodzinie niż "przereklamowane" metryki
a podstawowe do celów urzędowych (podatki, wojsko etc), nie na ASCm, a na kls-ach był oparty system informacji w XIX i na pozatku XX w
i odziedziczyliśmy go "prawi do wczoraj" - nie USC wysyłał informacje do WKU a "meldunki". Nie w USC, a w "meldunkach" info o dowodach, paszportach, skazaniach, ruchu ludności.
Jak nie ma - to nie ma , nie urodzisz.
ale jak jest to często komplet na srebrnej tacy z rodzeństwem, ślubem, zgonem wyjazdem (także za granicę) etc
grzech nie skorzystać:)
od drugiej strony - tez można...
to dużo efektywniejszy sposób (jeśli się zachowały) pozyskania informacji o całej rodzinie niż "przereklamowane" metryki
a podstawowe do celów urzędowych (podatki, wojsko etc), nie na ASCm, a na kls-ach był oparty system informacji w XIX i na pozatku XX w
i odziedziczyliśmy go "prawi do wczoraj" - nie USC wysyłał informacje do WKU a "meldunki". Nie w USC, a w "meldunkach" info o dowodach, paszportach, skazaniach, ruchu ludności.
Jak nie ma - to nie ma , nie urodzisz.
ale jak jest to często komplet na srebrnej tacy z rodzeństwem, ślubem, zgonem wyjazdem (także za granicę) etc
grzech nie skorzystać:)
od drugiej strony - tez można...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Brzostowski_Mariusz

- Brzostowski_Mariusz

--zelezny pisze:Mariuszu,
Pozdrawiam
Janek
No i cóż tak zamilkłeś???
Nie odpowiadasz ani na prywatne maile ani publicznie na forum! Gdzież są Twoje rewelacje na temat dotyczący Stefana z tego wątku. Czyżby Twoja fantazja się wyczerpała?
Może jednak wskażesz źródło z którego garściami czerpiesz te informacje!
--
Mariusz
*Moderacja - proszę zmienić ton wypowiedzi - pierwsze ostrzeżenie (JarekK)
- Barbara_Lendzion

Bardzo Cię przepraszam, ale czy mógłbyś troszkę grzeczniej. Nikt nie siedzi na forum cały dzień i wykaż trochę cierpliwości, a w tym czasie przeszukuj internet.Brzostowski_Mariusz pisze:--zelezny pisze:Mariuszu,
Pozdrawiam
Janek
No i cóż tak zamilkłeś???
Nie odpowiadasz ani na prywatne maile ani publicznie na forum! Gdzież są Twoje rewelacje na temat dotyczący Stefana z tego wątku. Czyżby Twoja fantazja się wyczerpała?
Może jednak wskażesz źródło z którego garściami czerpiesz te informacje!
--
Mariusz
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
- Brzostowski_Mariusz

- Brzostowski_Mariusz

Witam serdecznie.zelezny pisze:Mariuszu,
Pozdrawiam
Janek
Zwracam się ponownie do Ciebie Janku z prośbą o podanie mi źródła informacji o których piszesz.
Są to dla mnie bardzo istotne informacje.
Nie chodzi mi o miejsce urodzenia czy imiona rodziców Stefana bo to wiem od dawna i to jest dostępne w Internecie, ale o te dane które piszesz dalej w swoim poście: z kim i kiedy brał ślub, jak się nazywały jego dzieci i gdzie się urodziły, a także kim był i gdzie?
Pozdrawiam
Mariusz
- Brzostowski_Mariusz

To już jest Panu zapewne znane, ale wklejam ze źródłem.
http://www.basia.famula.pl/
Ciążeń (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1881
Stefan
, rodzice: Ludwik Brzostowski , Stanisława Kozłowska ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Mateusz Ciszewski - świadek
Piotr Ławnicki - świadek
Józef Juchniewicz - chrzestny
Maryanna Fonebera - chrzestna
Komentarz indeksującego:
urodzony 11 października 1881r. w Ciążeniu
chrzest 13 października 1881r. w Ciążeniu
Powidz (USC) - akt małżeństwa, rok 1878
Ludvig Brzostowski (28 lat)
, rodzice: Xaverius Brzostowski , Adolphine Meisner ,
Stanislawa Kozłowska (20 lat) , rodzice: Antonius Kozłowski , Bogumiła Klawitter ,
Josepha Sonennberg - świadek
Nicolaus Kozłowski - świadek
Tu jest akt ślubu http://searcharchives.pl/53/2027/0/3/14 ... /#tabSkany
http://www.basia.famula.pl/
Ciążeń (par. rzymsko-katolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1881
Stefan
, rodzice: Ludwik Brzostowski , Stanisława Kozłowska ,
Mateusz Ciszewski - świadek
Piotr Ławnicki - świadek
Józef Juchniewicz - chrzestny
Maryanna Fonebera - chrzestna
Komentarz indeksującego:
urodzony 11 października 1881r. w Ciążeniu
chrzest 13 października 1881r. w Ciążeniu
Powidz (USC) - akt małżeństwa, rok 1878
Ludvig Brzostowski (28 lat)
, rodzice: Xaverius Brzostowski , Adolphine Meisner ,
Stanislawa Kozłowska (20 lat) , rodzice: Antonius Kozłowski , Bogumiła Klawitter ,
Josepha Sonennberg - świadek
Nicolaus Kozłowski - świadek
Tu jest akt ślubu http://searcharchives.pl/53/2027/0/3/14 ... /#tabSkany
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
- Brzostowski_Mariusz

Witam.
Tak Katarzyno. Mam te dane i akt już od dość dawna. Są mi one znane.
Moja zagadka dotyczy nie samego faktu urodzenia Stefana czy danych jego rodziców tylko tego co się działo później. A po niedługim czasie rodzice Stefana i on sam przenieśli się do majątku Glinka koło Konina, a później do samego Konina. I od tego czasu losy Stefana nie są mi znane i chcę je poznać.
Ale bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie. Tym bardziej, że oczywiście dotyczą one zarówno samego Stefana którego tak usilnie poszukuję jak i dotyczą tematu mojego wątku.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję.
Mariusz
Tak Katarzyno. Mam te dane i akt już od dość dawna. Są mi one znane.
Moja zagadka dotyczy nie samego faktu urodzenia Stefana czy danych jego rodziców tylko tego co się działo później. A po niedługim czasie rodzice Stefana i on sam przenieśli się do majątku Glinka koło Konina, a później do samego Konina. I od tego czasu losy Stefana nie są mi znane i chcę je poznać.
Ale bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie. Tym bardziej, że oczywiście dotyczą one zarówno samego Stefana którego tak usilnie poszukuję jak i dotyczą tematu mojego wątku.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję.
Mariusz