Niedzieliska koło Łowicza okolo 1862 roku - jaka to parafia?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marciniak_ewa

Sympatyk

Niedzieliska koło Łowicza okolo 1862 roku - jaka to parafia?

Post autor: marciniak_ewa »

Witam,

Podczas moich poszukiwań natknęłam się na akt zaślubin z 1880 roku z parafii Kiernozia, który mówi ze moja praprababka Władysława Rudkowska urodzona była i mieszkała we wsi Niedzieliska. Ponieważ nie znam języka rosyjskiego nie mogę być całkowicie pewna ze dobrze rozszyfrowałam ten dokument ale według moich obliczeń musiała urodzić się kolo 1862 go roku i prawdopodobnie jej rodzice to Karol i Marianna z domu Guziak. Przeszukalam dostępne metryki online z parafii Kiernozia z tego okresu i nie tylko nie natknęłam się na jakikolwiek zapis na temat Władysławy ale tez dziwnym zbiegiem okoliczności nie znalazłam żadnego zapisu dotyczącego wsi Niedzieliska. Przeszukalam również zbiory metryk online dla parafii Kocierzew i Złaków, które sąsiadują z parafią - niestety z mizernym skutkiem.

Czy ktoś wie może czy Niedzieliska należały w tym okresie do parafii Kiernozia i gdzie ewentualnie powinnam szukac aktu urodzenia ?

Byłabym bardzo wdzięczna za wszelka pomoc.

pozdrawiam,

Ewa
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Według Tabeli miast, wsi i osad, Królestwa Polskiego (…) z 1827 toku [ tom 2, strona 43 ] są 3 miejscowości, które mogą mieć coś wspólnego z miejscem urodzenia Twojej prababci, to jest:
• „Niedzieliska – województwo Lubelskie, obwód Zamoyski, powiat Zamoyski, parafia Wielącza, własność prywatna;
• Niedzieliska – województwo Mazowieckie, obwód Gostyński, powiat Gostyński, parafia Jamno, własność prywatna;
• Niedzielisko – województwo Kaliskie, obwód Wieluński, powiat Wieluński, parafia Wieluń, własność prywatna”.

Według Skorowidza Królestwa Polskiego (…) z 1877 roku [ tom 1, strona 412 ] te same miejscowości zmieniły nieco administracyjne położenie [ nie zmieniły przynależności parafialnej dwie wsie natomiast jedna zmieniła przynależność ]:
• „Niedzieliska – gubernia Lubelska, powiat Zamojski, gmina Lipsko, parafia Wielącza;
• Niedzieliska – gubernia Warszawska, powiat Sochaczewski, gmina Iłów, parafia Jamno;
• Niedzielisko – gubernia Kaliska, powiat Wieluński, gmina Wydrzyn, parafia Czarnożyły.

Pozdrawiam – Roman.
marciniak_ewa

Sympatyk

Roman i Krzysztof,

Dziękuje wam obu za szybką odpowiedź. Na pewno zapis dotyczy województwa mazowieckiego/powiatu Sochaczewskiego.Jak widze w 1854 roku przeniesiono parafię z Jamna do Słubic. Czy ktoś orientuje się czy urząd stanu cywilnego znajdowal się zazwyczaj w tej samej miejscowości co kościół parafialny ?

Przesłane linki niestety nie maja dostępnych skanów czy jest jakiś sposób żeby obejrzeć skany online czy jestem bez szans ? Jestem bardzo początkującym poszukiwaczem więc może ktoś mogliby mi poradzić w tej kwestii.
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Nie trzeba szukać daleko. Są też Niedzieliska w parafii Kiernozia
Pozdrawiam
Jurek
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam ponownie.

Dodatkowo sprawdziłem Przewodnik po Królestwie Polskim z 1902 roku, w tomie 2 na stronie 9 wymienione są 3 miejscowości o nazwie Niedzieliska i jedna o nazwie Niedzielisko. Zatem od 1877 roku przybyła jedna miejscowość o nazwie Niedzieliska.

Niedzieliska:
• Wieś i folwark – gubernia Lubelska, powiat Zamojski, gmina Mokre, parafia Wieląza;
• Kolonia, szkoła – gubernia Warszawska, powiat Sochaczewski, gmina Iłów, parafia Kiernozia;
• Folwark, ciegielnia – gubernia Siedlecka, powiat Włodawski, gmina Romanów, parafia Wisznice;
Niedzielisko:
• Wieś i folwark – gubernia Kaliska, powiat Wieluński, gmina Wydrzyn, parafia Wieluń.
Sprawdziłem też Słownik geograficzny Królestwa Polskiego (…). W słowniku tym są powyżej wymienione miejscowości oraz jeszcze jedna osada o nazwie Niedzieliska, która była osadą fabryczną i powstała przy hucie cynkowej niedaleko Jaworzna.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_VII/63

Jurek w swoim poście napisał: „Nie trzeba szukać daleko. Są też Niedzieliska w parafii Kiernozia”. Otóż jeżeli chodzi o kolonię Niedzieliska, o której wspomina Jurek, to moim zdaniem jest to ta sama miejscowość, która w 1827 roku należała do parafii Jamno, w roku 1877 przynależała też do parafii Jamno a w roku 1902 już należała do parafii Kiernozia pod wezwaniem św. Małgorzaty. Obecnie wieś ta też należy do parafii Kiernozia, która znajduje się w miejscowości Kiernozia, w gminie Kiernozia
Księgi parafialne zachowały się od 1808 roku. Proboszczem jest ks. Maciej Zakrzewski [ tel. (0-24) 277 90 15 ]. Wszystko wskazuje na to, że Twoja prababcia urodziła się we wsi Niedzieliska, która obecnie znajduje się w gminie Kiernozia, w powiecie łowickim, w województwie łódzkim.

Za Królestwa Polskiego gmina Kiernozia należała do powiatu gosty(ni)ńskiego w guberni warszawskiej. 28 sierpnia 1870 do gminy przyłączono pozbawioną praw miejskich Kiernozię. W okresie międzywojennym gmina należała do powiatu gostynińskiego w woj. warszawskim. 1 marca 1922 gminę przeniesiono do powiatu łowickiego w tymże województwie. 1 kwietnia 1939 roku gminę wraz z całym powiatem łowickim przeniesiono do woj. łódzkiego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kiernozia_(gmina)
Mając to na uwadze, można wysnuć wniosek, że kolonia Niedzieliska po 1877 roku została włączona do parafii Kiernozia.
Ewo, jeżeli Twoja prababcia urodziła się około 1862 roku, to moim zdaniem jej aktu urodzenia [ oraz jej przodków ] należało by poszukać w parafii Jamno. Jeżeli, jak sama napisałaś w swoim poście, kolonia Niedzieliska w 1854 roku należała do parafii Słubice, to też należy w tej parafii poszukać metryk.

Ewo, jeżeli nie będzie metryki urodzenia Twojej prababci w parafii Jamno ewentualnie w parafii Słubice, to proponuję poszukać jej w innych parafiach, o których napisałem powyżej.

W 1862 roku proboszcz parafii był jednocześnie urzędnikiem Urzędu Stanu Cywilnego [ wcześniej też ( gdzieś od 1825 roku ) i później też ksiądz był jednocześnie urzędnikiem Stanu Cywilnego ]

Pozdrawiam – Roman.
marciniak_ewa

Sympatyk

Witam,

Myślę że masz rację że to jest ta sama parafia- sprawdzając na mapie nie da się nie zauważyć jak blisko z Niedzielic jest do Slubic a myślę że byłoby to małoprawdopodobne żeby dwie wsie o takiej samej nazwie były zlokalizowane w tak niedalekiej odległości.

Jedyna kwestia która mnie teraz bardzo nurtuje to jak zdobyć dostęp do ksiąg, których skanów nie ma w szukajwarchiwach.pl. Niestety mieszkam poza granicami kraju i nie mam możliwości podjechać i poszukać w archiwach. Jak to jest że skanami?- dlaczego są dostępne dla niektórych parafii a dla innych nie? Czy są udostępniane partiami? Czy można się spodziewać że kiedys zostaną udostępnione?

Jeszcze raz dziękuje za wysiłek włożony w wyszukanie informacji i pomoc.
pozdrawiam ,

Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”