Czy istnieje taka możliwość, napisania do Archiwum?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Czy istnieje taka możliwość, napisania do Archiwum?

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Czy istnieje możliwość napisania listu do danego archiwum z poleceniem poszukania aktu (z podaniem: imienia, nazwiska dokładniej daty i miejsca urodzenia oraz imionami rodziców) i odesłaniem go z poleceniem zapłaty pod askazany przeze mnie adres??
Jeżeli tak to ile taki zabieg kosztuje i ile czeka się na odpowiedź??
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Czy istnieje taka możliwość?

Post autor: Krystyna_Urbanowicz »

Ja się kontaktuję z AP drogą mailową.
Odpis interesującego mnie akty dostaję listem ,ale można też otrzymać mailem.
Cenny są różne ,zależy od archiwum,ale nie wygórowane.

Pozdrawiam Krystyna.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Ceny są różne w różnych archiwach. Najczęściej archwia realizują zamówienie wtedy kiedy mają już zapłatę za kserokopię czy fotokopię na swoim koncie bankowym. Aby przyspiszyć realizację proszą o przesłanie potwierdzenia zapłaty listownie lub seskanowene e'mailem.
Nigdy nie spotkałam się z tym aby wysyłali za zaliczeniem pocztowym.
Ale najlepiej sam zadzwoń do archiwum i się dowiedz.
Alicja
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję serdecznie;)
Awatar użytkownika
Brzezicka_Ilona

Sympatyk

Post autor: Brzezicka_Ilona »

Witam :)
Ja koresponduję z różnymi Archiwami , tradycyjną drogą pocztową ( zawsze listem poleconym )
Piszę w nim , czego szukam ( czyli : imię , nazwisko , data ). Przede wszystkim musi być uwzględniona parafia , pokrewieństwo i oczywiście , iż jest to potrzebne do celów genealogicznych.
Archiwum odpisuje , co znaleźli , ile to kosztuje - koszt aktu , numer / znak sprawy , numer konta , na który należy wpłacić pieniądze , powołując się na znak.
Jeśli nie znam dokładnej daty piszę prośbę o 1-godzinną kwarendę aktu np. urodzenia ( cena zależy od Archiwum ) podając : imię , nazwisko oraz przybliżony rok. Oczywiście parafia , cel genealogia , pokrewieństwo.
Pozdrawiam
Ilona
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

A jak długo zazwyczaj czeka Pani na taki list zwrotny?
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jeżeli nie zna pan numeru aktu, to mogą zażyczyć sobie pieniędzy za kwerendę /pewnie za pół godziny/. Lepiej wszystko ustalić wcześniej mailowo czy telefonicznie, niż żeby później być zaskoczonym rachunkiem. Forumowicze z pewnością panu dokladniej doradzą, jeśli napisze pan, o jakie archiwum chodzi.

pozdrawiam - tomek
Ostatnio zmieniony czw 20 sie 2009, 22:32 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Chodzi mi o archiwum w Łowiczu...
Awatar użytkownika
Brzezicka_Ilona

Sympatyk

Post autor: Brzezicka_Ilona »

Witam
Tomek1973 ma rację , zawsze można przedzwonić i dowiedzieć się.

W moim przypadku , nie podawałam sygnatury.
Z archiwum w Lublinie , na odpowiedź czeka się około 1,5 miesiąca.
Archiwum w Radomiu odpowiedziało mi po niecałych 2 tygodniach.
Archiwum Kielce , też ok. 2 tygodni.
Wszystko zależy od tego ile mają zamówień.
Z Archiwum w Łowiczu nie korespondowałam , dlatego uważam , że rada Tomka1973 , jest bardzo dobra.
Pozdrawiam
Ilona
elly33

Sympatyk

Post autor: elly33 »

Witajcie, pozwólcie że się przyłączę do dyskusji

Ja też korespondowałam z AP w Kielcach zawsze szło bardzo szybko i sprawnie. Zamawiałam Mailem 1-2 tygodni i otrzymywałam Mailem odpowiedz tak jak powyrzej pisaliście.

Tylko jak to jest z Archiwum Diecezjalnym ? np. w Poznaniu.
Najpierw próbowałam się przez 2 dni do nich dodzwonić i nic. Dziś postanowiłam napisać Meilem o co mi chodzi i czego szukam. I teraz jestem bardzo ciekawa czy też tak łatwo pójdzie jak w AP. Czytałam już we wcześniejszych listach ,że AD nie szuka i niewysyła żadnych Akt. Trzeba sobie samemu szukać. Jak mam to zrobić jak mieszkam ok. 650 km od Poznania???? Do tej pory niemiałam kontaktu z AD

Cieplutko pozdrawiam z Algermissen Elly
magdabenz

Sympatyk

Post autor: magdabenz »

Witam,

Ja korzystałam z usług Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu. Można tam zlecić kwarendę - za opłatą poszukają informacji i wyślą wiadomość. Trzeba jednak czekać na odpowiedź dosyć długo. Ja czekałam około 3 -4 miesiecy.
Najpierw trzeba pocztą wysłać do nich list, w ktorym opisać należy czego dotyczą poszukiwania. Adres: Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu. ul. Ks.Ignacego Posadzego 2, 61-108 Poznań. Jednocześnie należy przesłać przekazem pocztowym kwotę 40 zl z tytułu rozpoczęcia kwarendy.
Najlepiej podaj do korespondencji adres w Polsce - ja tak zrobiłam - będzie prościej.
W moim przypadku po około 3-4 miesiącach dostałam list z odpowiedzią . Podano mi informacje,które odnaleziono i czas jaki trwały poszukiwania. Za każdą godzinę poszukiwań płaci się 30 zł. (w tym wlicza się kowtę którą wpłaciłam na początku-za rozpoczęcie kwarendy.) Pierwsza godzina płatna jest chyba 40 zł. Jeśli więc moja kwarenda zajęła 3 godziny to musiałam dopąłcic 60 zł - za 2 godziny.

Najlepiej jednak skontaktuj się z nimi przez e-mail, możliwe że coś się zmieniło: sekretariat@aap.poznan.pl. Jest też strona internetowa : www.aap.poznan.pl.
Z tego co wiem w wakacje jest nieczynne.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań,
Magda.
elly33

Sympatyk

Post autor: elly33 »

Dziękuję ci Magdo,

to już coś więcej. Nawet jak się czeka do 4 miesięcy to nic nie szkodzi, warzne że wogóle coś przyjdzie. Napisałam do AD w Poznaniu dokładną datę i nazwiska poniewarz szukam Metryki mojego pradziadka. Podałam równierz imiona i nazwiska rodziców. Czy to by wystarczyło? Mogę też przesłać pieniądze tylko w AP przychodził mi rachunek z E- mailem i numer konta. Niewiem czy AD tak robi.

Cieplutko pozdrawiam

Elly
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”