Czy istnieje taka możliwość, napisania do Archiwum?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Tomasz_Swierzb

Czy istnieje taka możliwość, napisania do Archiwum?
Czy istnieje możliwość napisania listu do danego archiwum z poleceniem poszukania aktu (z podaniem: imienia, nazwiska dokładniej daty i miejsca urodzenia oraz imionami rodziców) i odesłaniem go z poleceniem zapłaty pod askazany przeze mnie adres??
Jeżeli tak to ile taki zabieg kosztuje i ile czeka się na odpowiedź??
Jeżeli tak to ile taki zabieg kosztuje i ile czeka się na odpowiedź??
-
Krystyna_Urbanowicz

Czy istnieje taka możliwość?
Ja się kontaktuję z AP drogą mailową.
Odpis interesującego mnie akty dostaję listem ,ale można też otrzymać mailem.
Cenny są różne ,zależy od archiwum,ale nie wygórowane.
Pozdrawiam Krystyna.
Odpis interesującego mnie akty dostaję listem ,ale można też otrzymać mailem.
Cenny są różne ,zależy od archiwum,ale nie wygórowane.
Pozdrawiam Krystyna.
-
AlicjaSurmacka

Ceny są różne w różnych archiwach. Najczęściej archwia realizują zamówienie wtedy kiedy mają już zapłatę za kserokopię czy fotokopię na swoim koncie bankowym. Aby przyspiszyć realizację proszą o przesłanie potwierdzenia zapłaty listownie lub seskanowene e'mailem.
Nigdy nie spotkałam się z tym aby wysyłali za zaliczeniem pocztowym.
Ale najlepiej sam zadzwoń do archiwum i się dowiedz.
Alicja
Nigdy nie spotkałam się z tym aby wysyłali za zaliczeniem pocztowym.
Ale najlepiej sam zadzwoń do archiwum i się dowiedz.
Alicja
-
Tomasz_Swierzb

Dziękuję serdecznie;)
- Brzezicka_Ilona

Witam
Ja koresponduję z różnymi Archiwami , tradycyjną drogą pocztową ( zawsze listem poleconym )
Piszę w nim , czego szukam ( czyli : imię , nazwisko , data ). Przede wszystkim musi być uwzględniona parafia , pokrewieństwo i oczywiście , iż jest to potrzebne do celów genealogicznych.
Archiwum odpisuje , co znaleźli , ile to kosztuje - koszt aktu , numer / znak sprawy , numer konta , na który należy wpłacić pieniądze , powołując się na znak.
Jeśli nie znam dokładnej daty piszę prośbę o 1-godzinną kwarendę aktu np. urodzenia ( cena zależy od Archiwum ) podając : imię , nazwisko oraz przybliżony rok. Oczywiście parafia , cel genealogia , pokrewieństwo.
Ja koresponduję z różnymi Archiwami , tradycyjną drogą pocztową ( zawsze listem poleconym )
Piszę w nim , czego szukam ( czyli : imię , nazwisko , data ). Przede wszystkim musi być uwzględniona parafia , pokrewieństwo i oczywiście , iż jest to potrzebne do celów genealogicznych.
Archiwum odpisuje , co znaleźli , ile to kosztuje - koszt aktu , numer / znak sprawy , numer konta , na który należy wpłacić pieniądze , powołując się na znak.
Jeśli nie znam dokładnej daty piszę prośbę o 1-godzinną kwarendę aktu np. urodzenia ( cena zależy od Archiwum ) podając : imię , nazwisko oraz przybliżony rok. Oczywiście parafia , cel genealogia , pokrewieństwo.
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
-
Tomasz_Swierzb

A jak długo zazwyczaj czeka Pani na taki list zwrotny?
Jeżeli nie zna pan numeru aktu, to mogą zażyczyć sobie pieniędzy za kwerendę /pewnie za pół godziny/. Lepiej wszystko ustalić wcześniej mailowo czy telefonicznie, niż żeby później być zaskoczonym rachunkiem. Forumowicze z pewnością panu dokladniej doradzą, jeśli napisze pan, o jakie archiwum chodzi.
pozdrawiam - tomek
pozdrawiam - tomek
Ostatnio zmieniony czw 20 sie 2009, 22:32 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Swierzb

Chodzi mi o archiwum w Łowiczu...
- Brzezicka_Ilona

Witam
Tomek1973 ma rację , zawsze można przedzwonić i dowiedzieć się.
W moim przypadku , nie podawałam sygnatury.
Z archiwum w Lublinie , na odpowiedź czeka się około 1,5 miesiąca.
Archiwum w Radomiu odpowiedziało mi po niecałych 2 tygodniach.
Archiwum Kielce , też ok. 2 tygodni.
Wszystko zależy od tego ile mają zamówień.
Z Archiwum w Łowiczu nie korespondowałam , dlatego uważam , że rada Tomka1973 , jest bardzo dobra.
Tomek1973 ma rację , zawsze można przedzwonić i dowiedzieć się.
W moim przypadku , nie podawałam sygnatury.
Z archiwum w Lublinie , na odpowiedź czeka się około 1,5 miesiąca.
Archiwum w Radomiu odpowiedziało mi po niecałych 2 tygodniach.
Archiwum Kielce , też ok. 2 tygodni.
Wszystko zależy od tego ile mają zamówień.
Z Archiwum w Łowiczu nie korespondowałam , dlatego uważam , że rada Tomka1973 , jest bardzo dobra.
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
Witajcie, pozwólcie że się przyłączę do dyskusji
Ja też korespondowałam z AP w Kielcach zawsze szło bardzo szybko i sprawnie. Zamawiałam Mailem 1-2 tygodni i otrzymywałam Mailem odpowiedz tak jak powyrzej pisaliście.
Tylko jak to jest z Archiwum Diecezjalnym ? np. w Poznaniu.
Najpierw próbowałam się przez 2 dni do nich dodzwonić i nic. Dziś postanowiłam napisać Meilem o co mi chodzi i czego szukam. I teraz jestem bardzo ciekawa czy też tak łatwo pójdzie jak w AP. Czytałam już we wcześniejszych listach ,że AD nie szuka i niewysyła żadnych Akt. Trzeba sobie samemu szukać. Jak mam to zrobić jak mieszkam ok. 650 km od Poznania???? Do tej pory niemiałam kontaktu z AD
Cieplutko pozdrawiam z Algermissen Elly
Ja też korespondowałam z AP w Kielcach zawsze szło bardzo szybko i sprawnie. Zamawiałam Mailem 1-2 tygodni i otrzymywałam Mailem odpowiedz tak jak powyrzej pisaliście.
Tylko jak to jest z Archiwum Diecezjalnym ? np. w Poznaniu.
Najpierw próbowałam się przez 2 dni do nich dodzwonić i nic. Dziś postanowiłam napisać Meilem o co mi chodzi i czego szukam. I teraz jestem bardzo ciekawa czy też tak łatwo pójdzie jak w AP. Czytałam już we wcześniejszych listach ,że AD nie szuka i niewysyła żadnych Akt. Trzeba sobie samemu szukać. Jak mam to zrobić jak mieszkam ok. 650 km od Poznania???? Do tej pory niemiałam kontaktu z AD
Cieplutko pozdrawiam z Algermissen Elly
Witam,
Ja korzystałam z usług Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu. Można tam zlecić kwarendę - za opłatą poszukają informacji i wyślą wiadomość. Trzeba jednak czekać na odpowiedź dosyć długo. Ja czekałam około 3 -4 miesiecy.
Najpierw trzeba pocztą wysłać do nich list, w ktorym opisać należy czego dotyczą poszukiwania. Adres: Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu. ul. Ks.Ignacego Posadzego 2, 61-108 Poznań. Jednocześnie należy przesłać przekazem pocztowym kwotę 40 zl z tytułu rozpoczęcia kwarendy.
Najlepiej podaj do korespondencji adres w Polsce - ja tak zrobiłam - będzie prościej.
W moim przypadku po około 3-4 miesiącach dostałam list z odpowiedzią . Podano mi informacje,które odnaleziono i czas jaki trwały poszukiwania. Za każdą godzinę poszukiwań płaci się 30 zł. (w tym wlicza się kowtę którą wpłaciłam na początku-za rozpoczęcie kwarendy.) Pierwsza godzina płatna jest chyba 40 zł. Jeśli więc moja kwarenda zajęła 3 godziny to musiałam dopąłcic 60 zł - za 2 godziny.
Najlepiej jednak skontaktuj się z nimi przez e-mail, możliwe że coś się zmieniło: sekretariat@aap.poznan.pl. Jest też strona internetowa : www.aap.poznan.pl.
Z tego co wiem w wakacje jest nieczynne.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań,
Magda.
Ja korzystałam z usług Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu. Można tam zlecić kwarendę - za opłatą poszukają informacji i wyślą wiadomość. Trzeba jednak czekać na odpowiedź dosyć długo. Ja czekałam około 3 -4 miesiecy.
Najpierw trzeba pocztą wysłać do nich list, w ktorym opisać należy czego dotyczą poszukiwania. Adres: Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu. ul. Ks.Ignacego Posadzego 2, 61-108 Poznań. Jednocześnie należy przesłać przekazem pocztowym kwotę 40 zl z tytułu rozpoczęcia kwarendy.
Najlepiej podaj do korespondencji adres w Polsce - ja tak zrobiłam - będzie prościej.
W moim przypadku po około 3-4 miesiącach dostałam list z odpowiedzią . Podano mi informacje,które odnaleziono i czas jaki trwały poszukiwania. Za każdą godzinę poszukiwań płaci się 30 zł. (w tym wlicza się kowtę którą wpłaciłam na początku-za rozpoczęcie kwarendy.) Pierwsza godzina płatna jest chyba 40 zł. Jeśli więc moja kwarenda zajęła 3 godziny to musiałam dopąłcic 60 zł - za 2 godziny.
Najlepiej jednak skontaktuj się z nimi przez e-mail, możliwe że coś się zmieniło: sekretariat@aap.poznan.pl. Jest też strona internetowa : www.aap.poznan.pl.
Z tego co wiem w wakacje jest nieczynne.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań,
Magda.
Dziękuję ci Magdo,
to już coś więcej. Nawet jak się czeka do 4 miesięcy to nic nie szkodzi, warzne że wogóle coś przyjdzie. Napisałam do AD w Poznaniu dokładną datę i nazwiska poniewarz szukam Metryki mojego pradziadka. Podałam równierz imiona i nazwiska rodziców. Czy to by wystarczyło? Mogę też przesłać pieniądze tylko w AP przychodził mi rachunek z E- mailem i numer konta. Niewiem czy AD tak robi.
Cieplutko pozdrawiam
Elly
to już coś więcej. Nawet jak się czeka do 4 miesięcy to nic nie szkodzi, warzne że wogóle coś przyjdzie. Napisałam do AD w Poznaniu dokładną datę i nazwiska poniewarz szukam Metryki mojego pradziadka. Podałam równierz imiona i nazwiska rodziców. Czy to by wystarczyło? Mogę też przesłać pieniądze tylko w AP przychodził mi rachunek z E- mailem i numer konta. Niewiem czy AD tak robi.
Cieplutko pozdrawiam
Elly