Trepkowie i Widawscy, Częstochowa -> Drzewica?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

zvid3

Sympatyk

Trepkowie i Widawscy, Częstochowa -> Drzewica?

Post autor: zvid3 »

Witam, jakiś czas temu przedstawiałem na forum problem ze znalezieniem miejsca urodzenia przodka:

Po krótce - poszukuję Stanisława Widawskiego, zmarłego w 1820 r. w Brzustowcu (par Drzewica). Jego syn i potomkowie żyli w Brzustowcu. Jednak pierwsza wzmianka o jakichkolwiek Widawskich na tych terenach to 1804 r. W aktach ślubu czy zgonu nie ma żadnych informacji o parafii urodzenia. Ani Stanisław, ani jego syn Fabian nie urodzili się w Brzustowcu. Rodzinne pogłoski mówią o tym, że pochodzą z "okolic Częstochowy", a także, że byli oni herbowi. Faktycznie istnieją duże skupiska nazwiska Widawski w tamtych stronach (wg. indeksów ze strony Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej)
Niestety od tamtego czasu nic się w tej sprawie nie ruszyło, nadal żadnych śladów po Stanisławie i Fabianie. Ostatnio jednak wpadła mi do głowy inna teoria. Mianowicie wg. rodzinnych opowieści, moi przodkowie pozostawiali w komitywie z rodem Trepków, dziedzicami części Brzustowca (par. Drzewica), prowadząc m.in owczarnie. Ma to jakieś potwierdzenie w dokumentach, gdyż zarówno Stanisław (1770-1820), jak i jego syn i wnuk byli owczarzami, co wynika z akt parafialnych. Co ciekawe, dzieci Stanisława rodziły się w domu pod nr. 1, był to dom dziedzica innej części wsi, Pytowskiego.
W okolicach Częstochowy Trepkowie również byli dziedzicami wielu wsi, co znaleźć można m.in w księdze "Lustracya dymów i podanie ludności" 1789.
Moja teoria zakłada, że Widawscy byli czymś w rodzaju klienteli tego rodu, czy możliwe, że to z nimi mogli przybyć do Brzustowca ? Czy przy braku jakiegokolwiek zaczepienia z Widawskimi, warto pochylić się nad historią Trepków? Jako ród oficjalnie herbowy może łatwiej będzie ich prześledzić?
Proszę o wszelkie porady jak i informacje o Widawskich i Trepkach zarówno "częstochowskich" jak i tych z Brzustowca. Utknąłem i szczerze mówiąc kompletnie nie mam pomysłu co dalej zrobić.

Pozdrawiam, Patryk Widawski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”