Rypina - Witulin, woj. lubelskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Rypina - Witulin, woj. lubelskie

Post autor: sstudzinska »

Temat: "nazwisko Rypina - Witulin, woj. lubelskie"*

Mój pradziadek, Michał Rypina, syn Jana i Kseni Zielińskiej urodził się w Witulinie, w parafii prawosławnej (prawdopodobnie byli unitami). Czy ktoś na forum ma może informacje o rodzinie Rypinów, lub ma to nazwisko w swoim drzewie?

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Pozdrawiam,Sylwia
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

nazwisko Rypina - Witulin, woj. lubelskie

Post autor: Krasowska_Katarzyna »

Ja mam Rypinów Unitów ze wsi Litewniki par. Chłopków. Nie tak daleko od Witulina :)
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Prawdopodobnie są spokrewnieni z tymi, których szukam. A czy udało ci się zidentyfikować ich przodków? Bo mi na prapradziadkach urywa się ślad.
Pozdrawiam,Sylwia
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Udalo mi sie. Nie mam w tej chwili dostepu do swojego drzewa, ale jak najszybciej bede mogla to ich tu wypisze.
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Dziękuję i czekam z niecierpliwością:)
Pozdrawiam,Sylwia
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Moi Rypinowie: praprababcia Anna Bochenek z d. Rypina ur. 1862 w Litewnikach. Jej rodzice to Bazyli (1842) i Anastazja (1837) z d. Równiez Rypina. Rodzice Bazylego: Jan (1820) i Marianna Sidoruk,Anastazji: Bazyli (1815) i Marianny Ziatjuczuk (???). Rodzice Jana: Jan i Tekla Naumianka a Bazylego to Jan i Marianna Jakubiak. Wszyscy z Litewnik. Niestety rodzenstwa nie spisywalam.
Pozdrawiam
Kasia
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

witajcie
A propo Rypinów są też w parafii Kornica i Huszlew
A ja proszę o pomoc w poszukiwaniu rodzin Romaniuk i Horbowicz w waszych parafiach bardzo proszę o pomoc piszcie na maila do mnie na adres e mail pperucki@wp.pl
Przemek
Pozdrawiam
marcinrypina

Post autor: marcinrypina »

Ja jestem Rypina z Litewnik (dawan parafia Unicka), tutaj jest matecznik Rypinów.
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

.

Panie Marcinie, bardzo możliwe, że jest pan moim kuzynem. Niestety, w tej linii udało mi się dotrzeć jedynie do moich prapradziadków z Witulina.
Pozdrawiam,Sylwia
marcinrypina

.

Cześć Sylwia.
W którym roku są urodzeni prapradziadkowie ?. jakich mieli rodziców?. Może coś da się ustalić.
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Jan Rypina 1875-1947 i Ksenia z d. Zielińska, tutaj żadnych dat nie mam, mieszkali w Witulinie.
Pozdrawiam,Sylwia
marcinrypina

Akurat po powstaniu styczniowym zlikwidowano parafię unicką w Chłopkowie i zastąpiono ją parafią prawosławną. Ciężko mi znaleźć w księgach chrztu (pisanych już cyrylicą)aby zgłaszali nowonarodzonych członków rodziny (twardo trzymali się swojej wiary). Więc trudno będzie prapradziadka odszukać. Chyba że po ukazie cara Mikołaja II z 30 kwietnia 1905 r. wpisał się do księgi urodzeń w parafii katolickiej w Sarnakach. Tak robił mój prapradziadek Paweł. Warto tam sprawdzić.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

marcinrypina pisze:Akurat po powstaniu styczniowym zlikwidowano parafię unicką w Chłopkowie i zastąpiono ją parafią prawosławną. Ciężko mi znaleźć w księgach chrztu (pisanych już cyrylicą)aby zgłaszali nowonarodzonych członków rodziny (twardo trzymali się swojej wiary). Więc trudno będzie prapradziadka odszukać.
Akurat parafia unicka w Chłopkowie działała jeszcze w roku 1875. W tym też roku zlikwidowano Diecezję Chełmską kościoła grecko-katolickiego, a wszystkie parafie unickie przypisano do prawosławia.
sstudzinska pisze:Jan Rypina 1875-1947 i Ksenia z d. Zielińska, tutaj żadnych dat nie mam, mieszkali w Witulinie.
Akt urodzenia Jana Rypiny syna Michała jest dostępny pod linkiem:
Akt U-82/1875
http://szukajwarchiwach.pl/35/1970/0/2. ... nWaW0QZlUA

Oczywiście do Ciebie należy weryfikacja, czy to szukana osoba.

Pozdrawiam
Krzysztof
szycwieslaw

Sympatyk

Post autor: szycwieslaw »

Sylwio, nie wiem czy dotarłaś do aktu urodzenia Michała Rypiny akt 136/1899
par. prawosł. Witulin

http://szukajwarchiwach.pl/35/2318/0/1. ... JpZ9TFhPAw

Z tego aktu wynika że ojciec Michała - Jan Rypina s. Kiryła ur. się ok. 1861 a
jego żona Ksenia Zielińska c. Józefa ur. ok. 1863.

W poście podajesz że Jan Rypina żył w latach 1875 - 1947, skąd taka różnica ?, może masz dane zupełnie innej osoby.

Pozdrawiam,
Wiesław
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

szycwieslaw pisze:Sylwio, nie wiem czy dotarłaś do aktu urodzenia Michała Rypiny akt 136/1899
par. prawosł. Witulin

http://szukajwarchiwach.pl/35/2318/0/1. ... JpZ9TFhPAw

Z tego aktu wynika że ojciec Michała - Jan Rypina s. Kiryła ur. się ok. 1861 a
jego żona Ksenia Zielińska c. Józefa ur. ok. 1863.

W poście podajesz że Jan Rypina żył w latach 1875 - 1947, skąd taka różnica ?, może masz dane zupełnie innej osoby.

Pozdrawiam,
Wiesław

Dziękuję bardzo :) Wygląda na to, że za swojego prapradziadka uznałam inną osobę jestem Panu bardzo wdzięczna za pomoc :k:
A czy w akcie wymieniony jest zawód? Pradziadek był kowalem, więc ciekawa jestem czy to było zajęcie z pokolenia na pokolenie, czy rodzice byli po prostu rolnikami.
Pozdrawiam,Sylwia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”