Jak wyglądała zamożność gospodarza polskiego w XVIII wieku?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Konrad_Konrad

Sympatyk

Jak wyglądała zamożność gospodarza polskiego w XVIII wieku?

Post autor: Konrad_Konrad »

Witam,

Udało mi się dotrzeć do moich przodków żyjących w XVIII w. w podkrakowskiej wsi- Sułoszowie.

I mam takie pytanie czy mojego przodka Pawła Cadra i jego ojca Franciszka można nazwać dosyć zamożnymi gospodarzami/włościanami/chłopami w ówczesnych realiach wiejskich?

http://szukajwarchiwach.pl/29/30/0/3/43 ... 6e0X1swO4A

Dom 240- Paweł Cader

Z załączonego spisu ludności z lat 1790/91 można się dowiedzieć, iż chłopi posiadali swoją służbę. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat. Czy mógłby ktoś podesłać jakiejś ciekawe linki z informacjami o sytuacji chłopów w XVIII wieku?

I proszę mnie nakierować czy rodzina Cadrów z domu 236 i moi przodkowie z domu 240, to najprawdopodobniej jedna i ta sama rodzina? Chcę nadmienić iż znalazłem w tych spisach, aż 4 rodziny Cadrów.

Jak wynika z bazy danych pradziad, iż akta metrykalne Sułoszowskie sięgają 1753 roku, a od 1753 do 1809 jest tylko sporządzony wykaz alfabetyczny. Co mogę znaleźć w tym wykazie, czy jest tam więcej danych np. imię ojca i matki?

I gdzie mogę znaleźć więcej starych dokumentów?

Pozdrawiam,
Konrad P.
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: Hermanos »

Jeżeli dysponujesz takim spisem, to nie sądzę, że jest konieczność sięgania do innych źródeł, aby ustalić czy posiadanie służącego było wyznacznikiem wyższego statusu. Przekartkuj sobie kilka stron odnotowując ile rodzin go miało i voila! Jak 3/4, to chyba nie ma się z czego cieszyć - jak co piąta to pewnie Twoi przodkowie mieli co do garnka włożyć ;)

Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Konrad_Konrad

Sympatyk

Post autor: Konrad_Konrad »

Przekartkowałem spis ludności z 1790 r. i wygląda to następująco:

1. W Zamku: 2 służących, 1 pachołek
2. Ekonom: 4 służących
3. Pis. Brow: 1 służący
4. Pis. Brow: 1 sł.
5. Folwark: 2 sł.
16. Ksiądz: aż 5 służących
17. i 18. to domy plebańskie

od 20 domu (zgodnie z spisem) mieszkają z zawodu rolnicy
Naliczyłem na 359 domów chłopskich, aż 90 z nich posiadało służbę...
14 chłopów miało po dwóch usługujących
3 chłopów- po trzy osoby z służby

Podsumowując:
Wychodzi na to, iż 1/4 chłopów miało zatrudnionych służbę, której tylko w spisie zapisywane było imię.
A na 4 rodziny Cadrów, aż 3 posiadało służbę.

I mam jeszcze jedno pytanie: Dlaczego w spisie z 1791 r. wszyscy mieszkańcy są starsi o dwa lata, a nawet nieraz trzy lata od spisu z 1790?

Pozdrawiam ;)
Konrad P.[/u]
pawełKa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: pawełKa »

Jest sporo literatury o charakterze demograficznym dotyczącej chłopów np.:
Michał Kopczyński, Studia nad rodziną chłopską w Koronie w XVII-XVIII wieku
http://otworzksiazke.ceon.pl/ksiazka/st ... w_koronie/
Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: Hermanos »

Dlaczego w spisie z 1791 r. wszyscy mieszkańcy są starsi o dwa lata, a nawet nieraz trzy lata od spisu z 1790?
Nie wiem dlaczego są starsi, ale w tamtych czasach wiek to pojęcie bardzo względne. Nie raz natrafiałem u moich przodków na sytuację, gdzie np kobieta rodząc jedno dziecko ma 31 lat, a kilka lat później przy kolejnym porodzie ma już 29 - a za kolejne dwa lata może już mieć 35.

I inną sprawą jest to, że opracowanie takiego spisu pewnie trwało z rok albo dwa i może uwzględniano to potem, aby nie podawać informacji, które od razu na wstępnie będą nieaktualne.

Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”