Szukam aktu ślubu Leonard Ochocki-Józefa Rus/par Działoszyn?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Klaudia_Cz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Klaudia_Cz »

Jedyne informacje jakie mam to:
Leonard Ochocki urodził się ok. 1869, Józefa Rus ok. 1874, a ich prawdopodobnie najstarsze dziecko (Franciszek) w 1897.
Po ślubie mieszkali w Niwiskach ówczesna par. Działoszyn, nie wiem, czy się tam urodzili.
Mieli córki Ewę, Michalinę, Wiktorię, Antoninę i synów Franciszka, Józefa, Andrzeja.

Józefa żyła 48 lat, a Leonard 73.

Przeszukałam akta działoszyńskie i nie znalazłam żadnych poszlak poza aktami urodzeń ww. potomstwa Józefy i Leonarda.
Pozdrawiam,
Klaudia Czarnecka 😉
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

znalazłem w http://metryki.genbaza.pl/ (dostęp po uprzednim zarejestrowaniu się na Genpol.pl)
Franciszek Ochocki syn Leonarda i Józefy z d.Rus
wieś Niwiska, akt urodzenia nr.208 z roku 1897

resztę (czyli interesujące Cię lata 1860-1880) znajdziesz w księgach parafii Działoszyn znajdujących się w Archiwum Państwowym w Łodzi
Ostatnio zmieniony śr 20 lip 2016, 22:26 przez ofski, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Klaudia_Cz

Sympatyk
Nowicjusz

Mam już ten akt, tak samo jak wszystkich pozostałych oprócz Józefa, szukam aktu małżeństwa ich rodziców.
Pozdrawiam,
Klaudia Czarnecka 😉
Sztejdur_Jacek

Sympatyk

Post autor: Sztejdur_Jacek »

Klaudio

Znalazłem jeszcze córkę Mariannę ur.25.10.1898 akt 243/1898
Trzeba przeszukać sąsiednie parafie albo spróbować w USC znaleźć akty zgonu Leonarda i Józefy, może tam znajdziesz trop.

Pozdrawiam Jacek
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Klaudio,

"Po nitce do parafii Makowiska":

Poniżej link do skanu aktu urodzenia nr 33/1874 (Parafia Makowiska) Józefy Rus córki Rocha Rusa i Jóżefy z domu Kopera
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2092&y=786

Poniżej link do skanu aktu małżeństwa nr 1/1873 (Parafia Makowiska) jej rodziców Rocha Rusa i Józefy z domu Kopera - wdowy po Stanisławie Garbacz (jego zgon akt nr 13/1869 Parafia Makowiska).
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2061&y=274

Ślub Leonarda Ochockiego i Józefy Rus znajdziesz w Parafii Makowiska w roku 1896 (dostępne księgi - śluby i alegata w AP Częstochowa i śluby w Archiwum Archidiecezji Częstochowskiej - choć w tym drugim przypadku na dostępnych w necie skanach z mikrofilmów Mormońskich - mimo wskazania zakresu lat - niestety pechowo brak skanów tylko dla małżeństw z roku 1896 - stąd prawdopodobnie także mimo wskazania zakresu lat przy sygnaturze archiwalnej KM4320 z tego archiwum możesz nie znaleźć tam tego aktu. Poza tym odpis księgi UMZ z 1896 roku zaginął, a akta co widać po skanach dla urodzeń i zgonów były odpisywane z oryginału "zarekwirowanego" z parafii w 1959 roku).

Akt ślubu zawiedzie Ciebie w poszukiwaniach aktu urodzenia Leonarda z powrotem do Działoszyna (dostępne księgi dla urodzeń 1868-1870 w AP Łódź).

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach

Pozdrawiam

Janek
Klaudia_Cz

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za pomoc :)
Edit: pytanie trochę z innej beczki - jeśli nie mogę znaleźć aktu w internecie, a nie za bardzo widzi mi się jazda po Łodzi czy Częstochowie, można by było poprosić o skan przez maila i czy nie będą chcieli jakichś opłat?
Niezbyt się na tym znam :roll:
Pozdrawiam,
Klaudia Czarnecka 😉
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”