Rajczykowie i Pekarowie - Kozowa, powiat Brzeżany

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Shalom

Sympatyk

Rajczykowie i Pekarowie - Kozowa, powiat Brzeżany

Post autor: Shalom »

Dobry wieczór,

Poszukuję informacji na temat rodzin Pekarów i Rajczyków z miejscowości Kozowa na Ukrainie (powiat Brzeżany).

Najdawniejszy znany mi przodek tej gałęzi rodziny to Piotr Pekar Sydor, najprawdopodobniej Ukrainiec, żyjący w XIX w. Miał on syna, Maksyma (który w niektórych źródłach występuja jako Tomasz) ożenionego z Marią Fedorowską (Polką). Ta para miała piątkę dzieci:
- Katarzynę (1888-1950), która wyszła za mąż za Jana Dubka (1882-1968) i wyjechała do USA,
- Annę po mężu (nieznanym z imienia) Słobodę (1894-1978),
- Mikołaja (ok. 1898 - 1914) - zginął podczas I wojny światowej,
- Magdalenę (1899-1993) ożenioną z Piotrem Rajczykiem, zamordowanym ok. 1942 r. przez ukraińskich nacjonalistów,
- Dymitro (ok. 1900 - 1914) - zginął podczas I wojny światowej.

Magdalena wraz z szóstką dzieci i siostrą Anna Słobodą została repatriowana do Polski po II wojnie światowej. Znalazła się w woj. lubuskim. Wśród jej dzieci była moja babcia.

To włściwie wszystko, co zostało mi przekazane na temat tych krewnych przez rodzinę. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł, gdzie można szukać więcej informacji (genealogia kresowa nie jest chyba łatwa, o ile zdążyłem się zorientować). A może... ktoś kojarzy te nazwiska? Na MyHeritage pojawia się nazwisko Rajczyk ulokowane w Kozowie (Kozowej?), ale kontaktu z administratorem drzewa w którym ono jest niestety brak.
Pozdrawiam,

Michał
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Re: Rajczykowie i Pekarowie - Kozowa, powiat Brzeżany

Post autor: MariaŁopaciuk »

Shalom pisze:Poszukuję informacji na temat rodzin ... z miejscowości Kozowa na Ukrainie (powiat Brzeżany).
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł, gdzie można szukać więcej informacji
Michale

Akta metrykalne parafii KOZOWA ( zmikrofilmowane) znajdują się w AGAD w Warszawie 1784-1895 ... można mikrofilm sprowadzić do najbliższego dla siebie Archiwum Państwowego ... i tam szukać dowoli :)
Zakres dat jest z roku 2009 .... być może po tym czasie dołączono następne lata z Archiwum Zabużańskiego gdzie znajdują się wszystkie pozostałe księgo do 1945 roku ? ? ?
Tak więc dostępność do akt metrykalnych tej parafii jest ogromna :)
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Pozdrawiam
Maria Ł
Shalom

Sympatyk

Post autor: Shalom »

Super, bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,

Michał
ataga

Sympatyk

Post autor: ataga »

Kozowa rzymsko i grekokatolicka jest też tutaj http://www.agad.gov.pl/inwentarze/testy.html
Nazwisko Rajczyk mam w swoim drzewku, ale " na marginesie"
Pozdrawiam
Agata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”