Parafia Rybna

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Joanna_Makowska

Sympatyk

Parafia Rybna

Post autor: Joanna_Makowska »

Cześć
Pyt 1. Kiedyś widziałam wykaz z jakich parafii metryki ma Archiwum Archidiecezji Krakowskiej, niestety teraz nie mogę tego znaleźć. Chodzi mi o to czy mają metryki z parafii Rybna z lat przed 1811 r?

Pyt. 2. Rybna do 1772 roku należała do Opactwa Tynieckiego, wg moich informacji wszelkie zapiski z tego czasu zostały zabrane przez opactwo. Czy ktoś się orientuje czy mają oni w Tyńcu jakieś archiwum, czy należy szukać tego w AAD Kraków? Chodzi nie tylko o metryki, ale również o umowy sprzedaży, tudzież dzierżawy ziemi.

Pozdrawiam
Joanna
jhzs

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia Rybna

Post autor: jhzs »

ad. 1
Według moich notatek w Archiwum Kurii są metryki z Rybnej z lat: B 1600-1748, 1797-1889, M 1608-1739, 1797-1889, D 1797-1889
Pozdrawiam,
Zbyszek
Joanna_Makowska

Sympatyk

Parafia Rybna

Dziękuję :D
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Parafia Rybna

Post autor: pawko223 »

A od lat ok 1850 część jest na parafii w Rybnej. Paweł
Joanna_Makowska

Sympatyk

Parafia Rybna

Pawle,
to wiem, są zgony i urodzenia i chyba część ślubów. Pozostała część ślubów jest jeszcze w USC w Czernichowie, tylko nie wiem od którego roku, ale wcale by mnie nie zdziwiło, jakby to był 1853, albo coś takiego. Poza tym USC Czernichów akta urodzeń z lat od chyba 1853 do 1913 albo 12 odesłał w zeszłym roku do Archiwum w Krakowie. Aktów ślubów nie odesłali, bo są w jednej księdze z tymi, które mają jeszcze u siebie trzymać.
okiem

Sympatyk
Kontakt:

Parafia Rybna

Post autor: okiem »

W Rybnej ale pod koniec XVIII wieku rodzą się Jaroszewscy, są m.in sołtysami - potem przenoszą się w okolice Kalwarii. Brakuje mi informacji o tej rodzinie z czasów gdy mieszkali w Rybnej, podejrzewam, że rodzi się tam więcej dzieci niż wynika z ksiąg krakowskich. Byłoby to kluczem połączenia niektórych gałęzi. Może kto by się pokusił o zrobienie indeksacji?
https://genealogia.okiem.pl/genealogia. ... aroszewski
Pozdrawiam, Marcin Niewalda - Genealogia Polaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”